אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת המכר בזאפ צריכה להדליק נורה אדומה צילום: שאטרסטוק

פרשנות

הצעת המכר בזאפ צריכה להדליק נורה אדומה

על רקע הרוח הגבית מהסביבה העסקית ומצבה הפיננסי של זאפ עולה השאלה - מדוע בעלי המניות שלה פועלים כדי למכור חלק מהמניות שהם מחזיקים בדרך של הצעת מכר?

18.07.2018, 07:55 | יניב רחימי

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

זאפ גרופ נהנית משילוב שהוא חלום של כל בעל מניות. היא נמצאת במקום הנכון ובזמן הנכון. הפרסום במדיות הדיגיטליות, תחום הפעילות של הקבוצה, נמצא בפריחה חסרת תקדים. והעתיד? הוא נראה ורוד מתמיד הודות להתרחבות צריכת שירותים ומוצרים אונליין, התחזקות הפלטפורמות הסלולריות, ועלייה בהיקף המסחר האלקטרוני. דווקא על רקע הנתונים האופטימיים האלו בולטת העובדה שההנפקה של זאפ עתידה להתבצע בדרך של הצעת מכר על ידי בעלי המניות של החברה.  

קראו עוד בכלכליסט

הקופה של זאפ לא תושפע מתמורת ההנפקה

משמעותה של הצעת המכר היא שהתמורה שתתקבל בעקבות ההנפקה לא תגיע לקופה של זאפ, אלא לכיסים של בעלי המניות שלה, קרן אייפקס (90%) ומוטי בן־משה (10%) שימכרו חלק מהמניות שבבעלותם לציבור המשקיעים. לא בכדי בפרק "תמורת הצעת המכר" בתשקיף שפורסם אתמול צוין שהתמורה הצפויה מהצעת המכר וההוצאות המשוערות הכרוכות בהצעה יפורטו רק בהמשך, במסגרת ההודעה המשלימה, אבל נכתב במפורש ש"התשקיף הינו תשקיף הצעת מכר ולפיכך, אינו כולל תמורה כספית לחברה".

מה הרציונל שעומד מאחורי ההחלטה של אייפקס ובן־משה לבצע הצעת מכר ולהימנע מהנפקת מניות על ידי החברה? ייתכן שבין השיקולים עומדת העובדה שזאפ מייצרת מזומנים (כ־60 מיליון שקל ב־2017), מחלקת דיבידנדים (חילקה כ־85 מיליון שקל ב־2018-2016), ולא מתקשה לקבל אשראי (קיבלה במרץ 2018 הלוואה של 25 מיליון שקל בריבית של פריים פלוס 0.85%).

השאלה המתבקשת היא, אם החברה לא זקוקה לכסף, מדוע להנפיק? הרי לא מדובר בהצעת מכר של מנהלים שכירים, שלהוטים להיפגש עם כסף כדי לסגור משכנתא או לחתן את הבת שלהם.

דווקא על רקע הרוח הגבית מהסביבה העסקית ומצבה הפיננסי של זאפ עולה השאלה מדוע בעלי המניות שלה פועלים כדי למכור חלק מהמניות שהם מחזיקים בדרך של הצעת מכר? הרי אייפקס רכשה את זאפ רק לפני כשלוש שנים, ולא חלה עליה חובה לממש את אחזקותיה. כפי הנראה, זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, ובן־משה מזהים הזדמנות, ושני ה"כרישים" הללו לא ייתנו לה לחמוק.

זהבית כהן מנכ"לית אייפקס , צילום: רמי זרנגר זהבית כהן מנכ"לית אייפקס | צילום: רמי זרנגר זהבית כהן מנכ"לית אייפקס , צילום: רמי זרנגר

 

כשכהן ובן־משה עומדים בצד של המוכר

בשתי העסקאות הבולטות האחרונות שבהן כהן ובן־משה עמדו בצד המוכר, הם גילו חוש ריח מפותח למדי. זהבית כהן מכרה את תנובה לסינים במחיר שבדיעבד נראה מפולפל, ובן־משה מכר את אחזקותיו באי.די.בי פתוח לאדוארדו אלשטיין, אמנם בהפסד, אך תוך כדי שהוא נמנע מהזרמות של מאות מיליוני שקלים והעמקת הנזק.

השווי של זאפ בהנפקה עדיין לא פורסם, ולכן מוקדם לנתח את תמחור ההנפקה, קל וחומר לקבוע את מידת האטרקטיביות שלה. אבל ברגע שבעלי מניות בוחרים לנקוט בדרך של הצעת מכר, העובדה הזאת צריכה להדליק נורה אדומה. בדיוק כמו שכשבעל שליטה מוכר מניות של החברה שבשליטתו זה איתות שלילי, בעוד שכשבעל שליטה רוכש מניות זה איתות חיובי. ייזהר הקונה.

מוטי בן משה , צילום: עמית שעל מוטי בן משה | צילום: עמית שעל מוטי בן משה , צילום: עמית שעל

תגיות