אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: הסוכנות לביטחון לאומי תמחק מאות מיליוני שיחות טלפון והודעות צילום: איי אף פי

ארה"ב: הסוכנות לביטחון לאומי תמחק מאות מיליוני שיחות טלפון והודעות

מדובר בשיחות והודעות שהוקלטו, ואשר ה-NSA לא היתה אמורה להחזיק בהן. יועץ לשעבר של משרד המשפטים: "התקלות מעידות שלממשלה אין יכולת לייצר מערכת איסוף שתדע לספק הפרדה יעילה בין שיקולי ביטחון לאומי לפרטיות המידע"

30.06.2018, 14:00 | רפאל קאהאן

הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב, ה-NSA, הודיעה אמש כי תמחק מאות מיליוני שיחות והודעות שהקליטה מאז 2015. ההודעה מגיעה לאחר שהתברר שהיא לא היתה אמורה להחזיק בהן. מהסוכנות נמסר שמדובר ב"בעיות טכניות" במידע שהחזיקה שהביאו אותה למהלך. על פי הדיווח של אתר CNBC, המידע הזה הוקלט תחת חסות חוק FISA, שמאפשר להקליט, לנתח ולאחסן נתוני שיחות והודעות שמקורם גם מחוץ לארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

תהליך המחיקה החל בסוף מאי, והבעיות שהתגלו מנעו מהסוכנות זיהוי חד-ערכי של מקור השיחות וההודעות. הסוכנות הייתה אמורה להשתמש במידע הזה כדי לבצע הצלבות שיאפשרו לה לזהות קשרים חברתיים בין חשודים בפעילות טרור. מידע של אזרחי ארה"ב נשמר בידי ספקיות התקשורת האמריקאיות - אך זה נמצא תחת חסותו של חוק אחר, ה-Freedom act, והפעלה שלו דורשת שימוש במנגנונים משפטיים שונים מאלה של FISA.

האיסוף של שיחות הטלפון וההודעות החל תחת פרויקט שכונה Stellarwind שהופעל לראשונה לאחר אירועי ה-11 בספטמבר 2001 תחת ממשלו של בוש הבן. המבצע נחשף לציבור בהדלפותיו של אדוארד סנודן ועורר סערה רבה ברחבי העולם. בסך הכל נאספו במהלך 2016 ו-2017 כ-650 מיליון פרטים של שיחות והודעות.

חדר מעקב של ה-NSA, צילום: איי אף פי חדר מעקב של ה-NSA | צילום: איי אף פי חדר מעקב של ה-NSA, צילום: איי אף פי
לדברי דיוויד קריש, ששימש יועץ למשרד המשפטים האמריקאי במהלך היישום של חוקי ההאזנה האלה תחת ממשל אובמה הראשון, קרא למהלך המחיקה "כישלון חרוץ של המיזם". הוא הוסיף שהתקלות מעידות שלממשלה אין יכולת לייצר מערכת איסוף שתדע לספק הפרדה יעילה בין שיקולי ביטחון לאומי ופרטיות המידע. הסוכנות לא פירטה אילו בעיות טכניות נוצרו במהלך האיסוף ושמנעו ממנה להשתמש במידע. עם זאת עולה שחלק מהמידע כנראה לא תאם את השיחות וההודעות שנאספו, מה שהוביל אולי לטעויות בזיהוי.

בנוסף, ככל הנראה, המידע שהועבר ממאגרי הנתונים של ספקיות התקשורת תחת צווי שופטים כלל גם כזה שלא היה קשור למטרות החשודות, מה שגרם לחשיפה של פרטים שלא היו קשורים למטרת האיסוף מלכתחילה. חבר של ועדת המודיעין של הסנאט הוסיף שככל הנראה הפעם התקלה נבעה מטיפול לקוי של ספקיות התקשורת בבקשות של ה-NSA ולא בפעילות של הסוכנות עצמה.

"ספקיות התקשורת אוספות מידע רב על אזרחי ארה"ב", אמר הסנאטור הדמוקרטי רון וויידן, "והן נהגו בחוסר זהירות משווע עם המידע", סיכם. חוק Freedom act צפוי לפוג בשנה הבאה ואם לא יקבל הארכה על ידי בתי הנבחרים ייאלצו סוכנויות הביון למצוא פתרון משפטי אחר שיאפשר להן להמשיך ולאסוף נתוני תקשורת. 

תגיות