אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת השרים אישרה: הפרטת דואר ישראל יוצאת לדרך צילום: שמעון מלול

ועדת השרים אישרה: הפרטת דואר ישראל יוצאת לדרך

בשלב ראשון 20% ממניות החברה יוצעו למכרז פרטי לטובת משקיע אסטרטגי בארץ או בחו"ל. הבוקר נחשף ב"כלכליסט" כי בין המתעניינות ברכישה, ענקית הלוגיסטיקה UPS, חברת הדואר הגרמנית ואייפקס

02.07.2018, 11:47 | אדריאן פילוט

ועדת השרים לענייני הפרטה בראשות שר האוצר משה כחלון אישרה היום (ב') פה אחד את הפרטת חברת דואר ישראל, לאור מגמת ירידה ברווחיות החברה, בתזרים המזומנים שלה. על פי המתווה שהציגה רשות החברות הממשלתיות, 20% ממניות החברה יוצעו למכרז פרטי לטובת משקיע אסטרטגי בארץ או בחו"ל.

הבוקר נחשף ב"כלכליסט" כי בין המתעניינות ברכישהת דואר ישראל היא ענקית הלוגיסטיקה UPS, חברת הדואר הגרמנית ואייפקס.

קראו עוד בכלכליסט

לפי המתווה שאושר, 60% ממניות החברה ישארו בידי  המדינה ו-40% יחולקו באופן הבא: 20% ימכרו למשקיע אסטרטגי ואחרי שנתיים, יונפקו 20% הנותרים לציבור באמצעות הבורסה לניירות ערך. למשקיע הפרטי שירכוש את המניות של ההפרטה יובטחו זכויות עודפות. בין המדינה לבין הרוכש ייחתם הסכם אשר יאפשר למשקיע להשפיע על בחירת מנכ"ל, יו"רים של ועדת הכספים וועדת משאבי אנוש יהיו דירקטורים. המשקיע יחויב לשמור על אחזקתו במניות החברה לתקופה של 7 שנים. ההחלטה גם קובעת חלופה של הצעת מניות לציבור של עד 40% במקרה והליך המכירה למשקיע הפרטי לא תצליח.

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל, צילום: שמעון מלול מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל | צילום: שמעון מלול מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל, צילום: שמעון מלול

רשות החברות הממשלתיות תגבש, בהסכמת משרד האוצר, משרד התקשורת ושירות הביטחון הכללי, את האינטרסים החיוניים של המדינה בחברה ובחברת בנק הדואר, ודרכי הסדרתם. בתוך כך, תבחן, האפשרות להגביל את ההחזקה של 5% ויותר ממניות החברה בלא אישור מראש. הרשות תגיש לוועדה את המלצותיה ודרכי ההגנה על האינטרסים החיוניים, בכללם קידום התחרות ומניעת ריכוזיות במשק.

במסגרת ההפרטה, סוכם עם העובדים כי הם יקבלו תגמול מיוחד על אותה הפרטה, תנאי שהם קבעו להסכמתם למהלך.

גורם בכיר באוצר מסר ל"כלכליסט" כי הפריסה הגיאוגרפי והיכולת של החברה היא בעלת פוטנציאל עצום שאין לה אח ורע בישראל, שבניהול טוב, שיטות עבודה מקצועיות מסוגל לספק הכנסות משמעותיות למשקיע פוטנציאלי בתחום ולהשתלט על השוק החבילות בישראל, כאשר ללא משקיע פוטנציאלי, נכון לעכשיו החברה איננה במצב של תחרות. אותו גורם מזכיר כי רק לאחרונה פורסם על הבעת עניין של חברות כמו אמזון במשק הישראלי.

ממשרד אוצר נמסר: "שלבי ההפרטה צפויים להניב תמורות למדינה כתוצאה ממכירת אחזקות באופן ישיר למשקיע בשלב ראשון ומהנפקת מניות לציבור בשלב שני. התייעלות בפעילות החברה וכניסתה לתחומי פעילות פיננסיים חדשים יחד עם כניסת גורמים מתמחים באותם תחומים כשותפים לפעילות החברה, צפויים להביא לשיפור בתוצאותיה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה".

