אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הישראלים דואגים לסביבה: ירידה של 53% בכמות שקיות הניילון ב-2017  צילום: עמית שעל

הישראלים דואגים לסביבה: ירידה של 53% בכמות שקיות הניילון ב-2017

ברשתות השיווק הגדולות נרשמה אשתקד ירידה של 80% לעומת 2016 אז חולקו השקיות בחינם. בסה"כ נרשם חסכון של 7,091 טונות של שקיות פלסטיק. למרות הנתונים המעודדים אין בכוונת המשרד להגנת הסביבה להרחיב את החוק לבתי עסק נוספים

15.07.2018, 13:00 | נורית קדוש

החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות (שקיות גופיה - נ"ק), הוביל לירידה של 53% בכמות השקיות בשוק ב-2017. כך עולה מנתוני המשרד להגנת הסביבה. מדובר בירידה הן במכירת שקיות ברשתות הגדולות והן מהפחתה בשימוש בשקיות ניילון ע"י צרכנים גם אם אינן עולות כסף.

קראו עוד בכלכליסט

החוק האוסר חלוקה חינם של שקיות ומאפשר מכירתן ב-10 אגורות לשקית, חל רק על רשתות המזון הגדולות ובהן נרשמה ירידה של 80% בכמות השקיות שנמכרו, לעומת מספר השקיות שחולקו חינם לציבור ב- 2016.

למרות הירידה החדה בצריכת שקיות ברשתות המזון, אין בכווונת המשרד להרחיב את החוק כך שיחול על בתי עסק נוספים דוגמת רשתות הפארם. במשרד טוענים כיי הרחבת החוק בדרך זאת, תשית נטל כלכלי על הציבור ואין בה להוביל לשינוי מהותי בהיקף השקיות שישווקו.

עפ"י נתוני המשרד להגנת הסביבה, בשנת 2017 רשתות השיווק הגדולות דיווחו על מכירות של כ-378 מיליון שקיות, לעומת כ-1.75 מיליארד שקיות שחולקו חינם בשנת 2016, טרם כניסת החוק לתוקף. המשמעות היא חסכון של 7,091 טונות של שקיות פלסטיק.

בשנת 2016 נצרכו בכלל מדינת ישראל 2.8 מיליארד שקיות, או 325 שקיות לנפש - בעוד שבשנת 2017 נצרכו 1.5 מיליארד שקיות, 171 שקיות לנפש.

המשרד להגנת הסביבה קבע יעדים לצמצום השימוש בשקיות לשנים הבאות על סמך תוצאות אלו. מתזכיר

תקנות שהגיש באחרונה המשרד עולה כי על-מנת לשמר את ההצלחה נקבע יעד של 170 שקיות לנפש בשנים 2025-2019; 120 שקיות לנפש בשנים 2030-2025; ובכל שנה משנת 2031 ואילך – 65 שקיות לנפש.

שקיות ניילון ברשת שיווק (ארכיון), צילום: שאול גולן שקיות ניילון ברשת שיווק (ארכיון) | צילום: שאול גולן שקיות ניילון ברשת שיווק (ארכיון), צילום: שאול גולן

השר להגנת הסביבה זאב אלקין בוחן אפשרות לאסור חלוקת שקיות גופיה חינם בכלל השוק. בדרך זאת, לא יחייב המשרד את בעלי העסקים לגבות

סכום קבוע ואלה אף לא ידרשו להעביר לו את הכסף לקרן הנקיון. להערכת המשרד, החשש מתביעות ייצוגיות, שיוגשו כלפי עזק שא יגבה תשלום על שקית, ירתיעו את העוסקים וכמעט ייתרו את האכיפה.

