אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת הסחר עולה שלב: ארה"ב הטילה מכסים על סין - בייג'ינג הגיבה צילום: איי פי

מלחמת הסחר עולה שלב: ארה"ב הטילה מכסים על סין - בייג'ינג הגיבה

הבוקר נכנסו לתוקף מכסים אמריקאיים על מוצרים סיניים בהיקף של 34 מיליארד דולר; כמה שעות לאחר מכן הודיעה בייג'ינג כי הטילה בתגובה מכסים על מוצרים אמריקאיים: "ארה"ב החלה את מלחמת הסחר הגדולה בהיסטוריה; ממשל טראמפ מתנהג כמו חבורה של גנגסטרים"

06.07.2018, 11:13 | שירות כלכליסט

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין עולה שלב - ב-07:00 (שעון ישראל) נכנסו לתוקף מכסים אמריקאיים על מוצרים סיניים בהיקף של 34 מיליארד דולר. בין המוצרים עליהם הוטלו המכסים בשיעור של 25%: מכונות תעשייתיות, חלקי כלי רכב וציוד רפואי.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בחלק הראשון ממכסים בהיקף של 50 מיליארד דולר שעל הטלתם החליט טראמפ ביוני. שאר המכסים, בהיקף 16 מיליארד דולר, צפויים להיכנס לתוקף בשבועיים הקרובים. 

כמה שעות לאחר מכן, ב-11:00 שעון ישראל לערך, הודיע דובר משרד החוץ של סין כי בייג'ינג הטילה בתגובה מכסים על מוצרים אמריקאיים. סוכנות הידיעות הממשלתית של סין, Xinhua, הודיעה כי רשימת המוצרים האמריקאיים עליהם יוטל מכס בשיעור של 25%, תהיה זהה לזו שפורסמה באמצע יוני, ותכלול בעיקר מוצרים חקלאיים, בהם סויה, מכוניות ונפט גולמי.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר אמש כי הוא שוקל מכסים נוספים בהיקף 500 מיליארד דולר על סחורות סיניות, במידה שסין תגיב על מהלכי הבית הלבן. לטענת טראמפ ויועציו, המכסים דרושים בכדי להפעיל לחץ על סין שיגרום לה לחדול מפרקטיקות בלתי הוגנות, כמו למשל גניבת קניין רוחני אמריקאי.

שעות לפני כניסת המכסים לתוקף, השתלחה התקשורת הסינית בנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, והאשימה את הבית הלבן כי הוא מתנהג כמו "חבורה של גנגסטרים".

בבייג'ינג אמרו מוקדם יותר השבוע כי סין "לא תהיה הראשונה לפתוח באש". עם זאת, הבהירו כי המככסים מצידה על סחורות אמריקאיות בשווי 34 מיליארד דולר, ייכנסו לתוקפם מיד לאחר שוושינגטון תחיל את המכסים.

"ארה"ב החלה את מלחמת הסחר הגדולה בהיסטוריה הכלכלית העולמית. סין חייבת להכות בחזרה, כדי להגן על האינטרסים הלאומיים העיקריים שלה, ועל האינטרסים של אנשיה", נכתב בהודעה רשמית מטעם משרד הסחר הסיני מיד לאחר כניסת המכסים האמריקאיים לתוקף.

בסין אמרו עוד כי ארה"ב הפרה את כללי הסחר העולמיים.  

הנשיאים דונלד טראמפ ו שי ג הנשיאים דונלד טראמפ ו שי ג'ינפינג | צילום: איי פי הנשיאים דונלד טראמפ ו שי ג

השגריר האוסטרלי בבייג'ינג לשעבר, ג'ף רבי, הזהיר כי צפויות "הסלמות על גבי הסלמות". בראיון ל-CNBC שהתקיים עוד לפני כניסת המכסים לתוקף ציין כי "בקרוב ניווכח לראות את יריות הפתיחה הראשונות של מלחמת הסחר".  

כלכלנים מעריכים כי אם מלחמת הסחר תסתכם בפעימה הנוכחית של המכסים ההדדיים, ההשפעה על שתי הכלכלות הגדולות בעולם תהיה מזערית. עם זאת, כמה תעשיות צפויות להפגע משמעותית כבר כעת.

שון קאלוו, אנליסט בכיר מטעם בנק ווסטפאק האוסטרלי, טוען כי לשווקים היה מספיק זמן לשקלל את מחירי המכסים. "לכל המשקיעים המוטרדים מהכיוון אליו הולכת מלחמת הסחר, דעו שהשלב הנוכחי לא צפוי לגרור השלכות כבדות על רווחי תאגידים או הצמיחה בארה"ב או סין", אמר אתמול ל"פייננשל טיימס". "אך צריך לקחת את איומיו של טראמפ להסלמה ברצינות רבה".

איריס פנג, כלכלנית המתמחה בסין בבנק ING, צופה כי היואן ייחלש, וכי שוקי המניות בסין והונג קונג יאבדו גובה לאחר התגובה הסינית. "השוק לא הפנים שהמכסים ישפיעו לא רק על סחורות אלא גם על שרשרת האספקה", ציינה הכלכלנית. "אבל הוא עוד יגלה זאת".

רוב קארנל, כלכלן ראשי ב-ING, כתב: "המכסים אינם בגדר ארמגדון כלכלי. לא נאלץ לצוד את האוכל שלנו. אבל מדובר בבלם לכלכלה העולמית".

על פי ניתוח של חברת הייעוץ DBS, דרום קוריאה, מלזיה, טאייו וסינגפור הן הכלכלות עם הסיכון הגבוה ביותר להיפגע מהמהלכים האחרונים. זאת בשל חשיפתן הגבוהה לאספקה סינית; דרום קוריאה עלולה לספוג ירידה של 0.4% מצמיחתה השנה. מלזיה וטאיוון יאבדו 0.6% וסינגפור תספוג ירידה של 0.8% מהצמיחה השנתית. כמו כן, הפגיעה צפויה להיות מוכפלת ב-2019.

מודל של חברת ההשקעות Pictet Asset Management מעריך כי מכסים בשיעור של 10% על מוצרים אמריקאיים יכולים להטות את הכלכלה העולמית כיוון של לסטגפלציה, ובנוסף לגרום לירידה של 2.5% ברווחי התאגידים בעולם.

 

במורגן סטנלי מעריכים שהסחר העולמי עלול להשתבש באופן חריף בעקבות הטלת המכסים.

תגיות