אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק שמן הזית נפתח ליבוא פטור ממכס צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי לכלכליסט

שוק שמן הזית נפתח ליבוא פטור ממכס

המתווה הרב־שנתי של משרדי הכלכלה והחקלאות ייצא לדרך בימים הקרובים, ובמסגרתו יחולקו רישיונות ליבוא שנתי של 1,700 טון שמן זית ללא מכס ב־2018

05.07.2018, 10:48 | נורית קדוש

שוק שמן הזית נפתח ליבוא באמצעות חלוקת מכסות פטורות ממכס. ל”כלכליסט” נודע כי המתווה הרב־שנתי של משרדי הכלכלה והחקלאות יוצא לדרך, וועדת המכסות תחלק בימים הקרובים רישיונות ליבוא שמן זית בפטור ממכס לשנת 2018 בהיקף של 1,700 טון.

זו הפעם הראשונה שמחולקות מכסות פטורות ממכס ליבוא שמן זית במסגרת מתווה רב־שנתי, בדומה לנעשה בפתיחת שוק הגבינות הקשות ליבוא. לפני כשנתיים חולקה מכסה על ידי משרד האוצר לטובת הורדת מחירים זמנית לקראת חג הפסח, אולם כעת מדובר במהלך לפתיחת השוק ליבוא באופן רציף. לפי המתווה, יחולקו בשנים 2020-2018 מכסות יבוא פטורות ממכס בהיקף של 1,700-2,000 טון לשנה. זאת בנוסף למכסות המנדטוריות הנובעות מהסכמי הסחר החופשי של ישראל עם האיחוד האירופי וירדן בהיקף שנתי של 1,200 טון במכס מופחת. שתי המכסות יחד מהוות כשליש מהכמות המיועדת לצריכה ביתית. שוק שמן הזית בישראל מוערך ב־20 אלף טון לשנה, כשמחצית מהכמות נמכרת בבקבוקים בשוק הקמעונאי והיתר בשוק המוסדי, הכולל מסעדות ובתי מלון.  

מטע זיתים, צילום: אלעד גרשגורן מטע זיתים | צילום: אלעד גרשגורן מטע זיתים, צילום: אלעד גרשגורן

שיעור המכס על יבוא שמן זית מהווה כמעט שליש מערכו, ולכן מדובר בהטבה משמעותית ליבואנים וליצרנים, שמהם מצפה המדינה להפחית מחירים לצרכן. חלוקת המכסות התבססה על מספר פרמטרים, ובהם נתחי השוק והיקפי המכירות לצרכן של המותגים השונים, רכש של שמן זית מייצור מקומי והמחיר לצרכן. זאת בניסיון ליצור איזון בין מגוון שיקולים המנחים את המשרד, ובהם הורדת מחירים לצרכן, תמיכה במפעלים מקומיים הרוכשים שמן מייצור מקומי בנוסף על השמן המיובא ועידוד התחרות.

אחד הקריטריונים המרכזיים בקביעת הזוכים במכסות היה הפחתת מחירים לצרכן. על פי בדיקת משרד הכלכלה, שנועדה לקבוע מי יזכה במכסות הפטורות ממכס, בחודש מרץ ירד מחירו הממוצע של שמן זית ב־7.3% בהשוואה לינואר, ועמד על 38 שקל לליטר. החברות שזכו בהקצאות הפטורות ממכס הן סבא חביב, שמחירה ירד בתקופת הבדיקה ב־14.6%; המותגים הפרטים של שופרסל ורמי לוי, שירדו ב־11.7%; יד מרדכי של שטראוס, שירד ב־8.7%; שמן תעשיות שירד ב־6.7%; טעמן שירד ב־5.4%; זיתא שירד ב־4.3%; וכן שמן זית אליעד, משק אחי"ה, ג'השאן וטעם הארץ. מותגים אלו מהווים כ־90% משמן הזית המשווק על ידי הקמעונאיות. עם זאת, 30% מהכמות יגיעו בבקבוקים, והיתר ייובאו בצוברים שיאפשרו למפעלים המקומיים לערבב את שמן הזית המיובא עם זה המקומי ולייצר תערובות טעמים שונות.

שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן אישר את הפרטים: "המתווה החדש הכניס ודאות לשוק, ומהווה בשורה לכל הגורמים בענף שמן הזית, חקלאים, יצרנים, יבואנים, קמעונאים וצרכנים. אנו עוקבים אחר המחירים לצרכן של החברות שזכו בהקצאות מן המכסות הפטורות ממכס, וכך יהיה גם בעתיד".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
יבוא
את הדבר העיקרי לא העלו כאן האם ידוע לשרים הנכבדים על הכוחות השולטים בשמן הזית ? זה סוג של זהב נוזלי ומן הסתם לא נעלם מארגונים פליליים כלשהם על הרווחים הגלומים בו.בתעשיות המזון והשמן ניתן לזייף כל מוצר שידמה בצבעו,בריחו ובמרקם למוצר המקורי וזה אך לא באיכות הרכיבים התזונתיים המצויים במקורי..איזו בקרה תהיה במטעים ובבתי הבד בחו"ל בעת אריזתו של השמן ? האם יתקיימו בדיקות איכות עם הגעתו ארצה טרם מסירתו ליבואנים ? או שמתכוונים לקחת דגימות אחרי בקבוקו והפצתו של השמן. אני קצת סקפטי בענין.
סורי  |  05.07.18
לכל התגובות