אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיידוף דורש הנחה גדולה על שיכון ובינוי

בלעדי לכלכליסט

סיידוף דורש הנחה גדולה על שיכון ובינוי

בעקבות התרחבות החקירה נגד שיכון ובינוי עם מעצרו של יו"ר החברה משה לחמני אתמול, נתי סיידוף דרש הנחה בעסקה לרכישת החברה שנחתמה לפני חודש. סיידוף אמור לשלם 1.1 מיליארד שקל. מקורביו: "אנחנו מקבלים חברה בלי מנכ"ל ובלי יו"ר. המצב השתנה"

18.07.2018, 06:54 | גולן חזני, תומר גנון ונעמי צורף

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

התרחבות חקירת השוחד בשיכון ובינוי מסכנת את העסקה למכירת החברה לאיש העסקים האמריקאי נתי סיידוף. ל"כלכליסט" נודע כי נציגיו של סיידוף יצרו אתמול אחר הצהריים קשר עם אפרת פלד, מנהלת העסקים של בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון, וביקשו הפחתה משמעותית במחיר העסקה שנחתמה בחודש שעבר לאור ההתפתחויות שהתרחשו בחקירה, ובראשן מעצרו של יו"ר החברה משה לחמני אתמול. בימים הקרובים ייתברר אם אריסון תיענה לדרישה, ומה יקרה אם תשיב בשלילה.

הבוקר, בכירים נוספים בקבוצת שיכון ובינוי זומנו למשטרה בשלב ב' של חקירת פרשת השוחד במזרח אפריקה ודרום אמריקה. אתמול נחקרה על ידי צוות החקירה המשותף ליאח"ה ורשות ני"ע בכירה נוספת מלבד היו"ר לחמני. היא שוחררה לביתה. חשודים נוספים בפרשה שנחקרו בעבר יזומנו שוב לחקירה בימים הקרובים. 

ביוני סיכם סיידוף עם אריסון על רכישת מניות אריסון השקעות בחברת הנדל"ן והתשתיות תמורת 1.1 מיליארד שקל - 14% מתחת לשווי השוק שלהן באותה העת. גורמים המקורבים לסיידוף הסבירו אתמול את הדרישה להנחה בכך ש"קנינו חברה עם מנכ"ל ויו"ר ואנחנו מקבלים חברה עם מנכ"ל שעזב לחברה אחרת, ובלי יו"ר, שנשלח למעצר בית ושעלולות להיות מוטלות עליו מגבלות שונות, כולל איסור על יצירת קשר עם בכירי החברה. חשבנו שנוכל להתמודד עם המצב באפריקה, אבל עכשיו המצב שונה לגמרי".

קראו עוד בכלכליסט

העסקה היתה אמורה להיות מושלמת אחרי תשעה באב (יום ראשון הבא), אך עד כה, פרט לפיקדון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, סיידוף לא העביר את מלוא התמורה שנקבעה. 300 מיליון שקל מתוך התמורה הכוללת הם תשלום נדחה לשנה. כלומר, סיידוף אמור להעביר מזומן בהיקף של 800 מיליון שקל על מנת להשלים את רכישת השליטה בשיכון ובינוי.

מטעמו של סיידוף נמסר כי "אנו בוחנים את ההתפתחויות האחרונות בחברה ונפעל בהתאם".

 

לחמני הפקיד ערבות ושוחרר למעצר בית

 

לחמני נעצר אתמול בשעות בשעות הבוקר על ידי צוות חקירה משותף למשטרה ולרשות ני"ע, בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה ועבירות לפי חוק ני"ע. המשטרה ערכה חיפוש בביתו, ובמקביל הוציאה צו הקפאה לנכסיו.

המשטרה ביקשה אתמול להאריך את מעצרו בארבעה ימים, אולם שופט בית משפט השלום בראשל"צ גיא אבנון הורה לשחרר אותו למעצר בית מלא של 6 ימים (עד ראשון) תוך הפקדת ערבות אישית של 200 אלף שקל. כמו כן הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך 60 יום. השופט אבנון קבע כי "יש חשד סביר שקושר את החשוד הנוכחי לביצוע עבירות".

נציג המשטרה בדיון רפ"ק עודד אררה אמר כי "זה כחצי שנה מתנהלת חקירה גלויה בחשד לביצוע עבירות שונות בעולם בשתי יבשות. אחת מהן היא אפריקה. נאספות ראיות שלפיהן מיזמי בנייה שונים של החברה בעולם מוכתמים במעשים פליליים. המעצר הינו צורך לאור התפתחות חקירתית. החשוד הוא נושא המשרה הבכיר ביותר בחברה וניתן לומר לפי דין שהוא החברה. הוא מחויב להשיא רווחים לבעלי מניות ולקבל דיווחים מהמנכ"ל. לא מדובר בעובד סורר שנתן מעטפה, אלא בדפוס פעולה בשרשרת".

