אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לחברה הסודית אין מנכ"ל כבר שנתיים, אך הוועדה התפזרה צילום: דניאל בר-און, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

לחברה הסודית אין מנכ"ל כבר שנתיים, אך הוועדה התפזרה

ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל קצא"א מתפזרת. במקומה תוקם ועדה חדשה בראשות מנכ''ל האוצר. בכיר באוצר טוען כי הוועדה מתפזרת בעקבות הקמת קצא"א ב' ובהסכמת היועמ"ש. אלא שבמשרד המשפטים מכחישים מעורבות בסוגיה

09.07.2018, 06:53 | אדריאן פילוט

ועדת האיתור למנכ''ל חברת קצא''א (חברת קו צינור הנפט אילת-אשקלון) שהוקמה לפני כשנה וטרם בחרה מנכ''ל, כבר חדלה לפעול וצפויה להתפזר בקרוב בלי להשלים את משימתה. ועדת איתור חדשה תקום בראשות מנכ''ל משרד האוצר שי באב''ד, ובה ישתתפו גם החשכ''ל רוני חזקיהו, הממונה על התקציבים שאול מרידור ועוד שני חברים נוספים, כך נודע ל"כלכליסט". יו"ר קצא''א הוא ארז חלפון המקורב לשר האוצר משה כחלון.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף החודש תציין קצא''א שנתיים ללא מנכ''ל – תופעה שאין לה אח ורע. בתחילת השנה נחשף ב"כלכליסט" כי הוועדה מתקשה לבחור מנכ''ל חדש על אף רשימה לא מבוטלת של מועמדים, ובכיר בחברה מסר כי עד פסח יימצא מנכ''ל. לא רק שפסח חלף, אלא שראש השנה כבר באופק ועדיין אין מנכ''ל לאחת החברות הרגישות בישראל.

 מימין: מנכ"ל האוצר שי באב"ד ויו"ר קצא"א ארז חלפון, צילום: דניאל בר-און, אוראל כהן מימין: מנכ"ל האוצר שי באב"ד ויו"ר קצא"א ארז חלפון | צילום: דניאל בר-און, אוראל כהן  מימין: מנכ"ל האוצר שי באב"ד ויו"ר קצא"א ארז חלפון, צילום: דניאל בר-און, אוראל כהן

במרץ 2017 אישרה הכנסת חוק שמקים את קצא''א ב' (חברת קו צינור אירופה אסיה) ולפי החוק קצא''א א' חייבת להעביר אליה את כלל נכסיה. כמו כן, החוק קובע כי החברה החדשה תצטרך לשלם מסים למדינת ישראל והיא כבר תהיה תחת פיקוחו של משרד מבקר המדינה. חקיקת החוק החדש התרחשה סביב פקיעת הזיכיון של חברת קצא''א המקורית שהיתה בבעלות משותפת עם ממשלת איראן (לפני המהפכה). בממשלה ראו הזדמנות לא רק להתנתק מהאיראנים אלא בעיקר להעביר את החברה התהליך של נורמליזציה לרבות בכל הקשור לממשל תאגידי ותנאי העסקה.

עם זאת, בכל הקשור לסודיותה, לא יחול כל שינוי שכן בסוף 2017 החליטה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת להעתיק את צו הסודיות הגורף החל על קצא"א א' אל קצא"א ב' לרבות על כל הפעילות העסקית של החברה תוך קביעת עונש חמור של עד 15 שנות מאסר למפר הצו. לפי המתווה החדש, קצא''א ב' תהיה חברה פרטית בבעלות מדינת ישראל. גורמים המעורים בפרטי פיזור הוועדה הנוכחית מסרו כי אין טעם למנות מנכ''ל לקצא''א א' כשהמטרה של הממשלה היא לסגור אותה ולהקים את קצא''א ב' וכך סוכם עם היועץ המשפטי לממשלה. אלא שההסבר הזה תמוה ומופרך, שכן החוק קובע כי כלל העובדים (בכירים ולא בכירים) של קצא''א א' יעברו לקצא''א ב' וכבר ידוע מזמן כי קצא''א א' היתה אמורה להיבלע יל ידי קצא''א ב' ולכן הוועדה היתה צריכה להשלים את הליך הבחירה כי מנכ"ל קצא"א א' יהיה בסופו של דבר מנכ"ל קצא"א ב'. אם לא די בכך, במשרד המשפטים מכחישים בתוקף כל מעורבות בפיזור הוועדה וטענו כי יש לפנות בנושא למשרד האוצר. מי שמנהל את החברה בפועל הוא איציק לוי, שכיהן כסמנכ''ל התפעול של החברה עד מינויו כממלא מקום המנכ"ל. גורמים בקצא''א טענו כי פיזור הוועדה הנוכחית הוא דבר תמוה וכי "ניכר כי מישהו מנסה להסתיר משהו".

גורם באוצר מסר ל"כלכליסט" כי שני האישים החשובים בפרשה, יו"ר החברה חלפון והחשכ''ל חזקיהו שעל פי חוק הוא מנהל את כלל נכסי המדינה, אינם רואים עין בעין את עתידה של הוועדה.

מקצא"א נמסר כי "בהמשך להנחיית משרד המשפטים ומשרד האוצר, ובהתאם לאמור בחוק התשתיות האחרון, הוחלט על הקמת ועדת איתור חדשה למנכ"ל קצאא ב' בראשות מנכ"ל משרד האוצר".

מהאוצר נמסר כי "לנוכח הוראות חוק תשתיות להולכה ולאחסון של נפט על ידי גורם מפעיל, התשע״ז–2017, ובהתחשב במועד מעבר הפעילות, הוחלט בעצה אחת עם משרד המשפטים על הקמת ועדת איתור חדשה למנכ"ל קצא"א ב' בראשות מנכ"ל משרד האוצר".

תגיות