אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשד לשחיתות בשיכון ובינוי: היו"ר משה לחמני נשלח למעצר בית צילום: אוראל כהן

החשד לשחיתות בשיכון ובינוי: היו"ר משה לחמני נשלח למעצר בית

בכירים בקבוצה נחקרו היום בפרשת השוחד באפריקה, ולחמני אף נעצר; בית המשפט לא נעתר לבקשת המשטרה להאריך את מעצרו, והורה על שחרורו למעצר בית בן שישה ימים, כולל הפקדת ערבות של 200 אלף שקל

17.07.2018, 17:22 | תומר גנון ונעמי צורף

בכירים בשיכון ובינוי נחקרו היום (ב') במשטרה וברשות ניירות ערך במסגרת חקירת פרשת השוחד באפריקה. היו"ר משה לחמני אף הובא להארכת מעצר, אך בית משפט השלום בראשל"צ לא נעתר לבקשת המשטרה להאריך את מעצרו בארבעה ימים. הוא נשלח למעצר בית בן שישה ימים ויפקיד ערבות של 200 אלף שקל. כמו כן הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך 60 יום. לפי נציג המשטרה שהופיע בהליך הארכת המעצר, "לא מדובר בעובד סורר שנתן מעטפה" אלא ב"דפוס פעולה בשרשרת". שמות החשודים האחרים אסורים לפרסום בשלב זה.

במרכז החקירה חשד כי החברה הבת SBI שילמה כספים לעובדי ציבור זרים במזרח אפריקה בתמורה לזכייה במכרזים בתחום התשתיות. על פי החשד, תשלומי השוחד יועדו בין היתר לאפשר ביצוע של מיזמי בנייה בקניה ובמדינות נוספות בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההודעה שפרסמו המשטרה ורשות ני"ע, צוות החקירה עיכב הבוקר את היו"ר לחמני, ששמו הותר לפרסום רק בהמשך, בחשד לביצוע עבירות שעניינן מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה, עבירות לפי חוק ניירות ערך וכן עבירות נוספות. החקירה מתנהלת ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433 בשיתוף עם רשות ניירות ערך, גורמי אכיפה בינלאומיים, ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה.

"מיזמי בנייה שונים של החברה בעולם מוכתמים במעשים פליליים"

נציג המשטרה, רפ"ק עודד אררה, אמר במהלך דיון הארכת המעצר כי "מזה כחצי שנה מתנהלת חקירה גלויה נגד שיכון ובינוי בחשד לביצוע עבירות שונות בעולם בשתי יבשות – אחת היא אפריקה. נאספות ראיות לפיהן מיזמי בנייה שונים של החברה בעולם מוכתמים במעשים פליליים. המעצר הינו צורך לאור התפתחות חקירתית. לא מדובר בעובד סורר שנתן מעטפה, זיהינו בחומר דפוס פעולה בשרשרת בקבוצה".

היו"ר משה לחמני, צילום: נמרוד גליקמן היו"ר משה לחמני | צילום: נמרוד גליקמן היו"ר משה לחמני, צילום: נמרוד גליקמן

השופט גיא אבנון אמר בדיון לסנגורו של לחמני, נתי שמחוני: "יש חשד סביר שקושר את החשוד הנוכחי לביצוע עבירות".

נציג המשטרה, רפ"ק אררה, השיב לטענת עו"ד שמחוני לפיה כאשר בכירים אחרים עוכבו בעבר לחקירה, ביניהם היו"רית לשעבר רוית בר ניב, המשטרה לא ביקשה להאריך את מעצרם: "אם היינו יודעים אז מה שאנחנו יודעים היום, אולי זה היה אחרת". עם זאת, השופט אבנון הודיע למשטרה כי "לא שוכנעתי בצורך למעצר. תציעו בבקשה חלופה אחרת: מעצר בית והפקדה כספית".