עו"ד נתי שמחוני שמייצג את לחמני הביע בדיון מחאה על בקשת המשטרה לעצור אותו: "דמויות שהוזכרו כמחוללות של פרשת השוחד שוחררו בערבות ולא נעצרו ליום אחד. הם חוד החנית של הפעילות הזאת. כשהנושא הובא לידיעת לחמני, הוא יזם בדיקה של הנושא, שכר את שירותיו של עו"ד בכיר בשוויץ ונעזר בפירמת דלויט. הבדיקה הופסקה בהוראת המשטרה. כך נוהג אדם שיש לו מה להסתיר? הבוקר קמתי ב־05:48 כשאמרו לי שהמשטרה אצלו בבית. הופתעתי והתאכזבתי. החקירה הפכה לגלויה בפברואר. אם אז היו מתקשרים ללחמני ומבקשים ממנו שיסור לחקירה, הוא היה מגיע ומשתף פעולה. אין לו מה להסתיר. אז למה ומדוע צריך לעצור אותו?".

יו"ר שיכון ובינוי משה לחמני. "יש חשד סביר שקושר אותו לעבירות" , צילום: סיון פרג יו"ר שיכון ובינוי משה לחמני. "יש חשד סביר שקושר אותו לעבירות" | צילום: סיון פרג' יו"ר שיכון ובינוי משה לחמני. "יש חשד סביר שקושר אותו לעבירות" , צילום: סיון פרג

הבדיקה שהופסקה, שאותה מזכיר עו"ד שמחוני, היא דו"ח ביקורת פנימי ששיכון ובינוי החלה בהכנתו לבקשת הבנק העולמי. במסגרת ההתפתחות בחקירה, המשטרה ביקשה משיכון ובינוי את הדו"ח, שהיה אמור לבדוק את השימוש בתשלומים במזומן, ללא קבלות, שהיה נהוג בסניפי החברה באפריקה ודרום אמריקה. בשיכון ובינוי דיווחו בעבר כי "החברה־הנכדה הזרה SBI עורכת בדיקה מעמיקה באמצעות גוף חשבונאי־חקירתי חיצוני ובלתי־תלוי מחו"ל הנוגעת להתנהלותה באפריקה".

ההקלטות הרגישות שביצע עובד לשעבר

 

כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", בידי המשטרה הקלטות רגישות שבהן מתועדים בכירים בחברה דנים לכאורה במנגנון תשלומי השוחד במזומן לעובדי ציבור זרים בקניה במספר הזדמנויות. התשלומים נועדו כדי לקדם פרויקטים בתחום התשתיות באפריקה, בהם בניית כבישים. את ההקלטות ביצע שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה ששימש איש כספים בסניף קניה של SBI, שבאמצעותה מתבצעת הפעילות בתחום קבלנות התשתיות והבנייה בחו"ל.

סקף, שהחל לעבוד בקבוצה ב־2011, טען בתביעה אזרחית שהגיש כי הוא חשף מעשי שחיתות חמורים בשיכון ובינוי לאורך שנים רבות ובהיקף רחב. בתביעה נטען כי בפברואר 2016 נדרש סקף לוודא שתשלומים חריגים במזומן תועדו כהלכה, ובהמשך התברר לו שאלה תשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה.

סקף טוען כי סירב לשתף פעולה עם הפעולות האלו, שלדבריו אינן ראויות ונוגדות את ערכיו ואת צו מצפונו. בתגובה לכך כינה אותו מנהל הסניף בקניה דן שחם "סיסי" ו"אפס חסר עמוד שדרה". בכתב התביעה נטען כי שחם ניסה להצדיק את מעשיו באמירה "באפריקה תהיה אפריקאי - כל האפריקאים לוקחים ונותנים שוחד, כולם פה עושים עסקים, אם זו לא החברה שלנו אז זו חברה סינית". עוד נטען שהוא אמר "למה אתה חושב ששיעור הרווחים בקניה מגיע ל־40% ובניגריה ל־65%, ואילו בישראל מגיעים ל־4% בלחץ? כי נותנים שוחד, ככה העולם עובד".

