אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינות ה-BRICS מאותתות שהסדר העולמי הנוכחי אינו מתאים להן צילום: ALEXEY NIKOLSKY

מדינות ה-BRICS מאותתות שהסדר העולמי הנוכחי אינו מתאים להן

מנהיגי ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה קיימו פסגה ביוהנסבורג; על רקע מלחמת הסחר העולמית המתגברת הם דורשים ייצוג הוגן יותר במסחר ובדיפלומטיה; מומחה: מדינות ה-BRICS "מעצבות מחדש את הסדר העולמי ומערערות אותו"

28.07.2018, 13:57 | שירות כלכליסט

ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה - או בקיצור מדינות ה-BRICS - המהוות יחד 40% מאוכלוסיית העולם וכמעט רבע מהתמ"ג העולמי, מאמינות שהגיע הזמן לשינוי בנוגע להתנהלות העניינים.

קראו עוד בכלכליסט

על רקע מלחמת הסחר העולמית והתמודדותה של סין עם מכסים אמריקאיים על סחורות בשווי מיליארדי דולרים, קיימו מדינות ה-BRICS ועידה בת שלושה ימים ביוהנסבורג שבדרום אפריקה וננעלה אתמול (ו'). לפי סקירה המופיעה בבלומברג, בסיומה מסרו ראשי המדינות כי הם רוצים ייצוג הוגן יותר בדיפלומטיה ובמסחר העולמיים.

הם קראו גם לרפורמה בייצוג המדינות המתפתחות באו"ם, במועצת הביטחון ובקרן המטבע העולמית. כמו כן, על רקע "האתגרים חסרי התקדים" של מערכת הסחר המולטילטרלית, ביקשו מהמדינות החברות בארגון הסחר העולמי - וארה"ב ביניהן - לציית לחוקיו.

שוק אוכל בניו דלהי, צילום: רשם גלאטי שוק אוכל בניו דלהי | צילום: רשם גלאטי שוק אוכל בניו דלהי, צילום: רשם גלאטי

"הם לא רק מעצבים מחדש את הסדר העולמי, אלא גם מערערים אותו", אמר לייל וויט, מנהל בכיר בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת יוהנסבורג,"כל אחת מהמדינות האלה לא יכולה לעשות זאת לבדה, אבל יחד הן כוח שיש להכיר בו. זהו מעבר הדרגתי, אבל נחרץ".

נשיא סין שי ג'ינפינג הוביל את הקריאה לרב צדדיות במסחר הבינלאומי. סין מתמודדת כעת כאמור עם מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שאיים להטיל מכסים על כל התוצרת האסיאתית. מהלך כזה יוכל לדרדר את הכלכלה העולמית, שכבר מאבדת מומנטום בעקבות צמיחה נמוכה מהצפוי בשווקים באירופה וביפן.

מדינות ה-BRICS "מגנות את הפרוטקציוניזם", אמר נשיא דרום אפריקה סיריל רמאפוסה, "אנחנו מרגישים שאנחנו צריכים לעשות כל מה שביכולתנו כדי לחזק את מערכת המסחר המולטיליטרלי שנמצאת כעת תחת מתקפה. יש ניסיונות רבים להחליש אותה. אף אחד לא יגיד למדינות ה-BRICS מי השותפים שלנו ומי האויבים שלנו".

"ועידה מוצלחת עבור סין"

זהו הכינוס השנתי העשירי של חוג המדינות המתפתחות, והראשון מאז מלחמת הסחר הפכה איום ממשי.

משכנות עוני ליד יוהנסבורג. המדינות המתפתחות דורשות את חלקן, צילום: איי אף פי משכנות עוני ליד יוהנסבורג. המדינות המתפתחות דורשות את חלקן | צילום: איי אף פי משכנות עוני ליד יוהנסבורג. המדינות המתפתחות דורשות את חלקן, צילום: איי אף פי

"ועידת ה-BRICS הייתה מוצלחת מאוד עבור סין במונחים של בניית קואליציה בקרב המדינות המתפתחות שמבקשות לעגן את המסחר הרב לאומי", אמר מרטין דיוויס, ראש חטיבת השווקים המתפתחים ואפריקה בדלויט, "אנחנו עדים להתפתחות אג'נדה מסוימת של המדינות האלה - אג'נדה שלא הייתה קיימת קודם. מעולם לא שמענו את מדינות ה-BRICS מדברות על מסחר ליברלי במסגרת קואליציה. אבל עכשיו נדראה שהמסחר הוא ראשון במעלה".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי רוסיה שואפת לשיפור קשרי המסחר בין חברות המועדון, כשכל המדינות מחויבות לחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן בפיתוח טכנולוגיות חדשות ואנרגיה.

סין השקיעה 14.7 מיליארד דולר בדרום אפריקה, כולל הלוואות למתקני האנרגיה הממשלתיים וחברות לוגיסטיקה. זוהי ההתחייבות הגדולה ביותר עד כה של המדינה האסיאתית כלפי דרום אפריקה, שייצור האנרגיה שלה שרוי במצוקת מזומנים על רקע התמודדות עם משברים פוליטיים.

"סין עומדת להפוך לכלכלה הדומיננטית ביותר בעולם", אמר וויט, "אלו החוקים של המשחק העולמי, ודרום אפריקה צריכה ללמוד איך לשחק אותם".

"הרכיב המרכזי בצמיחת סין הוא היצוא, ולכן כמובן שהיא הולכת להגן עליו ולרתום לשם כך מדינות נוספות", אמר דיוויס, "זה המסר שהיא מעבירה על ידי יצירת הקואליציה עם מדינות ה-BRICS המתנגדת לאופי התוקפני והבלתי צפוי של מדיניות המסחר של ארה"ב".

תגיות