אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלקת המחקר של הבורסה: הטרנד מארה"ב עדיין לא חצה את האוקיינוס לישראל צילום: בלומברג

מחלקת המחקר של הבורסה: הטרנד מארה"ב עדיין לא חצה את האוקיינוס לישראל

ממחקר שביצעה לאחרונה הבורסה הישראלית עולה שהיקף הרכישות העצמיות של חברות שנכללות במדד 500 S&P היה גבוה בשנים האחרונות מהיקף הדיבידנדים שחולקו

17.07.2018, 08:12 | רחלי בינדמן

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

רכישה עצמית של מניות היא תופעה מקובלת בבורסות בעולם. בארה"ב נרשמה מגמת גידול בסך הרכישות העצמיות בשנים האחרונות, לצד מגמת גידול בסך הדיבידנדים שחולקו. ממחקר שביצעה לאחרונה הבורסה הישראלית עולה שהיקף הרכישות העצמיות של חברות שנכללות במדד 500 S&P היה גבוה בשנים האחרונות מהיקף הדיבידנדים שחולקו. בישראל, לעומת זאת, רכישה עצמית של מניות כמעט שאינה נהוגה בשנים האחרונות בקרב החברות הבורסאיות, בעוד חלוקת דיבידנדים רווחת בקרב החברות הבינוניות־גדולות.

קראו עוד בכלכליסט

בנק ישראל יאפשר לבנקים לבצע רכישה עצמית של מניות בשוק מעריכים שבנק ישראל יוזם את השינוי בחוק על רקע אישור נקודתי שנתנה המפקחת על הבנקים חדוה בר לבנק לאומי לבצע רכישה עצמית בסכום של 700 מיליון שקל - ובעקבות פניה של בנקים נוספים לבצע מהלך דומה רחלי בינדמן, 2 תגובותלכתבה המלאה

לפי יחידת המחקר של הבורסה, לרכישה העצמית יש יתרונות על פני חלוקת דיבידנדים, כאשר בראש ובראשונה הרכישה מהווה מסר לשוק שהנהלת החברה סבורה שהמניות נסחרות מתחת לשוויין האמיתי. מחקרים מוכיחים כי חברות שביצעו רכישה עצמית השיגו במהלך השנים שלאחר ההודעה על הרכישה תשואות גבוהות יותר מאלו שלא ביצעו. בנוסף, רכישה עצמית מאפשרת את הגדלת הרווח למניה באמצעות הקטנת מספר המניות. רמת המינוף אמנם עולה בעקבות השימוש במזומנים והקטנת ההון העצמי, אך יחס זה משמש כמדד חשוב אצל משקיעים. בנוסף, חברות שמחלקות אופציות לעובדים ומנהלים, יכולות להשתמש במניות הרדומות שנרכשו בעת מימושי אופציות. יתרון נוסף שנלווה לרכישה העצמית מגיע בדמות הקטנת ההון העצמי והגדלת המינוף, כך שחברות יכולות לייצר מבנה הון אופטימלי ביחס למינוף הרצוי.

המחקר מצביע על יתרון נוסף כאשר הרכישה העצמית, שמגדילה את אחזקתם של בעלי המניות הקיימים, משמשת אמצעי להגנה מפני ניסיונות השתלטות עוינת על החברה. ולבסוף, יש לרכישה העצמית יתרון מיסוי: רכישה עצמית מפעם לפעם תוך כדי המסחר בבורסה בשיעור שאינו מהותי, לא נחשבת אירוע מס, וכך גם מכירת מניות רדומות שתסווג כהנפקת הון. מכירת מניות לחברה על ידי בעל מניות תסווג כרווח או הפסד הון ממכירת ני"ע, והוא ימוסה רק על הפער שבין התמורה ממכירתן לבין עלותן.

חלוקת דיבידנד, לעומת זאת, מהווה אירוע מס למשקיע פרטי שימוסה על מלוא התמורה מהדיבידנד, וחבות המס עבורו באירוע של רכישה עצמית תהיה לרוב נמוכה יותר. אך אם מקבל הדיבידנד הינו חברה ישראלית, הרי שהוא פטור ממס על הכנסות מדיבידנד בין חברות.

המחקר מצביע גם על נקודות חולשה של הרכישה העצמית, שמשרתת לעיתים את האינטרסים של המנהלים שמחזיקים באופציות על חשבון בעלי המניות, והרכישה העצמית מגדילה את הסיכוי שהאופציות ימומשו ויגדילו את רווחי המנהלים. בנוסף, מבחינת המשקיעים, קיימת אי־ודאות לגבי יישום תוכנית הרכישה בפועל. במקרים רבים מציינות חברות בעת הדיווח על אישור התוכנית כי ההחלטה אינה מחייבת רכישה, ואכן בפועל חברות רבות רכשו מניות בהיקף נמוך בהרבה מהעלות המשוערת של התכנית או לא רכשו כלל.

לבסוף, בחברות שבהן הרווח למניה משמש למדידת ביצועי ההנהלה וקביעת זכאותה לבונוסים — רכישה עצמית שמגדילה מלאכותית את הרווח למניה, יכולה להיתפס כמונעת משיקולים זרים שאינם לטובת כלל בעלי המניות.

בורסת תל אביב , צילום: בלומברג בורסת תל אביב | צילום: בלומברג בורסת תל אביב , צילום: בלומברג

תגיות