אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבולוציה של גורילה: הלהקה המצוירת גורילאז חוגגת כבר 20 צילום: Lev Group Media Ltd.

אבולוציה של גורילה: הלהקה המצוירת גורילאז חוגגת כבר 20

הלהקה החלה כסופרגרופ יומרנית נהפכה לפרויקט אישי, ובאלבומה החדש יש בעיקר מבט פנימה ומלנכוליה מרגשת

02.07.2018, 08:27 | דנה קסלר

קשה להאמין, אך הלהקה המצויירת גורילאז התחילה את דרכה לפני בדיוק עשרים שנה. חבריה התגבשו בסוף הניינטיז, אבל לקח להם כמה שנים להתבשל, ובתחילת שנות ה־2000 הם הציגו לעולם את הדמויות שמאחוריהן הם (לא ממש) מסתתרים. הם כמובן לא היו הלהקה המצוירת הראשונה בעולם - הארצ'יז פעלו כבר בסיקסטיז - אבל הגורילאז היו הרבה יותר מזה. הם היו פרויקט מולטימדיה גרנדיוזי: שילוב של סופרגרופ וקולקטיב קונספטואלי שגימיק ויזואלי מרשים וסיפור מסגרת מנוסח היטב בצדו. הם החזיקו ביומרות גבוהות מבחינה מוזיקלית כמו גם מבחינה תוכנית והפכו מיד עם פריצתם לאירוע תקשורתי ענק באנגליה.

קראו עוד בכלכליסט

את הגורילאז אפשר לחלק לאגף בני האדם ואגף הדמויות המצוירות. באגף בני האדם נשארנו היום עם שניים מהסופרגרופ המקורית: דיימון אלברן (שהתפרסם כמנהיג הרכב הבריטפופ בלר), שנהנה להסתתר מאחורי דמותו המצוירת של הסולן כחול השיער 2־D אחרי שנים שבהן הפרסונה הציבורית שלו סיבכה אותו בצרות, והאנימטור ג'יימי האוולט (יוצר הקומיקס Tank Girl). באגף המצויר, חברי הלהקה המאויירים נשארו קבועים עד ממש לאחרונה, למעט מרדוק, הבסיסט שנכנס לכלא (לטענתו, עבור פשע שהוא לא ביצע). באלבום החדש, "The Now Now" (לב גרופ מדיה), מחליף אותו אייס, דמות המוכרת מסדרת האנימציה "בנות הפאוורפאף".

הגורילאז. שני מימין: 2־D, הפסבדונים של דיימון אלברן, צילום: Lev Group Media Ltd. הגורילאז. שני מימין: 2־D, הפסבדונים של דיימון אלברן | צילום: Lev Group Media Ltd. הגורילאז. שני מימין: 2־D, הפסבדונים של דיימון אלברן, צילום: Lev Group Media Ltd.

האלבום החדש, השישי של הגורילאז, הוא אלבום מינורי וקטן שיוצא זמן קצר אחרי אלבום קונספט גרנדיוזי, בדיוק כפי שהם עשו ב־2010, כשהוציאו את "The Fall", שאלברן הקליט על האייפד שלו במהלך סיבוב הופעות, אחרי "Plastic Beach" האקולוגי. גם הפעם מכיל האלבום רשמים מהדרכים, כשאלברן מהגג על המקומות שהוא ראה מבעד לחלונות האוטובוס של הלהקה: הוליווד, קנזס ואיידהו.

כשהבסיסט המצויר בכלא

באלבום הקונספט הפוליטי "Humanz", שיצא בשנה שעברה, חגגו הגורילאז את סוף העולם עם שלל אורחים: דיג'יי ג'מייקני, זמרת אתיופית וכמה ראפרים צעירים ואופנתיים לצד שמות גדולים מהעבר, כמו גרייס ג'ונס, קרלי סיימון, כוכבת הסול והפעילה לזכויות אזרח מייביס סטייפלס ושלישיית ההיפ הופ הוותיקה דה לה סול. אפילו נואל גאלאגר - האויב הגדול של אלברן מימי הבריטפופ - צץ באחד השירים.

עטיפת "The Now Now". אנושי ויפה, צילום: Warner Bros עטיפת "The Now Now". אנושי ויפה | צילום: Warner Bros עטיפת "The Now Now". אנושי ויפה, צילום: Warner Bros

ב־"The Now Now" החדש, לעומת זאת, יש רק שלושה מוזיקאים חיצוניים. בסינגל הראשון, "Humility", שמשרה אווירת קיץ גרובית־סבנטיזית רגועה, מנגן וירטואוז גיטרת הג'אז ג'ורג' בנסון בן ה־75. שני האורחים המכובדים הנוספים צצים בלהיט הכי גדול באלבום, "הוליווד", המשלב את הראפ הרגוע של סנופ דוג עם הביטים של חלוץ השיקגו־האוס ג'יימי פרינסיפל. כשהלהקה המצוירת נשאלה בראיון למה הפעם יש הרבה פחות מוזיקאים אורחים באלבום מבדרך כלל, ענה 2־D כי הסיבה היא שמרדוק בכלא וספר הטלפונים עם כל החברים המפורסמים שלהם היה אצלו.

מאלקטרו ועד בלדות

בגלל שמרדוק בכלא, 2־D יכול סוף סוף לתפוס את מקומו כמנהיג הלהקה - על כך הוא מדבר בכל הראיונות המתחכמים והמשעממים למדי שהעניק בזמן האחרון. אפילו על עטיפת האלבום מתנוסס 2־D לבדו.

כמובן שקיימת קורלציה בין עלילות הדמויות המצוירות לבין מה שקורה בפועל, וכש־2־D תופס את מרכז הבמה, כך עושה גם דיימון אלברן. אם באלבום הקודם, אלברן נדחק מאחור בין האורחים, בחדש הוא לגמרי נוכח ומרכזי. הקול שלו נשמע לאורך האלבום ואת הטקסטים האפוקליפטיים של האלבום הקודם החליפו טקסטים אישיים ואינטרוספקטיביים יותר. בין הקצוות הסגנוניים השונים, מאלקטרו ועד בלדות, מתגלה אלבום אנושי ויפה, של התעלות ומלנכוליה בתקופה מבלבלת עבור בני האדם, האמיתיים והמצוירים כאחד.

תגיות