אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
80 אלף איש השתתפו בהפגנת השוויון למען הקהילה הגאה: "ניאבק עד שנראה חקיקה" צילום: ynet

80 אלף איש השתתפו בהפגנת השוויון למען הקהילה הגאה: "ניאבק עד שנראה חקיקה"

המחאה שפרצה עם אישור חוק הפונדקאות בשבוע שעבר צברה תאוצה בימים האחרונים עם תמיכה מצד חברות רבות במשק והפגנות ברחבי הארץ משעות הבוקר - עד לעצרת בכיכר רבין שבה השתתפו פעילים בקהילה ואמנים רבים. "הזמן לשינוי סדרים חברתיים"

22.07.2018, 22:38 | עמרי מילמן

80 אלף איש השתתפו הערב (א') לפי הערכות המארגנים ב"הפגנת השוויון למען הקהילה הגאה" שנערכה בכיכר רבין בתל אביב. המחאה שפרצה עם אישור חוק הפונדקאות בשבוע שעבר צברה תאוצה בימים האחרונים עם תמיכה מצד חברות רבות במשק והפגנות ברחבי הארץ משעות הבוקר. בעצרת השתתפו, בין היתר, פעילים בקהילה, אמנים רבים ואמניות רבות, בהן קורין אלאל, דנה אינטרנשיונל, רונה קינן וריטה. את העצרת הנחו אנשי התקשורת נדב בורנשטיין ולוסי אהריש, ונשאו בה דברים פעילים ופעילות מהקהילה הגאה, שסיפרו על הקשיים הרבים שעברו בחייהם, וקראו לשוויון.

לאחר סיום העצרת מסרה דוברות המשטרה (מרחב ירקון): "הסתיים אירוע המחאה של הלהט"ב בכיכר רבין בת"א. במהלך האירוע נעצרה צעירה בגין הפרת הסדר ותקיפת שוטר והועברה לחקירה בתחנת המשטרה. לא נרשמו אירועים חריגים אחרים".

קראו עוד בכלכליסט

"כלכליסט" העביר דיווח שוטף מהעצרת:

22:35 - לבמה עלו בשעה האחרונה בין היתר נציגי הנוער הגאה וכן איתי פנקס, והזמרת רונה קינן. אחריהם עלו שוב לוסי אהריש ונדב בורנשטיין, מנחי הערב, והלהיבו את הקהל בקריאות: "אנחנו כאן בכל מקום". אהריש אמרה: "המטרה המשותפת של כולנו היא שוויון זכויות. אנחנו גאים בכם, תודה רבה שנתתם לנו את ההזדמנות להיות כאן אתכם. כל אחד מכם יכול להגיד כאן הערב: "אני ניצחתי". והזמינו לבמה את דנה אינטרנשיונל ששרה את השיר 'אני ניצחתי'. אחרי השיר אמרה דנה: "הכוח שלנו הוא באחדות - בהפגנות הבאות, במצעדים ובכל שאר המאבקים". לאחר מכן נוגן השיר 'טוי' של נטע ברזילי.

22:00 - גל אוחובסקי עלה על הבמה והחל לדבר. "זה הרגע להגיד לכל הקואליציה ' די לצביעות'. די להגיד לנו שהכול יהיה בסדר ושבג"ץ יפיל את החוק. אנחנו לא נוותר  לכם יותר. אתם מפקירים אותנו בידי החרדים והחרד"לים. אנחנו במלחמה הזו עד שננצח. אנחנו לא נפסיק לפני שננצח כי אנחנו נמות לפני שננצח". אחריו עלתה לבמה הזמרת קורין אלאל שביצעה את השיר "זן נדיר".

הערכות המארגנים מדברות על 80 אלף מפגינים, כאשר מנגד הערכות בקרב גורמים במשטרה מדברות על היקפי מפגינים נמוכים יותר של כ-30 אלף מפגינים.