"כלכליסט" חשף הבוקר כי מבקר המדינה מכין דו"ח על הפרטת דואר ישראל שבמקביל משרד מבקר המדינה כבר מחבר בימים אלה דו"ח שעוסק בהפרטה. "החטיבה לביקורת תחומי כלכלה ותשתיות לאומיות במשרד המבקר מקיימת ביקורת על בנק הדואר ובכלל זאת גם על השינוי המבני וההערכות לקראת תהליך ההפרטה", מסרו ממשרדו של שפירא. פרק הביקורת יתפרסם לציבור במהלך אוקטובר הקרוב במסגרת הדו"ח השנתי – החלק הכלכלי. 

עתידו של בנק הדואר

סוגיה קריטית נוספת שעל השולחן היא עתידו של בנק הדואר, מנוע הצמיחה והכנסות העיקרי של החברה, שלפי תיקון 11 לחוק הדואר מ-2012 חייב להיות מופרד מחברת דואר ישראל (דירקטוריון, הנהלה ועובדים), אלא שהפרדה זו הותנה במספר תנאים, לרבות הקצאת הון עצמי, תנאי שאינו מתקיים, ומעולם לא יצא לפועל.

כעת מבצע בנק הדואר פעילות בנקאית בסיסית המתרכזת בעיקר בביצוע תשלומים, פעילות שמתקיימת לרוב באמצעות אפליקציות. חוסר ההיתכנות לביצוע ההפרדה מצריכה את שרי התקשורת מאז 2012 לבקש מועדת הכלכלה של הכנסת לדחות את ביצוע ההפרדה.

עד כה, נאלצו שרי התקשורת לבקש יותר מ-6 פעמים את דחיית ביצוע החוק שהוא תוצר של ועדות ממשלתיות ודו"ח מבקר המדינה הממליץ על הפרדת שתי החברות.

מנכ''ל בנק הדואר לשעבר, דורון ארבלי, אף התפטר אחרי שהבין שהפרטה וההפרדה תקועים ותוקעים את התפתות בנק הדואר. ארבלי ביקש לאשר תוכנית ובמרכזה הרחבת הפעילות של הבנק לרבות מתן הלוואות, קבלת פיקדונות, רישיון סולק, הנפק כרטיסי אשראי, פריסת כספומטים, אשראי ליבוא, כאשר לפי האומדנים שיוצגו מחר הרחבה כזו תאפשר להגדיל את הרווחים של הבנק בכ-40 מיליון שקלים נוספים ב-2018 ותוספת של 49 מיליון שקל ב-2019 (אחרי תוספת תקציב פיתוח של כ-25 מיליון שקל לשנה).

הפרדת בנק הדואר מחברת הדואר היא יוזמת של שר התקשורת דאז משה כחלון שביקש ב-2011 להפוך אותו לבנק חברתי בבעלות המדינה שיתרום להגברת התחרותיות בשוק הבנקאות וינגיש שירותי בנקאות לעשירונים הנמוכים. 

 ל"כלכליסט" נודע כי כחלון צפוי להותיר את בנק הדואר בידי דואר ישראל. גורמים בסביבתו של כחלון מציינים כי השר נחוש לפתח את הבנק ולהפוך אותו לבנק חברתי - ללא קשר אם יהיה חלק מדואר ישראל או בנפרד כאשר חלק מתמורות ההפרטה יהוו הון העצמי של אותו מוסד פיננסי. עם זאת, בהודעה ששיגר שר האוצר היום נכתב "הצעת ההחלטה מקדמת את הליך ההפרדה בין חברת הדואר לבנק הדואר ומשמעויותיו בהתחשב במטרתו של שר האוצר להפוך את בנק הדואר לבנק חברתי, עצמאי שנותן שירותים מיטביים לציבור הישראלי", כך שלא ברור האם כחלון יחליט בהתאם לרצון הדירקטוריון וההנהלה וישאיר את בנק הדואר כחברת בת או שיישם את תיקון לחוק ויפריד אותו מחברת האם.

תגיות