אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה"תגלית" במצרים לא צלחה, ודלק עשויה להזרים לשם גז עוד השנה צילום: מיטל שטדלר

ה"תגלית" במצרים לא צלחה, ודלק עשויה להזרים לשם גז עוד השנה

חברת האנרגיה האיטלקית Eni הכחישה את הדיווחים מהשבוע שעבר על גילוי שדה גז חדש. במקביל, בדלק קידוחים, שבשליטת יצחק תשובה, אישרו את ההחלטה שלא לחלק דיבידנדים, כדי להשתמש בכסף לרכישת צנרת הגז של EMG

03.07.2018, 08:10 | ליאור גוטמן

חברת האנרגיה האיטלקית Eni הכחישה אתמול את הפרסומים בדבר תגלית גז ענקית במצרים. בפרסומים נטען כי גודלו פי חמישה מזה של לוויתן. השמועה אף הובילה לצניחה של 5%–6% במניות של שותפויות הגז הישראליות. במצרים אף ציטטו את שר הנפט של המדינה טארק אל מולה, שהזהיר כי מדובר בנתונים לא מאומתים, ושאינם מוכרים לממשלה. הבדיקות להערכת כמות הגז שבמאגר ויכולת ההפקה ממנו יושלמו רק בינואר 2019.

קראו עוד בכלכליסט

בתוך כך, שותפות דלק קידוחיםאישרה שלשום את הבקשה שלא לחלק דיבידנד, ולהשתמש בכסף שבקופה להשלמת עסקת הרכש המיועדת של צנרת הגז המצרית. בעסקה זו, שהמגעים אליה דווחו כבר במרץ האחרון, אמורות לעבור אחזקות בשיעור של עד 50% בצנרת לדלק קידוחים, שבשליטת יצחק תשובה, ושותפתה האמריקאית במאגרי הגז נובל אנרג'י.

שאר האחזקות בצנרת עשויות להישאר בידי חברות הגז המצריות הלאומיות. על פי ההערכות, דלק קידוחים עשויה לרכוש את חלקם של יוסי מימן וסם זל, שהחזיקו בעבר בכשליש מ־EMG, ספקית הגז המצרית שהזרימה גז מצרי לישראל מ־2008 ועד תחילת 2011.

לוחות הזמנים של דלק קידוחים שאפתניים למדי, וכוללים מאמץ להשלים את המשא ומתן ולהשתמש בצנרת בתוך כמה שבועות, בכפוף לשורה ארוכה של תנאים מתלים. חלק מהתנאים צפויים להיות בדיקת תקינות הצנרת (נעשית בימים אלה), קבלת אישורי יצוא ממשרד האנרגיה והגעה לפשרה מול נושי EMG על השימוש בצנרת. במידה שכל התנאים יתקיימו, במשק האנרגיה הישראלי מעריכים שהזרמת גז ממאגר תמר למצרים עשויה להתבצע כבר בסוף 2018.

לשותפות תמר יש חוזה חתום מול דולפינוס המצרית - לקוח עלום שמאגד כמה לקוחות תעשייתיים שלא רוצים להזדהות. החוזה כרגע לא קבוע בכמויות השעתיות שלו, והוא תלוי בקיבולת הפנויה ביחס לחוזי תמר לשוק הישראלי, או ביחס למקום שנותר בצנרת המצרית. לקראת העשור הבא אמורים הלקוחות לקבע את החוזה למכסת מכירה שנתית מחייבת, כשלפי דיווחי דלק קידוחים סך ההכנסות הצפויות מהחוזה לאורך 15 שנה עשוי להגיע ל־7.5 מיליארד שקל, תמורת מכירה של כ־32 מיליארד מ"ק גז טבעי.

מבחינת משרד האנרגיה, מכירת גז למצרים עשויה לקבע את מעמד ישראל כספקית אזורית, ולכן הכוונה היא להתקדם עם המהלך. שר האנרגיה יובל שטייניץ דן בנושא בשבוע שעבר, בוועידת איגוד הגז העולמי, עם יו״ר איגוד הגז של מצרים חאלד אבו באקר, המכהן גם כסגן נשיא איגוד הגז העולמי. בסביבת שטייניץ הסבירו כי "בפגישה נדונו לוחות הזמנים ליצוא גז טבעי מישראל למצרים במסגרת עסקת דולפינוס, שנחתמה בפברואר השנה. נדונו גם הזדמנויות נוספות ליצוא גז טבעי מישראל ומקפריסין".

תגיות