אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גילעד אלטשולר: "הזרים חוששים מההצהרה הצפויה של הנגידה על כיוון הריבית" צילום: אוראל כהן

גילעד אלטשולר: "הזרים חוששים מההצהרה הצפויה של הנגידה על כיוון הריבית"

מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם מעריך שבנק ישראל יאותת בשבוע הבא על כיוון של העלאת ריבית קרובה יותר, דבר שגורם לפתיחת תשואות בשוק האג"ח בימים האחרונים. להערכתו יש לכך גם אינדיקציות תומכות בשטח "מחיר למשתכן מעודדת עליה בשכר הדירה"

05.07.2018, 10:44 | רחלי בינדמן

"הריבית מתחילה לעלות ויש הסתברות סבירה כמו ב-2016 שבכוונת נגידת בנק ישראל קרנית פלוג להודיע בשבוע הבא על כוונות להעלות ריבית, בדיוק כמו שעשתה בסביבות מאי-יוני 2016", כך מסביר גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, מה קורה בימים האחרונים בשוק האג"ח הממשלתיות שמאבדות גובה.

קראו עוד בכלכליסט

 לדבריו, "משקיעים זרים חוששים מהעניין הזה והתחילו בנסיגה החוצה. בגלל חוסר נזילות מוחלט של השוק הוא מאד שברירי ועל כסף קטן מאד הריביות עולות – אבל בלי קשר יש באמת אלמנטים שתומכים בעליית ריבית כי יש קצת שקט מהדולר ששינה כיוון ועולה, יש אינפלציה שעלתה וציפיות אינפלציוניות שעלו. כל מה שקורה סביב זה מבטא תיקון".

הנגידה קרנית פלוג, צילום: אוהד צויגנבג הנגידה קרנית פלוג | צילום: אוהד צויגנבג הנגידה קרנית פלוג, צילום: אוהד צויגנבג

באשר לשאלה אם הריבית בישראל באמת צפויה לעלות בפועל עד סוף השנה אמר אלטשולר: "אני חושב שיותר חשובה הכוונה מאשר המעשים, בין הכוונות למעשים יש פער עצום וראינו ב-2016 פתאום דברים קורים באמצע הדרך והמדיניות משתנה (בסוף הריבית לא עלתה - ר"ב) ברגע שיש הצהרה על כיוון מסוים זה משפיע מיידית על השוק.

"כמובן שאם האינפלציה תרים את ראשה יש הרגשה של התחלה של אינפלציה, רואים את זה בשטח במיוחד בתחום של שכר הדירה, תכנית למשתכן עושה קטסטרופה בעניין הזה, אז בהחלט יש אפשרות כזו".

אלטשולר סבור שתוכנית מחיר למשתכן תוביל להמשך זליגה כלפי מעלה של שכר הדירה, דבר שיעודד אינפלציה "בונים במקומות שאנשים לא רוצים לגור בהם, אז אנשים יותר שוכרים והופכים למשקיעים ובמקביל גם אנשים שרוצים לגור מחכים לכך שהבנייה תסתיים ובינתיים מחפשים דירות להשכרה אז שכר הדירה זוחל כלפי מעלה בגדול".

אלטשולר מעריך כי עיקר הירידות יתמקדו באג"ח במח"מ של 5 שנים "כי אם העקום הישראלי יתחיל להתנהג דומה לעקום האמריקאי אז נתחיל לראות השתטחות של העקום".

תנאי השוק פגעו בגיוס אג"ח קוקו של לאומי

על רקע התגברות ההערכות לעליית ריבית קרובה יותר בישראל, הנפקת אג"ח פושרת לבנק לאומי שגייס אג"ח מסוג קוקו אתמול (ד'). סדרת האג"ח הקצרה (401) קיבלה ביקושים של 820 מיליון שקל והבנק ייקח מהם 610 מיליון שקל בריבית של 1.64%, המשקף מרווח של 193 נקודות על אג"ח ממשלתי בעל מח"מ דומה. הסדרה הארוכה (402) קיבלה ביקושים של 350 מיליון שקל בלבד והבנק ייקח 203 מיליון שקל בריבית של 2.78% ומרווח של 238 נקודות.

רקפת רוסק עמינח מנכ"לית בנק לאומי, צילום: אוראל כהן רקפת רוסק עמינח מנכ"לית בנק לאומי | צילום: אוראל כהן רקפת רוסק עמינח מנכ"לית בנק לאומי, צילום: אוראל כהן

לשם השוואה, באפריל האחרון גייס הבנק המתחרה, פועלים, אג"ח קוקו דומה במרווח נמוך יותר (האג"ח הארוך של פועלים גוייס במרווח רייבת של 183 נקודות – 10 נקודות פחות מלאומי).

בבנק לאומי ציפו לגיוסים גבוהים יותר של 1.5 מיליארד שקל, מהם יגייסו לפחות מיליארד שקל. בפועל, כאמור, קיבל הבנק ביקושים של 1.2 מיליארד שקל ובחר לגייס 800 מיליון שקל.

הסיבה לפער בגיוסים מוסברת בתנאי השוק הפחות נוחים לגיוס של לאומי. ההערכות הגוברות להעלאת ריבית קרובה יותר בישראל משפיעה לרעה על שוק האג"ח הממשלתיות והקונצרניות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כשהשקל הוא המטבע החזק בעולם - הריבית לא תעלה עד אמצע 2019 לפחות
האינפלציה מתחת ליעד. העלאת הריבית תכניס את המשק למיתון. הנגידה תייבש את הכסף החם שבה לעשות סיבוב על השקל. כל יום השעון מתקתק לעוד העלאת ריבית בארה"ב. עד סוף השנה הריבית בארה"ב תעלה פעמיים. הפוזיציה לונג שקל עולה הרבה מאוד כסף למחזיקים בה. הם בלחץ אדיר. לא הייתי משחק "מי ימצמץ ראשון" עם הנגידה כרגע
פרופ בינשטוק  |  05.07.18
1.
מחיר למשתכן לא שווה אם אין טיפול בהיצע הדירות
המדיניות הנוכחית אינה מגדילה ההיצע ,מקטינה את התחלות הבניה ותגרום להעלאת שכר דירה. חגיגת האשראי תגרום לקטסטרופה כלכלית ולמשבר אשראי חריף. הפתרון -העלאת ריבית במידית ל 1% מינימום, הגדלת היצע הדירות באמצעות שיווק מסיבי של קרקעות מדינה ללא מחיר מינימום והבאת קבלנים זרים כל זאת ליצור יעד מינימלי של 100,000 יח"ד לשנה. לשוכרים אין שום יכולת לעמוד במחירי השכירות הנוכחיים. חלק גדול מהאוכלוסיה לוקח אשראי ונכנס למינוס בגלל הריבית האפסית. זה חייב להפסק כמה שיותר מהר
שלמה  |  05.07.18