אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר החלטת הריבית: הדולר יורד אל 3.62 שקלים צילום: עמית שעל, שאטרסטוק

לאחר החלטת הריבית: הדולר יורד אל 3.62 שקלים

בנק ישראל הותיר ללא שינוי את תחזיותיו העתידיות ואת הריבית על 0.1%; המטבע האמריקאי יורד ב-0.5% מול השקל; מזרחי טפחות: "בנק ישראל ממשיך לנקוט עמדה זהירה"

09.07.2018, 16:32 | כתבי שוק ההון

לאחר החלטת הריבית: הדולר יורד ב-0.5% ונסחר בסביבת 3.62 שקלים, היורו שומר על יציבות סביב 4.26 שקלים. הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשותה של קרנית פלוג הודיעה היום (ב') כי הותירה את הריבית על 0.1% - ללא שינוי מאז מרץ 2015. 

בשווקים הבינ"ל רשום היורו עלייה של 0.3% ל-1.177 דולר, הליש"ט מתחזק ב-0.5% ל-1.335 דולר, למרות הסערה הפוליטית בממלכה.  

קראו עוד בכלכליסט

"בנק ישראל ממשיך לנקוט עמדה זהירה, לא ממהר להכריז על הגעה ליעד האינפלציה ושם דגש על הסיכונים מהכלכלה הגלובאלית", כך אומר רונן מנחם מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה של בנק מזרחי טפחות בהתייחסתו להחלטת הריבית. לדבריו, הבנק הוא לא שינה את עמדתו בדבר הותרת המדיניות המרחיבה על כנה כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד. מהתחזית החדשה שלו (מצ"ב לוח עם השוואה לתחזיות קודמות) ניתן לראות כי הריבית תעלה בקצב האיטי שהיה גם בתחזית הקודמת ותגיע ל-0.50 אחוז בלבד בסוף 2019. שוק איגרות החוב שיקף, לאחרונה, חששות מתוואי מהיר יותר, בין היתר עקב העלאת תוואי הריבית בארה"ב; אפשר שהודעת בנק ישראל תהווה "מסר של הרגעה" בהיבט זה.

נתוני המאקרו האחרונים עומדים מאחורי הציפיות להעלאת ריבית בקצב מהיר יותר מכפי שצופה היום בנק ישראל - לאחר יותר משלוש שנים של ריבית אפסית. שיעור האינפלציה ל-12 חודשים אחרונים צפוי להיכנס לתחום היעד של הבנק וכך גם תחזיות שוק ההון משקפות תמונה דומה להמשך הדרך. ההתמתנות במגמת הייסוף של השקל יכולה בהחלט לסייע לבנק לצאת למהלך של העלאת ריבית. לפי תחזית שפרסם בשבוע שעבר בנק דיסקונט, הבנק יבצע העלאת ריבית של 0.25% ברבעון הרביעי ועוד שלוש נוספות ב-2019 - שבסופה תעמוד הריבית על 1%.

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי בקבוצת פיוניר: "מספר נתונים מרמזים כי צפויה העלאת ריבית: המגמה הברורה של ארה"ב ואירופה לצמצום מוניטרי, נתוני הצמיחה הטובים והאבטלה שנמצאת בשפל חסר תקדים. בנוסף, בנק ישראל מדגיש בהודעתו את החשיבות בעמידה ביעד האינפלציה, כך שהאינפלציה החיובית צפויה לחצות את קו ה- 1% בחודשים הקרובים. בהסתכלות על שער השקל דולר ניתן לראות כי מתחיל להתייצב לאחר שהיה הגורם העיקרי שמנע העלאת ריבית. עד כה, בנק ישראל דאג לשדר לכולם כי שער הדולר הינו המאבק העיקרי בו הוא מתמקד, וזאת לאור התחזקות השקל שמקשה על היצוא ומרחיקה את השגת יעדי הצמיחה והאינפלציה. לאחר תקופה קשה בה ראינו את השקל נחלש, השנה מגמה זו נבלמה. נכון להיום איגרות החוב מגלמות ציפיות לשלוש העלאות ריבית (ל- 0.75%) ב- 12 החודשים הקרובים. אנו מאמינים כי הנגידה קרנית פלוג, תנהג בדומה לנגידה לשעבר בארה"ב, ג'נט ילן, בהחלטתה האחרונה, ורגע לפני פרישתה מהתפקיד תעלה מעט את הריבית ל- 0.25% ועד סוף שנת 2019 הריבית תעמוד על לפחות 0.5% ואף גבוה מכך".

 

הנגידה קרנית פלוג , צילום: בלומברג הנגידה קרנית פלוג | צילום: בלומברג הנגידה קרנית פלוג , צילום: בלומברג

לדברי אורי גרינפלד, מועד ההעלאה הראשונה פחות חשוב מבחינת השוק. "הדבר המשמעותי יותר מתזמון העלאת הריבית הראשונה הוא תוואי הריבית העתידי. שוק האג"ח מגלם כבר היום תוואי העלאות ריבית לשנים הקרובות (כ-2.5 העלאות של 0.25% בכל שנה בשלוש השנים הקרובות - אך הבנק המרכזי עשוי להיתקל בשתי רוחות חזיתית במהלך התקופה הזו: האינפלציה שתיוותר נמוכה והאטה אפשרית בארה"ב בשלהי "2019. 

תגיות