אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת החוק לאי הפללת משתמשי קנאביס אושרה לקריאה שנייה ושלישית צילום: gjbmiller-Pixabay

הצעת החוק לאי הפללת משתמשי קנאביס אושרה לקריאה שנייה ושלישית

הצעת החוק צפויה כעת להעלות להצבעה במליאת הכנסת בשבוע הקרוב. ח"כ אילן גילאון: "החוק, גם אם אינו מושלם, הוא צעד בכיוון הנכון"

12.07.2018, 09:46 | יונתן סידון

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

הצעת החוק הממשלתית לאי הפללת משתמשי קנאביס עשתה בימים האחרונים עוד צעד לקראת אישור והשלמה. בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אושרה ביום שני האחרון פה אחד לקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק שלפיה החזקה ושימוש בקנאביס לצריכה עצמית לא ייחשב כעבירה פלילית, אם ייאכף במשך שלוש פעמים. כעת צפויה ההצעה להעלות להצבעה במליאת הכנסת במהלך השבוע הקרוב.

על פי הצעת החוק, תאכוף המשטרה את עבירת השימוש באמצעות הטלת קנסות בגובה 1,000 שקלים בפעם הראשונה ו־2,000 שקלים בפעם השנייה (אם אותו אדם ייתפס בשנית בתוך חמש שנים ממועד ביצוע העבירה הראשונה). בפעם השלישית יתקיים "הסדר מותנה" – הודאה וענישה, כמו תשלום קנס או עבודות לשירות הציבור, בתמורה לאי הגשת כתב אישום.

על פי הצעת החוק, לנקנס תהיה אפשרות לשלם את הקנס, או לבקש להישפט. אם יישפט ויורשע, ישלם קנס שלא יפחת מפי שלוש מגובה הקנס המקורי. יש להדגיש כי הצעת החוק לא תחול על קטינים, חיילים ואסירים, וכן על מי שביצע פשע נוסף – והיא מוצעת כהוראת שעה לפרק זמן של שלוש שנים, על מנת לבחון את יישומה והשלכותיה.

קראו עוד בזירת הבריאות

במסגרת הדיון העלו הסתייגויות חברי הכנסת שרן השכל ויואב קיש (ליכוד), דן סידה (ש"ס), מירב בן ארי (כולנו), אילן גילאון וסיעת מרצ, אשר ביקשו בין היתר להפחית את סכומי הקנסות ולקצר את התקופה בין עבירה ראשונה לשנייה שבה ניתן לקנוס – הסתייגויות אלו נדחו.

ח"כ אילן גילאון, צילום: אוראל כהן ח"כ אילן גילאון | צילום: אוראל כהן ח"כ אילן גילאון, צילום: אוראל כהן

במהלך הדיון הביע יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), את חששו מאי מתן שיקול דעת לבית המשפט במקרה של הרשעה. "אני חושש שבשל גובה הקנס וחוסר האפשרות להטיל שיקול דעת, יחליטו השופטים לא להרשיע כלל את הנאשם", אמר.

העוזרת ליועץ המשפטי למשטרה, סנ"צ איה גורצקי, הבהירה בדיון: "יש פחות מאחוז אחד של טעויות של שוטרים בשטח. הם יודעים לזהות את הסם". בדיון קודם בנושא ציינה סנ"צ גורצקי כי במהלך שנת 2018 הוגשו 145 כתבי אישום על החזקת סם (בכללם גם קנאביס). בנוסף, מסרה כי בשנים האחרונות נפתחו כ־20 אלף תיקים פליליים בשנה על שימוש עצמי בסמים.

רכז ביטחון פנים באגף התקציבים במשרד האוצר, עמיחי דוד, הודיע כי ההכנסות הצפויות מהקנסות עתידות לעבור לקופת המדינה. זאת בניגוד לעמדת חברי כנסת, שלפיה יש להפקיד את הכספים בקרן מיוחדת לטיפול בנפגעי סמים ואלימות.

"גם בממשלה מבינים שצריכים להתקדם"

ח"כ אילן גילאון (מרצ) חבר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת התייחס לעניין והדגיש: "החוק המוצע, גם אם אינו מושלם, הוא צעד בכיוון הנכון. אחרי למעלה מעשור של מאבק, בתוך ומחוץ לכנסת, גם בממשלה מבינים שצריך להתקדם – קנאביס איננו 'סם מסוכן' ושימוש בו לא צריך להיות עבירה פלילית. הנזק של 'הפליליזציה' של הקנאביס הוא אדיר – לחברה, לכלכלה ולביטחון שלנו. אין שום סיבה שבשנת 2018 המוני ישראלים יהפכו לעבריינים בגלל שהם צורכים קנאביס. נעשה ככל שביכולתנו כדי שהחוק הזה יהיה רק צעד ראשון בחתירה שלנו לרגולציה, לגליזציה ומיסוי של קנאביס – כמו בקולורדו, אורוגוואי וקנדה".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

תגיות