אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע: הבנקים יהיו חייבים להפנות לקוחות לטבלת השוואת עמלות שתפורסם בבורסה צילום: ענבל מרמרי

רשות ני"ע: הבנקים יהיו חייבים להפנות לקוחות לטבלת השוואת עמלות שתפורסם בבורסה

דיון בוועדת הכספים הבוקר סביב התקדמות חוק שינוי מבנה הבורסה חושף איום אפשרי לעמלות שגובים הבנקים מציבור המשקיעים בניירות ערך

24.07.2018, 15:09 | רחלי בינדמן

דיון בוועדת הכספים הבוקר סביב התקדמות חוק שינוי מבנה הבורסה חושף איום אפשרי לעמלות שגובים הבנקים מציבור המשקיעים בניירות ערך. ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, תיארה בפני חברי ועדת הכספים את ההתפתחויות סביב חוק שינוי מבנה הבורסה שאושר לפני שנה ומנתק את הבנקים ובתי ההשקעות מהשליטה בה.

קראו עוד בכלכליסט

גואטה כמובן תיארה את התכנית של מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב למכור 20% ממניות הבורסה לקרן ההשקעות האוסטרלית מאני-קיי וכן למכור עוד 52% ממניות הבורסה למשקיעים פיננסים - וזאת על רקע נכונות הבנקים ובתי ההשקעות למכור את רוב אחזקותיהם במניות הבורסה לפי שווי של 500 מיליון שקל (המשקף את הונה העצמי). כזכור חוק שינוי מבנה הבורסה נועד לנתק את הקשר בין הבעלות בבורסה לחברות בה, לעודד כניסה של חברי בורסה חדשים (דבר שעדיין לא קרה) וכמובן בסופו של דבר להוזיל עמלות לציבור הרחב.

כיום הבורסה גובה מחברי עמלות ואילו הבנקים ובתי ההשקעות גובים מהלקוחות שלהם עמלות עבור השימוש בהם כצינור למסחר בבורסה. אלא שהפער בין העמלות שגובה הבורסה מהבנקים לאלו שהם גובים מהציבור הוא עצום ועומד על פער של פי 20 ויותר.

והנה במהלך הפירוט על ההתפתחויות בחוק השינוי המבני חשפה גואטה פצצה: החל מאוגוסט הבנקים יחוייבו להפנות את הלקוחות שלהם הסוחרים דרכם בבורסה לטבלת השוואה שתוצג באתר הבורסה ותציג את העמלות הממוצעות שגובים כל הבנקים מהציבור. זאת, כדי להגביר את התחרות עליהן מצד הציבור שכיום לא באמת מחזיק בכלי השוואה לדעת האם העמלות שהוא משלם גבוהות או נמוכות ביחס לבנקים האחרים. טבלת ההשוואה תכלול עמלות ממוצעות בניירות ערך לפי גודל תיק שיעודכנו אחת לחצי שנה.

ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: ענבל מרמרי ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך | צילום: ענבל מרמרי ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך, צילום: ענבל מרמרי

אלא שעצם החיוב של הבנקים להפנות את הלקוחות לטבלת ההשוואה של אתר הבורסה היא דרמטית ועלולה לאלץ את הבנקים להוריד עמלות ללקוחות שיתחילו בעקבות טבלת ההשוואה להתמקח. מי שצפוי להיפגע הם בעיקר הבנקים שעמלות המסחר שלהן גבוהות יחסית ויצטרכו ליישר קו עם העמלות של הבנקים האחרים. הגם שרוב הבנקים גובים עמלות מסחר יחסית דומות אחד לשני, הדרמה הגדולה בטבלה תהיה הכללת עמלות המסחר שגובים גם הברוקרים הפרטיים- בתי ההשקעות שנמוכות בעשרות אחוזים מאלו של הבנקים. ברגע שהלקוחות יראו כמה משלמים בבתי ההשקעות יגדל כושר המיקוח שלהם מול הבנקים.

רשות ני"ע מסרבת להגדיל את הפטור מדיווח לחברות ציבוריות

במהלך הדיון בועדת הכספים סביב הבורסה נדונה סוגיה נוספת: דרישת איגוד החברות הציבוריות להגדיל את האופציה לחברות ציבוריות קטנות יחסית לבצע דיווחים כספיים חצי שנתיים בלבד במקום דיווח רבעוני. כיום הפטור שמאפשרת רשות ניירות ערך לדיווח חצי שנתי במקום רבעוני חל רק על חברות קטנות בשווי של עד 300 מיליון שקל ואילן פלטו, יו"ר איגוד החברות הציבוריות ביקש להגדילו גם לחברות בשווי 300-600 מיליון שקל.

אלא שיו"ר הרשות הבהירה שזה לא הולך לקרות בשל החשש למידע חסר למשקיעים שעלול לפגוע בהם והדגישה כי ממילא הפטור שניתן היה רק לטובת החברות לצורך הקלה בנטל הרגולציה, למרות הפגיעה במשקיעים ולכן אין כוונה להרחיבו. גם יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אלי בבלי הזהיר כי קרנות הנאמנות מתרחקות מהשקעה בחברות עם דיווחים דו שנתיים בשל הדיווח החסר. לדברי גואטה, בעוד שכיום הגופים המוסדיים משקיעים בשוליים בחברות ציבוריות בשווי עד 300 מיליון שקל (9% בלבד) בחברות בשווי של 300-600 מיליון שקל כבר ההשקעה המוסדית כבר מגיעה ל-19% ולכן אין שום מקום להרחיב את הפטור.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המשך התגובה
בקיצור החשבון לא היה פעיל תקופה ארוכה עקב הירידה במניה וסוף סוף לאחר 8 שנים המניה כמעט חזרה לשערה ההתחלתי,יצרתי קשר עם בית ההשקעות שיבטל את דמי המשמרת כי הבחנתי שכל רבעון הם " התחילו" לקחת דמי משמרת נוסף על דמי הניהול הקבועים,וכן ריבית של 1% חודשית בקיצור הגעתי איתם ל- 4000₪ חוב עקב " עמלות ורביות" לכן כל בית השקעות תעשו עימם חוזה בכתב על כל התנאים שהם קובעים איתכם ואל תתפתו לעמלת קניה/ מכירה זולות כי רוב הזמן התיק הוא סטטי ולכן חשוב להתמקח על העמלות הקבועות.
אילן  |  07.08.18
4.
עברתי מבנק לחברת השקעה פרטית ותופתעו..
לפני 10 שנים לערך העברתי סכום גבוהה לחברה פרטית( לא אפרט את שמם) ,סגרנו ללא דמי משמרת,עמלות קניה/מכירה 0.1%. ןרק דמי ניהול קבועים 19.5₪ .לאחר חודש המניה ירדה ב- 80% וכך נשאר בתיק ההשקעות סכום נמוך מאוד,לצערי כבר לא יכולתי להוסיף עוד כסף לתיק וכך התיק לא היה פעיל מספר שנים- אבל!! בתקופה זו בית "ההשקעות" החל לגבות דמי משמרת רבעונים כמו הבנק נוסף לדמי ניהול החודשי 19.65₪, וכן ריבית של 1% כל חודש,ואני לא עקבתי אחר העו"ש כי היו לי בין 1000 ₪ עד 1200₪ , כי הרי 19.65₪ במשך שנה זה 240₪ בערך,ותופתעו
אילן  |  07.08.18