כאמור, לשם עמידה ביעדי צמצום השימוש בשקיות, המשרד הגיש הדרג המקצועי במשרד לשר הצעה להרחבת חוק השקיות בין אם בתיקון חקיקה ובין אם באמצעות צווים, שיאסרו על איסור חלוקה בחינם של שקיות נשיאה חד-פעמיות בכלל בתי העסק בישראל ואכיפה נרחבת על יצרני ויבואני אריזות שירות מכוח חוק האריזות.

חוק השקיות שנכנס לתוקף בשנת 2017 נועד "להביא לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות כדי להפחית את כמות הפסולת הנוצרת בעקבות השימוש בהן ואת ההשפעות הסביבתיות השליליות של פסולת זו, בין השאר באמצעות הגבלת החלוקה של שקיות נשיאה חד פעמיות בידי עוסקים בלא תמורה ובאמצעות הטלת היטל בעד מכירתן, והכל לשם הבטחת קיומה של סביבה נאותה, בהתאם לעקרון הזהירות המונעת, להגנה על המגוון הביולוגי, למניעה ולצמצום של מפגעים סביבתיים ובריאותיים, לשיפור איכות החיים והסביבה, למען הציבור ולמען הדורות הבאים".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אלה הן שקיות פוליאתילן ולא ניילון
ראוי שיקראו לילד בשמו: אלה הן שקיות פוליאתילן. לא שקיות ניילון. שקיות ניילון יקרות הרבה יותר. הן המשמשות לצלייה ואפייה של תפוחי אדמה, ירקות ועוף בתוכן. הן עמידות , בהתאם לסוג, בטמפרטורות של 160 עד 190 מעלות צלזיוס, למשך שעה עד מספר שעות.
נחום  |  15.07.18
5.
מהזווית שלי, זה בכלל לא הנושא של המחיר.
אני קונה בקופה שקיות גופייה כעוד מוצר של הסופר (במקרה הזה, שקיות אשפה יומיות). שקית גופיה עולה חצי משקית האשפה הכי זולה שיצא לי לראות, ועם המעבר לשקיות עבות היא גם עושה את העבודה. מזווית הראיה שלי, הסיבה שחוק השקיות היה אפקטיבי הוא לא התשלום, אלא העובדה שהשקיות עברו מהמתקן החופשי ליד הקופה אל הצד של הקופאי. עכשיו כל מי שרוצה שקיות גופיה צריך לבקש אותן במיוחד, והוא מקבל אותן ספורות - ככה שהצריכה הרבה יותר מדויקת, הרבה יותר מכוונת, הולכים לקניות עם סלים רב פעמיים מראש, ומבקשים את מספר השקיות שצריכים. ההשפעה של מחיר השקית זניחה - היא נמוכה יותר מהפקדון על בקבוקים שלא שינה את צריכתם בכלל.
אהרל'ה  |  15.07.18
4.
לא הבנתי כיצד הם מדדו צריכה של שקיות. מכל העדויות האנקדוטליות שאני מכיר אנשים פשוט עברו
למודל אחר. עכשיו משתמשים בשקיות עבות יותר לפח(כי אין שקיות נגישות אחרות), שקיות הנשיאה עצמן בסופר עבות יותר, לוקחים הרבה יותר שקיות לא גופיה לשימושים ביתיים שפעם הצריכו שקיות גופיה (3 שקיות דקות מחליפות בערך שקית גופיה אחת וגם זה בצורה פחות טובה מכיוון שהמעטפת החיצונית נקרעת בקלות יותר). אה, וגם ממה שהבנתי, מבחינת זיהום, ייצור של סל רב פעמי יוצרת זיהום שווה ערך לכמה אלפי שקיות שמספיקות לאיזה עשור. מישהו מתכוון לא להחליף סל במשך עשר שנים? (מה שכן, אם אין בעיה בלהגדיל את רמת הזיהום כל עוד זה מפחית זיהום משקיות- אז כן, אולי זה יעיל). בכל מקרה , הפגיעה באיכות החיים היא מאוד מאוד מורגשת.
סטטיסטיקה  |  15.07.18
לכל התגובות