21:45 - חברת הכנסת לשעבר, יעל דיין, נשאה דברים בעצרת. "אל תהיו אגואיסטים - בואו הצטרפו למאבקים שלי שאני מאמינה שהם שלנו. היום מוצאי תשעה באב, חורבן הבית הראשון, חורבן הבית השני ואני כאן כדי למנוע את חורבן הבית השלישי. הבית השלישי הוא לא בכותל - הוא מגילת העצמאות של מדינת ישראל. הוא הוקם לפני 70 שנה עם הקמת מדינת ישראל. הוא מדבר על שוויון, צדק, איסור אפליה. הבית השלישי שהממשלה רוצה להרוס הוא זכויות אדם בקהילה, הקדמה, השפיות, ההגינות, החינוך והבריאות לכולם, בתי המשפט ומערכת החינוך. הבית השלישי הוא הלאום של מגילת העצמאות - לא חוק הלאום. חופש הדיבור זה הבית השלישי ולא סתימת פיות. הבית השלישי הוא חופש מכפייה דתית ולא הדתה. הוא בית למשפחות, גם למשפחות של הומואים, באימוץ, בלידה, בפונדקאות. הזכות לכל אחד ואחת אבל בעיקר לכל אחד לשמוע מפי בנו את המילה 'אבא'. לא ניתן להרוס בתשעה באב את הבית השלישי הזה שאנחנו אוהבים והוא בית השוויון והוא בית של כולם. תשעה באב היום זה לא בית של אבל - זה יהיה פתח לניצחון שלנו".

כיכר רבין, צילום: ynet כיכר רבין | צילום: ynet כיכר רבין, צילום: ynet

21:30 - ליעוז לוי, טרנסג'נדרית, נשאה דברים על הבמה. "אני עד היום לא שוכחת את המילים -'יא הומו, יא קוקסינל, יא נקבה'. יא נקבה? זה רע? נשיות זה דבר רע? את המחיר שהגוף והנפש שלי שילמו כילדה לא אוכל להעביר, אבל שנים חייתי עם הבעיטות האלה בתוך הראש. שאסור שייראו אותי, שאני צריכה להתבייש. ברגע שהייתי צריכה לצאת אל העולם, מה קרה כשזה התגלה? נשללו ממני כל הזכויות האנושיות שלי. עכשיו אני עומדת מולכם ואני אומרת: 'אני ליעוז ואני אישה טרנסית - ואני לא מפחדת יותר'. אני עומדת עם כל האחיות שלי ואומרת תפסיקו לשלול מאיתנו זכויות. מגיע לנו להתפרנס בכבוד. מגיע. די לאלימות כלפינו. מגיע לנו ללכת בביטחון ברחוב - גם לא בתל אביב. מגיע לנו שוויון הזדמנויות בכל אספקט בחיים. וכן, מגיע לנו להיות נאהבות, ולאהוב. אז אני ליעוז ואני אישה טרנסית - ואני לא טאבו יותר. ומה שאני רוצה, זה לא לחיות יותר בפחד - לא רוצה!".

21:20 - מאיה ארבל, פעילה להט"בית אמרה: "אני קוראת לגברים להבין שאני צריכה אותם ולא כי אני חלשה כי ביחד אנחנו חזקים יותר. אני קוראת לנשים לא לוותר כי ביחד אנחנו חזקות יותר. המאבק הוא לא על פונדקאות ורישום הורות במעמד בית החולים - המאבק הוא על החופש להיות. לקיחת האחריות שהופכת ציבור לקהילה קוראת עכשיו עם התביעה לשוויון. אלימות כלפי נשים ועוד יותר כלפי נשים טרנסיות הוכתרו כבר מזמן למותרות. עכשיו זה הזמן לשינוי סדרים חברתיים. ההתקהלות היום היא תחילתו הפורמלית של ציבור שהופך לאלקטורט משפיע. זה אתם, זה אנחנו, זה היום. תודה רבה".

21:10 - "יחד אנחנו כוח, כוח חברתי, כוח אלקטורלי. הילדים שלי והילדים של כולנו יגדלו בישראל אחרת - וכל זה מתחיל היום". כך אמרה חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב. על הבמה עלו אחריה נדב בורנשטיין ולוסי אהריש. "מזכירים לנו כל יום שאנחנו חיים בדמוקרטיה היחדיה במזה"ת - אז בואו ונזכיר להם שהעם הוא הריבון", כך לוסי אהריש.  

