אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המעצמה הבאה שעלולה לנהל מלחמת סחר חריפה עם ארה"ב צילום: איי פי

המעצמה הבאה שעלולה לנהל מלחמת סחר חריפה עם ארה"ב

בכירים בממשל ההודי הביעו חשש מהסלמה ביחסי הסחר שבין ארה"ב והודו, על רקע החלטת ממשל טראמפ שלא להחריג את המעצמה מהמכסים על פלדה ואלומיניום. "אנחנו מקווים שיושגו הסכמות, אבל אם הודו תצטרך להגיב - היא תגיב"

13.07.2018, 19:18 | שירות כלכליסט

בכירים בממשל ההודי חוששים מפריצה של מלחמת סחר חמורה בין ארה"ב והודו - בדומה לזו המתנהלת כעת בין ארה"ב וסין.

קראו עוד בכלכליסט

ביום חמישי קבוצה של בכירי ממשל הודים נפגשו בוושינגטון עם נציגי סחר אמריקאיים בוועידה שמקיימות מדי שנה שתי המדינות. רבים מהמשתתפים בכינוס הביעו את החשש שלהם מהפערים ההולכים וגדלים והמחלוקות המתהוות בין שתי המדינות בנושאי סחר - כך עולה מדיווח באתר CNBC.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. הממשל בראשותו כבר הודיע על מכסים שייכנסו לתוקף בעוד חודש, צילום: איי.אף.פי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. הממשל בראשותו כבר הודיע על מכסים שייכנסו לתוקף בעוד חודש | צילום: איי.אף.פי ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. הממשל בראשותו כבר הודיע על מכסים שייכנסו לתוקף בעוד חודש, צילום: איי.אף.פי

ארה"ב לא החריגה את הודו מהמכסים שהטילה על אלומיניום ופלדה, מה שאילץ את ממשלתו של נרנדרה מודי להגיב עם מכסים מקבילים בגובה של 240 מיליון דולר על סחורות אמריקאיות, צעד שעתיד להיכנס לתוקף בעוד כחודש.

אג'יי סינג', היו"ר והדירקטור המנהל של חברת הלואו-קוסט ההודית ספייסג'ט (SpiceJet) התייחס לנושא בפאנל בוועידה, שהתמקד בבחינת הכיוון שאליו צועדת מערכת היחסים בין שתי המדינות.

"אנחנו צריכים לדבר הרבה יותר על כך", אמר סינג'. "איפה אנחנו רואים את עצמו בעוד כמה שנים? האם היחסים בין ארה"ב והודו באמת אסטרטגיים? האם נסמוך אחד על השני מספיק? האם הודו יכולה לסמוך על ארה"ב שהיא תהיה שם בשבילה כשתזדקק לה? והאם ארה"ב תסמוך על הודו מספיק ותעניק לה טכנולוגיות, שבבירור פותחו לאחר השקעה ניכרת של מאמצים".

הסנאטור הדמוקרט מארק וורנר הדגיש את החשיבות של יחסים בין ארה"ב והודו, אך הודה כי תמיד יש מקום לשיפור. "אני חושב שיש קשר טוב בין מודי וטראמפ, אך הם עדיין לא תירגמו זאת למעשים", הוא אמר באירוע.

לא זו בלבד שהודו היא יעד צמיחה חשוב עבור תאגידים אמריקאים, שמבקשים להתרחב מעבר לים, היא משמשת גם כבת-ברית אסטרטגית פוליטית עבור וושינגטון באזור, ולעיתים משמשת כמשקולת נגד אפקטיבית למדי לסין.

בכירים הודים אמרו בכינוס כי הם חוששים מהסלמה ביחסי הסחר בין שתי המדינות, שייאלצו את הודו לבקש את תמיכתן של מדינות אחרות.

"בצד ההגנתי רבות מהמערכות ההודיות מגיעות מרוסיה... ולמדינה זו יש היסטוריה ארוכה של סיוע להודו בזמנים קריטיים", אמר סינג'. "אנחנו צריכים סוג דומה של ביטחון מארה"ב. אנחנו צריכים גם למצוא דרך גם לחבר בין הגישה של טראמפ, שלפיה 'אמריקה ראשונה', לבין הגישה של מודי של 'ליצור בהודו'". גישה המכוונת לקמפיין שמנהל מודי לעודד חברות לייצר את המוצרים שלהן בהודו ולהשקיע במדינה.

בינתיים, הביעו הבכירים ההודים תקווה כי שתי המעצמות ימצאו דרך להגיע להסכמה על סחר, אף שניו דלהי צפויה לנקוט בצעדיים נגדיים - אם תידרש לכך. "אני מקווה שהחלטה בעניין זה יכולה להתקבל דרך משא ומתן, ולא דרך קרבות סחר", אמר ד"ר ארווינד פנגריה, בכיר לשעבר בממשל ההודי. "עם זאת, בסוף היום אם מדינה אחת בוחרת לנקוט בצעד עונשי כלפי האחרת, זו תגיב -  מצער ככל שזה יהיה. אני חושב שהודו תהיה חייבת להגיב, אחרת 'השווקים שלך יישארו סגורים עבורי ושלי פתוחים עבורך".

למרות הדאגות שהובעו בוועידה, בכירים מפירמות אמריקאיות שונות - ובכלל זה, פיליפ מוריס, קטרפילר, פוקס המאה ה-21 וג'נרל אלקטריק - שהשתתפו בוועידה אמרו כי הם אופטימיים באשר למספר ההזדמנויות הכלכליות שיש לשיתוף הפעולה בין שתי המדינות להציע. כמה מהנוכחים התייחס להחלטתה של וולמארט לרכוש נתח של 77% בחברת הסחר האלקטרוני ההודית פליפקארט עבור 16 מיליארד דולר. "עסקת הענק", אמרו כמה בכירים שהשתתפו בוועידה, "נתנה השראה לעוד חברות אמריקאיות לבחון מקרוב את ההזדמנויות בשוק ההודי".

תגיות