שמחוני הביע כאמור מחאה בדיון על הבקשה של המשטרה והרשות לעצור מרשו. "דמויות שהוזכרו כמחוללים של פרשת השוחד ותשלומים במזומנים בקניה - היחידה החוקרת הגיעה איתם להסכמה לשחרורם בערובה ואפילו לא נעצרו ולו ליום אחד. הם חוד החנית של הפעילות הזו. לחמני, לא רק שלא ישב וקפא על שמריו, אלא הוא יזם והניע שיבדקו את הנושא הזה (הטענות לשוחד - ת"ג ונ"צ). שכרו שירותיו של עו"ד בכיר בשוויץ שהוא נעזר בחברת 'דלויט'. וזה תוך יידוע לגורמי תביעה בשוויץ ותוך שיתוף פעולה איתם. הבדיקה הופסקה בהוראה של משטרת ישראל בשל פרוץ הפרשה. הכך נוהג מישהו שיש לו מה להסתיר? כך נוהג אדם שמעורב אדם לפי הטענה בעבירה כזו או אחרת? לחמני שעברו נקי ללא רבב הכניס קוד אתי לשיכון ובינוי עם כניסתו לתפקיד.

"הופתעתי והתאכזבתי. היו מתקשרים למר לחמני הביתה ולמשרדו שיסור לחקירה, הוא שיתף פעולה וישתף פעולה בחקירה כי אין לו מה להסתיר. אבל למה ומדוע צריך לעצור אותו?".

   

המשטרה מבקשת דו"ח פנימי

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת החקירה, המשטרה ביקשה משיכון ובינוי להעביר לידיה דו"ח ביקורת פנימי שהכינה לבקשת הבנק העולמי. הדו"ח היה אמור לבדוק את השימוש בתשלומים במזומן, ללא קבלות, שהיה נהוג בסניפי החברה באפריקה. בשיכון ובינוי סירבו להעביר את הדו"ח למשטרה בטענה שהוא חוסה תחת חיסיון עורך דין לקוח. כמו כן, ולאור הדיווחים בדו"חותיה של שיכון ובינוי לפיהן בסניפיה היתה נהוגה פרקטיקה של תשלומים במזומן ללא קבלות נבדק חשד למצגים כוזבים בדו"חות החברה.

במסגרת הפרשה, אחד החשודים המרכזיים בפרשה, מנהל סניף קניה ב-SBI עד לאחרונה דן שחם, נעצר ונחקר על ידי המשטרה לאחר ששב לישראל בסוף מאי. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בידי המשטרה הקלטות רגישות שבהן מתועדים בכירים בחברה, בהם שחם, דנים לכאורה במנגנון תשלומי שוחד במזומן לעובדי ציבור זרים בקניה במספר הזדמנויות. לפי ההקלטות, השוחד לכאורה ניתן כדי לקדם פרויקטים בתחום התשתיות באפריקה, ובהם בניית כבישים. את ההקלטות ביצע שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה ששימש איש כספים בסניף בקניה של SBI, ובהמשך תבע את שיכון ובינוי.

ביוני מכרה אריסון השקעות בבעלות שרי אריסון את השליטה (46.9%) בחברת הנדל"ן והתשתיות לאיש העסקים האמריקאי נתי סיידוף תמורת 1.1 מיליארד שקל.

פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה, צילום: יוטיוב פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה | צילום: יוטיוב פרויקט של שיכון ובינוי בניגריה, צילום: יוטיוב

משיכון ובינוי נמסר: "עודכנו כי נושאי משרה בחברה עוכבו לחקירה, בהמשך לחקירה לגבי פעילות של סניף של חברה נכדה זרה בחו"ל, אשר מתנהלת מאז פברואר 2018. שיכון ובינוי מעוניינת בסיומה המהיר של החקירה וממשיכה לשתף פעולה באופן מלא. מטבע הדברים אנו מנועים מלהתייחס לחקירה".

תגיות