אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירה לבג"ץ: משרד הפנים מתנער מהחובה לקנות כחול־לבן צילום: אוהד צויגנברג

עתירה לבג"ץ: משרד הפנים מתנער מהחובה לקנות כחול־לבן

מהעתירה שהגישו חברת אלקטרה מוצרי צריכה והתאחדות התעשיינים, הרשויות המקומיות עוקפות את התקנה המחייבת אותן להעניק עדיפות לרכישת מוצרים מתוצרת הארץ במכרזים

23.07.2018, 07:05 | אמיתי גזית
הרשויות המקומיות בישראל עוקפות את התקנה המחייבת אותן להעניק עדיפות לרכישת מוצרים מתוצרת הארץ במכרזים - כך עולה מעתירה לבג"ץ שהגישו חברת אלקטרה מוצרי צריכה והתאחדות התעשיינים.

העתירה הוגשה ביום רביעי האחרון נגד שר הפנים אריה דרעי, משרד הכלכלה והחברה למשק וכלכלה (משכ"ל) של השלטון המקומי.

בעתירה נטען כי הרשויות עוקפות את החובה המוטלת עליהן באופן "שאין כל דרך לכנותו מלבד ישראבלוף" - והכל נעשה באישור דרעי. עוד נטען כי דרעי עושה זאת בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ובניגוד להנחיות שנתן למשרד הפנים לפני כארבע שנים.

אריה דרעי , צילום: איי אף פי אריה דרעי | צילום: איי אף פי אריה דרעי , צילום: איי אף פי

העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין יוסי לוי, אביאל פלינט ושקד שטורפר ממשרד יוסי לוי ושות'. העותרות דורשות מבג"ץ להוציא צו על תנאי שבו יורה לגופים שנגדם הוגשה העתירה לנמק מדוע לא ניתנת עדיפות לתוצרת הארץ במכרזים של החברה למשק וכלכלה.

תחרות פיקטיבית

סעיף 22 בתקנות העיריות קובע במפורש כי על ועדת מכרזים של רשות מקומית להעדיף תוצרת מקומית, בתנאי שהמחיר שלה לא גבוה ביותר מ־15% ממחיר מוצר מיובא. העותרות טוענות כי השלטון המקומי עוקף הנחיה זו באמצעות יצירת מנגנון דו־שלבי שמייצר מצג שווא של העדפת תוצרת מקומית.

בשלב הראשון, נטען, מפרסמת משכ"ל מכרז מסגרת שבו נקבע מחיר מחירון למוצר הדרוש. בשלב זה המתמודדים מתבקשים להציע הנחה על המחירון. לפי העתירה, שלב זה נועד ליצירת רשימת ספקים שמהם יכולה רשות מקומית לקבל הצעות לאספקת המוצר.

באופן רשמי, בשלב זה ניתנת העדפה לתוצרת מקומית. אלא שלפי העתירה, כל מי שעומד בתנאי סף מינימליים נכנס לרשימת הספקים המורשים. "השלב הראשון של המכרז אינו אלא פיקציה", נטען. "משום שכמות הזוכים במכרז זהה לכמות הספקים בשוק, כך שכל המשתתפים במכרז תמיד זוכים בו. בנסיבות אלה, ברור כי אין למעשה כל תחרות בשלב הראשון של מכרז המסגרת".

בשלב השני, כל רשות מקומית עורכת הליך של תחרות פרטנית בין הגופים שעברו את השלב הראשון, בהתאם לצרכיה. העותרות טוענות כי בשלב זה לא ניתנת כל העדפה לתוצרת מקומית וכי ההצעה הזולה ביותר זוכה, ללא קשר לארץ המוצא. "המנגנון האמור מרוקן לחלוטין את החובה המוטלת על הרשויות להעניק עדיפות לתוצרת הארץ".

בניגוד להנחיית היועמ"ש

העותרות מוצאות כי האשם בתופעה הוא שר הפנים אריה דרעי משום שהליך של תחרות פרטנית יכול להתבצע רק באישורו. "שר הפנים הוא זה שמאפשר לרשויות המקומיות לחמוק מהחובה להעניק עדיפות מכוח תוצרת הארץ", נכתב בעתירה.

ב־2014 אלקטרה צריכה כבר עתרה לבג"ץ בעניין זה. אז, משרד הכלכלה צידד בעמדת החברה ומסר לבית המשפט כי הוא "מצא את הנחיות משרד הפנים לרשויות המקומיות כהנחיות אשר מרוקנות את חובת העדפת תוצרת הארץ מתוכן".

בעקבות זאת התקיים במאי 2014 דיון במשרד היועץ המשפטי לממשלה, שבו אמרה המשנה ליועץ דינה זילבר כי הנוהל של שר הפנים מאפשר לרשות לחמוק מהחובה להעדיף את תוצרת הארץ. לאחר הדיון, זילבר כתבה: "מאחר שהרשויות המקומיות עושות שימוש רב במכרזי המסגרת של משכ"ל, מסוכלת מטרת סעיף 22 לתקנות המכרזים, המטילה חובה ליתן העדפה כלכלית לטובין מתוצרת הארץ". בנוסף, זילבר הנחתה את שר הפנים לאסוף נתונים ולגבש מדיניות סדורה בעניין. אלא שעד עתה משרד הפנים לא פעל על פי הנחייתה, ולפי העתירה אף התעלם מפניות של אלקטרה בעניין.

תגיות