אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכבת הגיוסים בתל אביב נבלמה: שלוש הנפקות אג"ח בוטלו צילום: בלומברג

רכבת הגיוסים בתל אביב נבלמה: שלוש הנפקות אג"ח בוטלו

שלוש חברות מתחומים שונים כשלו בניסיונותיהן לגייס חוב בשבוע שעבר, בהיקף כולל של 300 מיליון שקל, עקב חשש משינוי בריבית. בנק לאומי תכנן לגייס 1.2 מיליארד שקל, אך הוריד את היעד ל־810 מיליון שקל בשל התנאים בשוק - והצליח לגייס

10.07.2018, 07:57 | חזי שטרנליכט

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

גל הגיוסים בשוק ההון הישראלי נבלם בשבוע שעבר, בעקבות שילוב של כמה תנאים. הפעילים בשוק ההון, שעדיין ממשיכים לנסות ולשדר עסקים כרגיל, מודים בשיחות סגורות כי ייתכן שמדובר באיתות ראשון לקראת סופה רצינית יותר שעתידה להגיע, ושקשורה לשינויים בסביבת הריבית במשק.

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר נתקלו ארבע הנפקות של גופים מתחומי פעילות שונים בהתקררות פתאומית וחריגה של השוק. הגיוס הבולט מבחינת היקפו היה דווקא זה שהושלם בהצלחה - אג"ח הקוקו של בנק לאומי. הבנק החליט לגייס יותר מ־810 מיליון שקל בשלב המוסדי בשתי סדרות, לאחר שזכה לביקושים בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. תוכניות הגיוס המקוריות היו ל־1.2 מיליארד שקל, כך שלמעשה הבנק היה יכול לעמוד ביעד המקורי, אך לבסוף גייס בהיקף נמוך יותר, בשל תנאי השוק. בלאומי טענו שממילא לא היו זקוקים לסכום המקורי, ושהיקף הגיוס נובע מתנאי השוק.

לגופים קטנים יותר מדובר היה בעצירה מוחלטת של הגיוס. כך, למשל, הנפקת אג"ח בהיקף של כ־100 מיליון שקל שתכננה הכשרה ביטוח שבשליטת אלי אלעזרא, ולא יצא לפועל. גם חברת ההייטק פריון, שאותה מנהל דורון גרסטל, דחתה את גיוס החוב שלה. החברה תכננה להמיר אג"ח והלוואות בסדרת אג"ח חדשה כדי להוזיל את הגיוס ולקצר את המח"מ. החברה לא זקוקה למזומנים.

חברה נוספת היא יזמת הנדל"ן חנן מור, שלה ארבע סדרות אג"ח הנסחרות בתשואה חד־ספרתית. החברה, שבשליטת חנן מור ואבי מאור המחזיקים ביותר מ־72% ממנה, תכננה לגייס חוב בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים, אך בחרה שלא לסגור את המכרז המוסדי ולהקפיא את תוכנית הגיוס. מבחינת החברה, שינוי בתנאי השוק יביא אותה לשקול לחזור ולגייס. במקביל, האג"ח מסדרה ח' של חנן מור עלו בסיכום שבועי ב־1.87% - עלייה חדה יחסית.

 חנן מור, צילום כלכליסט חנן מור | צילום כלכליסט  חנן מור, צילום כלכליסט

בשוק ערים למגמה שהחלה בשבועות האחרונים, של פדיונות במאות מיליוני שקלים מדי שבוע בקרנות הנאמנות המסורתיות. נראה שהמגמה התנקזה לשבוע שלילי במיוחד. ברקע נמצאת הדריכות בשל מדיניות הריבית בארה"ב, ולקראת דברי הנגידה קרנית פלוג בהחלטה על הריבית, שנותרה ללא שינוי.

"השוק נעצר לכמה ימים, אך מתחילת השבוע נראה שיש התאוששות מסוימת", אמר חתם ותיק. השבוע מתקדמת לפי שעה התוכנית של אינטר תעשיות להנפיק אג"ח להמרה בהיקף של 30 מיליון שקל. כמו כן, נודע כי יצחק תשובה מבקש לגייס 260 מיליון שקל באג"ח לאלעד קנדה, שבה הוא מחזיק דרך אלעד גרופ הפרטית. בנוסף, פרשמרקט של האחים אמיר רוצה לגייס לפי שווי של מיליארד שקל.

חלק מהפעילים בשוק סבורים שהמגמה מהשבוע שעבר מגיעה לאחר סדרת כישלונות בהנפקות מניות ראשוניות (IPO), כמו אלה של אייס או מובילי שאשא. לדעתם, היא מבשרת על עצירה והתייבשות, על רקע מגמת עליית הריבית הכוללת בארה"ב, שצפויה להגיע השנה לארץ. אחרים מציינים כי מוקדם להספיד את הביקושים, ושבשוק מסתובב הרבה כסף. "השוק כעת מתמחר את עצמו מחדש. חלק מהמשקיעים התיישבו על הגדר. הם קונים רק סחורה שהם רואים כאיכותית", טוען אחד החתמים.

פעיל ותיק שעימו שוחחנו, טוען שבשבוע שעבר היתה תופעה אחרת. "ראיתי התחלה של משבר מוזר שהיה יותר באג"ח הממשלתיות מבקונצרניות". לדבריו, היציאה מהאג"ח הממשלתיות היתה מלווה בצמצום ביקושים אמנם, אך ההשפעה לא היתה דרמטית בקונצרניות.

מחנן מור נמסר: "לאור העובדה שהחברה רווחית, נזילה, תזרימית וצומחת, ומאחר שאין הכרח לבצע גיוס לאור המקורות הפיננסיים הקיימים, הנהלת החברה, מתוך אחריות לבעלי העניין ומתוך ראייה ארוכת טווח, החליטה לבצע את הגיוס בתנאי שוק טובים יותר".

מפריון נמסר: "לאור תנאי השוק הנוכחיים, ובהתחשב במקורות הפיננסיים שברשות פריון, החליטה הנהלת החברה, מתוך אחריות לציבור המשקיעים וכלל בעלי העניין, לדחות את גיוס החוב. פריון היא חברה רווחית עם יחסי כיסוי טובים, בעלת תזרים חיובי, מדורגת A- יציב. החברה שומרת על רמת נזילות גבוהה, תוך קיטון מתמשך בהיקף החוב".

תגיות