מימין: איש העסקים האמריקאי נתי סיידוף ובעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון ביום החתימה על העסקה. סיידוף אמור לשלם 1.1 מיליארד שקל, אך עד כה העביר פיקדון של עשרות מיליוני שקלים בלבד מימין: איש העסקים האמריקאי נתי סיידוף ובעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון ביום החתימה על העסקה. סיידוף אמור לשלם 1.1 מיליארד שקל, אך עד כה העביר פיקדון של עשרות מיליוני שקלים בלבד מימין: איש העסקים האמריקאי נתי סיידוף ובעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון ביום החתימה על העסקה. סיידוף אמור לשלם 1.1 מיליארד שקל, אך עד כה העביר פיקדון של עשרות מיליוני שקלים בלבד

לפי הראיות שנאספו על ידי המשטרה, שחם הנחה בין היתר את אנשי הכספים של החברה לעשות התאמה בין סכומי כסף שתועדו במחברת סודית לספרי החשבונות של החברה. כלומר, להוציא חשבוניות פיקטיביות על עבודות שלא בוצעו במטרה לטשטש את התשלומים האסורים.

שחם שב לישראל מאפריקה בסוף חודש מאי לאחר שהיה דרוש לחקירה כארבעה חודשים. הוא הגיע הישר מנמל התעופה בן גוריון למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלוד שמנהלת את החקירה ונעצר. הוא שוחרר לאחר שבועיים, שהה במעצר בית אצל אחותו ושב לאפריקה.

העובד הבכיר שניהל את המחברת הסודית על פי החשד היה בנימין ("בנו") ארביט, מנהל אזור מזרח אפריקה בשיכון ובינוי, שנעצר ונחקר גם בפרשה. המשטרה תפסה במסגרת החקירה את מה שמכונה "המחברת של בנו" - מחברת חשבון בעלת כריכה אדומה שהייתה שייכת לארביט ושבה ישנו תיעוד של סכומי הכסף במזומן ששולמו לכאורה לפקידי הציבור בקניה.

חילוטים נרחבים לבכירים לשעבר

 

במשטרה טוענים בנוסף כי בכירים בשיכון ובינוי לשעבר - בהם היו"ר לשעבר רוית ברניב, המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר, ומנכ"ל SBI שוויץ רוני פאלוך — הפיקו מהשוחד "תועלת בהיקפים עצומים". כלומר, שלשכר והבונוסים שהרוויחו בשנים האחרונות היה קשר ישיר להכנסות החברה שעלו משמעותית לאור הזכייה במכרזים שהושגה בזכות תשלומי השוחד באפריקה. לאור זאת, עם פתיחת החקירה הקפיאה המשטרה נדל"ן וכספים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים השייכים לשלושה לצורכי חילוט עתידיים. לאחרונה הסכימה המשטרה לשחרר חלק מהנכסים בחזרה לידיהם במסגרת הסדרים שערכה עימם.

נציין כי בשיכון ובינוי הודו בדו"חות 2017 שבחברה בוצעו תשלומי מזומן לא מתועדים באפריקה. לפי החשד, אלה סייעו לחברה לזכות במכרזים בהיקף של כרבע מיליארד שקל לפחות - סכום שאותו הפקידה החברה עם פתיחת החקירה בקרן החילוט של משרד המשפטים, למקרה שיוגש נגדה כתב אישום והיא תורשע.

משיכון ובינוי נמסר כי "עודכנו כי נושאי משרה בחברה עוכבו לחקירה בהמשך לחקירה שמתבצעת מאז פברואר 2018 לגבי פעילות של סניף של חברה־נכדה זרה בחו"ל. שיכון ובינוי מעוניינת בסיומה המהיר של החקירה וממשיכה לשתף פעולה באופן מלא. מטבע הדברים, אנו מנועים מלהתייחס לחקירה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מסתבר שסיידרוף אלוף בלעשות גלים ולסגת מעיסקאות אחרי שקיבל
את מנת היחצ והפרסום שלו....... הוא הרי ידע על החקירה כאשר "סגר" את העיסקה. היא התנהלה כבר זמן מה לפני החתימה. במחיר שעליו סיכמו לפי הפרסומים מגולמת הנחה בגין אותה חקירה. מה התחדש עכשיו? כלום! הוא כיכב בכותרות ועכשיו אפשר לסגת..... נקווה שיש בהסכם קנס על השתפנות. הוא היה מחליף ממליא את המנכ"ל והיו"ר באנשים שלו, אז מה ההתבכיינות הזו?!
כרמי  |  18.07.18
לכל התגובות