אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השפעות מלחמת הסחר כבר כאן: טראמפ מסבסד חקלאים, ובכל העולם מורידים תחזיות צילום: רויטרס

השפעות מלחמת הסחר כבר כאן: טראמפ מסבסד חקלאים, ובכל העולם מורידים תחזיות

נשיא ארה"ב לא מתכוון לרדת מהעץ והוא כבר רתם תוכנית הבראה מימי השפל הגדול כדי לסבסד את החקלאים. בינתיים, הארלי דיווידסון הורידה תחזיות רווח, סין הזרימה אשראי, המפעלים ביפן מאטים וגם בריטניה צופה היחלשות בענפי הייצור

25.07.2018, 21:36 | שירות כלכליסט

מכסי מלחמת הסחר טרם הושתו במלואם, וחלקם נשארו בגדר איומים, אבל הפרוטקציוניזם של הנשיא טראמפ כבר גובה מחיר מהכלכלה העולמית. 

קראו עוד בכלכליסט

על פי סוכנות בלומברג, חברות באירופה, ביפן ובארה"ב מדווחות על אווירה של חוסר ודאות ועל קושי להחליט האם להעלות את המחירים לצרכן או לספוג פגיעה בשולי הרווח. בנוסף, יצרנים רבים מתמודדים עם עלייה במחירי חומרי הגלם.

ענקית האופנועים האמריקאית הארלי דיווידסון קיצצה אתמול את תחזית שולי הרווח שלה, והזכירה את המכסים כאחד הגורמים לכך. החברה הודיעה בחודש שעבר על כוונותיה להעתיק חלק מפסי הייצור אל מחוץ לארה"ב, ובעקבות זאת היא ספגה ביקורת חריפה מטראמפ.

מנכ"ל ענקית האלקטרוניקה ההולנדית פיליפס אמר כי הסלמה במכסים עלולה להביא לגלגול עליית המחירים לצרכנים. במקביל, יצרנית מוצרי החשמל ווירפול האמריקאית דיווחה כי העלייה במחירי חומרי הגלם פגעה בתוצאות הרבעון השני שלה בחלק מהשווקים.

אך הסימנים להאטה הם גורפים. על פי נתוני חברת מחקר השווקים HIS Markit הצמיחה בגוש היורו בחודש יולי נחלשה. פעילות מפעלים ביפן צמחה בקצב האטי ביותר מאז 2016, ובבריטניה, שם גם מורגשת השפעת הברקזיט, נחלשו התחזיות לתפוקת ענפי הייצור. בסין, הממשל נאלץ להכריז השבוע על שורה של מהלכים להמרצת הכלכלה. כך למשל הזרים הבנק המרכזי של סין 74 מיליארד דולר לבנקים המסחריים ביום אחד והממשלה דיווחה על עלייה בהוצאה על תשתיות כמו גם קיצוץ במסים.

בארה"ב, מדד מנהלי הרכש (PMI) מציג צמיחה בפעילות המגזר הפרטי אך ירידה חדה בהזמנות רכש ליצוא. בנוסף נרשמה עלייה במחירים ויותר עיכובים בשרשרת האספקה.

על פי תחזיות גולדמן זאקס, אף כי הצמיחה הכלכלית תמשך גם ב־2019, הקצב יהיה אטי יותר. גם זאת על רקע מלחמת הסחר.

טראמפ בינתיים לא מוותר ואתמול הודיע כי יסבסד את החקלאים האמריקאיים שנפגעו ממלחמת הסחר, איתות לכך שאין בכוונתו לרדת מהעץ. המהלך נועד לרכך את המכה עבור החקלאים, שרבים מהם תמכו בטראמפ בבחירות 2016. "החקלאים יהיו המורווחים העיקריים", אמר טראמפ השבוע בקנזס. "צריך רק קצת סבלנות". על פי דיווח של רויטרס, הממשל יזרים לחקלאים 12 מיליארד דולר, זאת במסגרת תוכנית הבראה מימי השפל הכלכלי הגדול.

בשנה שעברה ייצאה ארה"ב תוצרת חקלאית בשווי 138 מיליארד דולר. 21.5 מיליארד דולר מסכום זה הגיעו מיצוא פולי סויה, הנתח הגדול ביותר בתוצרת היצוא החקלאית. למעלה ממחצית יבולי הסויה, בשווי של 12.3 מיליארד דולר, זרמו בשנה שעברה לסין.

במסגרת ההסלמה במלחמת הסחר, סין הטילה החודש מכסים בגובה 25% על מוצרים אמריקאיים ובהם סויה, מה שהוביל להאטה במכירות. מחיר החוזים העתידיים על סויה הגיע לשפל של עשור.

"הסובסידיות הן פיתרון לטווח הקצר שיאפשר לנשיא טראמפ לעבוד על מדיניות סחר ארוכת טווח", כך על פי הודעת שר החקלאות האמריקאי, סוני פרדו. בניגוד לכך, יש מי שביקרו את המהלך. "מלחמת הסחר קוטעת את רגלי החקלאים", טען בן סאס, סנאטור רפובלקני מנברסקה. "התוכנית של הבית הלבן היא ביזבוז של 12 מיליארד דולר על קביים מזהב".

תגיות