 

כיכר רבין, צילום: ynet כיכר רבין | צילום: ynet כיכר רבין, צילום: ynet

21:00 - עד כה עלו על הבמה הזמרת ריטה והבדרנית אורנה בנאי, חברת הקהילה הגאה. בשעה זו עולה על הבמה חן אריאלי, יושבת ראש האגודה למען הלהט"ב. המפגינים נושאים שלטים רבים, ועליהם כתוב, בין היתר: "משפחה בנויה על אהבה, לא על מגדר", "גם לזוג אמהות מגיע שוויון זכויות", לא ימין ולא שמאל, רוצות שוויון וזה הכול".

20:40 - בשעה זו החלה "הפגנת השוויון למען הקהילה הגאה" בכיכר רבין בתל אביב. לפי הערכות המארגנים - לעצרת הגיעו מעל ל-60 אלף איש.

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, צילום: עמרי מילמן ראש עיריית תל אביב רון חולדאי | צילום: עמרי מילמן ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, צילום: עמרי מילמן

19:45 - בשעה 20:30 הערב (א') תחל מחאה מרכזית בכיכר רבין בתל אביב כנגד האפליה של הקהילה הגאה בארץ. בעצרת צפויים להשתתף אמנים ואמניות רבות, בהן אורנה בנאי, ריטה, לוסי אהריש, קורין אלאל, רונה קינן ועוד. בשעה זו מתקיימת צעדה מדרום תל אביב לכיוון כיכר רבין כמחאה על האלימות נגד טרנסג'נדרים בארץ, לאחר שבשבוע שעבר הותקפה טרנסג'נדרית שעוסקת בזנות על ידי לקוח.

כיכר רבין, צילום: ג כיכר רבין | צילום: ג'ניפר פוליאקוב בורוביץ' כיכר רבין, צילום: ג

שלטי מחאה, צילום: ג שלטי מחאה | צילום: ג'ניפר פוליאקוב בורוביץ' שלטי מחאה, צילום: ג

מחאת הלהט"ב, צילום: ג מחאת הלהט"ב | צילום: ג'ניפר פוליאקוב בורוביץ' מחאת הלהט"ב, צילום: ג

במהלך היום מחו, על פי ההערכות, אלפי עובדים חברי הקהילה הגאה ותומכים במאבק בעשרות מוקדים ברחבי הארץ וחסמו כבישים שונים, ביניהם נתיבי איילון וכביש 90. זאת לאחר שבסוף השבוע מעל 220 ארגונים שונים במגזר העסקי הצהירו על תמיכתם במחאה ובשביתת עובדי הקהילה הגאה. במהלך המחאות מוקדם יותר היום נעצרו 3 מפגינים בכיכר פריז, מול בית ראש הממשלה בירושלים, ושוחררו בהמשך היום

מפגינים בכיכר פריז, ירושלים, צילום: אוהד צויגנברג מפגינים בכיכר פריז, ירושלים | צילום: אוהד צויגנברג מפגינים בכיכר פריז, ירושלים, צילום: אוהד צויגנברג

גורמים בסביבת ראש הממשלה טענו מוקדם יותר כי כרגע מתקיים שיח בין נציגי ראש הממשלה לראשי ארגוני הקהילה, במטרה לקבוע פגישה בשבועות הקרובים, אולם אלה טוענים כי איש לא פנה אליהם.

המחאה מוקדם יותר היום המחאה מוקדם יותר היום המחאה מוקדם יותר היום

נתניהו נבהל ככל הנראה מהיקפי המחאה, לאחר שפחות מיומיים לאחר שאמר כי יתמוך בתיקון חוק הפונדקאות כך שיאפשר גם לאבות חד-הוריים (כדרך מכובסת להכליל הומואים בחוק) הוא הצביע נגד, כדי לא להרגיז את המפלגות החרדיות. המחאה אמנם החלה בעקבות חוק הפונדקאות אולם התרחבה בימים האחרונים כנגד אי השוויון כנגד הקהילה הגאה.

"גמרנו עם פגישות ריקות מתוכן"

חן אריאלי, יושבת ראש האגודה למען הלהט"ב, הגיבה למסרים שהועברו מלשכת נתניהו בדרכים עקיפות: "לא מדברים איתנו בהודעות לתקשורת אלא במעשים. נראה מעשים ואז נחליט אם להיפגש. לא נעשתה פנייה רשמית לאף אחד מארגוני הקהילה. נמשיך להיאבק עד שנראה מעשים, זכויות וחקיקה. גמרנו עם פגישות ריקות מתוכן".

תגיות