אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבורסה התחרטה וקרן ההייטק של אי.בי.אי תישאר מחוץ למדדים צילום: איי אף פי

הבורסה התחרטה וקרן ההייטק של אי.בי.אי תישאר מחוץ למדדים

חלום הכניסה למדדים במסלול המהיר נגוז, והקרן היחידה שעמדה בתנאי המכרז תשאר בחוץ. הבורסה: "הקרן טרם ביצעה השקעות בחברות הייטק ישראליות ולכן הוחלט שלא להכניסה למדדים בשלב זה"

17.07.2018, 08:15 | רחלי בינדמן

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

בניגוד להחלטה שקיבלה ב־21 ביוני, ועדת המדדים של הבורסה החליטה אתמול (ב') לדחות את מועד כניסתה של קרן אי.בי.אי טכנולוגיה עילית למדדי הבורסה המובילים.

קראו עוד בכלכליסט

הקרן של אי.בי.אי היא קרן ההייטק היחידה שצלחה את המכרז של משרד האוצר שפורסם לפני כשנה. במסגרת המכרז נבחרו חמש קרנות נאמנות, שניסו לגייס מהציבור 400 מיליון שקל כל אחת, לקרן שתתמחה בהשקעות בסטארט־אפים ישראליים ובחברות טכנולוגיה ישראליות ציבוריות. לפי כללי המכרז, רק קרנות שהצליחו להבטיח גיוס של 400 מיליון שקל עד יוני האחרון יוכלו לפרסם את יחידותיהן למסחר בבורסה וליהנות מכרית ביטחון של 50 מיליון שקל, שתעניק להם המדינה כהגנה מפני הפסדים.

הפרויקט התברר ככישלון, כשלמעט אי.בי.אי ארבע הקרנות האחרות לא הצליחו לגייס את הסכום הנדרש, וגם אי.בי.אי השיגה אותו רק לאחר שהורידה משמעותית את דמי הניהול. המשקיעים נרתעו מהקרנות, בין השאר, בגלל שלא רצו לשלם דמי ניהול גבוהים על החלק הסחיר של הקרנות (30%–50% מהסכום שניתן להשקיע בחברות טכנולוגיה נסחרות), כאשר גופים מוסדיים יכולים לבצע בעצמם השקעה כזו, ובזול, דרך תעודות סל או השקעות ישירות.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

סיבה נוספת לרתיעת המשקיעים נבעה מהחשש שהקרן תיסחר מתחת לשווייה ההוגן. זאת, בשל קשיי סחירות ונזילות - תולדה של חשיפת יתרת הכספים להשקעות בסטארט־אפים, ששוויים ייקבע על בסיס הערכות שווי.

ואמנם ועדת המדדים של הבורסה נימקה את החלטתה לחות את קכניסת הקרן של אי.בי.אי למדים בכך שרוב הכספים שגויסו עדיין לא הושקעו במניות של חברות הייטק, אלא מושקעים כרגע במק"מים, אבג"ח ממשלתיות ובמזומן.

זאת, בעוד שלפי תשקיף הקרן, מצב זה יכול להימשך חצי שנה לפחות. יתרה מכך, לפי ועדת המדדים רוב הנכסים שבהם מחזיקה הקרן כרגע אינם מניות. בוועדת המדדים ציינו כי עד שרוב נכסי הקרן יושקעו במניות של חברות הייטק לא נכון יהיה לצרף אותה למדדי הבורסה. כניסה למדד ת"א־טק עילית היתה מאפשרת לקרן ליהנות מביקושים כפויים מצד חברות תעודות הסל העוקבות אחר המדד, באופן שהיה צפוי לשפר את מחזורי המסחר ואת הנזילות של הקרן. אך כאמור, מכיוון שבשלב זה וכל עוד הקרן לא ביצעה עדיין השקעות, בבורסה הבינו שיהיה זה מלאכותי להכניס אותה למדד המדובר.

הפרויקט השאפתני של קרנות ההייטק נולד משיתוף פעולה בין משרד האוצר לבין רשות ניירות ערך. ברשות קידמו את הפרויקט הן בשאיפה להגדיל את מחזורי המסחר בבורסה – שכן הקרנות הללו אמורות להשקיע חלק מכספן בחברות טכנולוגיה ישראליות – והן כדי לעודד מקורות מימון לתעשיית ההזנק הישראלית, בשאיפה שזו תישאר בידיים ישראליות, חברות ישראליות בתחום יונפקו בעתיד בבורסה המקומית. מאז הנפקתה לפני חודש הקרן של אי.בי.אי איבדה 0.7% במחזור מסחר זניח של

30 אלף שקל ביום.

מהבורסה נמסר בתגובה: "בהתאם לכללי הבורסה, עם תחילת המסחר של קרן ההייטק, הודענו כי היא תיכנס במסגרת המסלול המהיר הייחודי למדד ת"א־טק עילית. לקראת עדכון המדדים הקרוב בחנה ועדת המדדים את הנושא ומצאה כי הקרן טרם ביצעה השקעות בחברות הייטק ישראליות ולכן הוחלט שלא להכניסה למדדים בשלב זה. לכשיורחב תמהיל ההשקעות של הקרן, ייבחן הנושא שוב על ידי הוועדה".

תגיות