אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"צריך היה להקריב את ברמן כדי שאברכהן יוכל להמשיך" צילום: סיון פרג'

"צריך היה להקריב את ברמן כדי שאברכהן יוכל להמשיך"

בתום ישיבת דירקטוריון מתוחה התפטר יו"ר שופרסל ישראל ברמן ובכך נמנע מהדחה פה אחד שאותה הניעה דסק"ש. "אנחנו מציעים שתתפטר מיוזמתך", אמרו שלושה דירקטורים לברמן. העימות הבא צפוי להתרחש סביב בחירת הדירקטוריון בספטמבר

29.07.2018, 06:54 | גולן חזני

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בעל השליטה בדיסקונט השקעות (דסק"ש) אדוארדו אלשטיין השיג ניצחון בקרב הביניים במלחמה שהוא מנהל נגד מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן. עם זאת, הקרב הגדול עוד לפניו.

ביום חמישי האחרון התפטר יו"ר ענקית הקמעונאות ישראל ברמן מתפקידו בעת ישיבה שבה ביקשה דסק"ש להצביע בעד הדחתו. במקום ברמן מונה מאוריסיו ביאור, שמכהן מטעם אלשטיין. ביאור, שממעט להיחשף ונשאר מתחת לרדאר, אמנם חי בארגנטינה אך הוא התחנך בארץ ואף למד באוניברסיטת תל אביב (תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות ותואר שני במינהל עסקים). כששב לארגנטינה הוא עבד בתפקידים בכירים בחברת התקשורת מוביקום ובהמשך בחברת התקשורת בל־סאות', שבה ניהל את חטיבת אמריקה הלטינית. כשזו נמכרה לטלפוניקה קיבל ביאור מענק של עשרות מיליוני דולרים.

קראו עוד בכלכליסט

המינוי של ביאור מגביר את אחיזתו של אלשטיין בשופרסל, חרף העובדה שדסק"ש חדלה להיות בעלת השליטה הרשמית בחברה לאחר שמכרה בחודש שעבר נתח ממניותיה בחברה וירדה מאחזקה של כ־50% ל־33.4% בלבד.

מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ואדוארדו אלשטיין, צילום: סיון פרג מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ואדוארדו אלשטיין | צילום: סיון פרג', אוראל כהן מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן ואדוארדו אלשטיין, צילום: סיון פרג

המהלך להדחת היו"ר יצא לדרך לאחר שאברכהן ניתק את יחסי העבודה עם דסק"ש והפסיק את כינוס הפורום החוץ־דירקטוריוני שמשותף לדירקטוריון החברה ולדסק"ש. ניתוק היחסים קיבל גושפנקה מחוות דעת משפטית שאברכהן קיבל, שלפיה ניתן לעשות זאת משום שדסק"ש אינה מחזיקה יותר בשליטה.

ההצבעה וההמלצה

ישיבת הדירקטוריון, שהתקיימה ביום חמישי אחר הצהריים, היתה אמנם מתוחה מאוד, אך עניינית. ברמן פתח את הישיבה, הציג את ההתנהלות בחברה בשבוע האחרון וציין כי הוא מעריך מאוד את ביאור ושולם לפידות, המכהן כדירקטור מטעם אלשטיין ויושב בפורום החוץ־דירקטוריוני שאת כינוסו הפסיק אברכהן. ברמן סיפר כי הוא קיבל שיחת טלפון מנציגי דסק"ש שבה הודיעו לו כי הם מבקשים ממנו להתפטר. לדבריו, כששאל מדוע, הוא נענה בכך שיש רוב בדירקטוריון שחושב שזה הדבר הנכון מבחינתו. ברמן אמר שהוא אינו רואה סיבה להתפטר וכי הוא חושב שעליו להישאר בתפקיד.

אחריו דיבר לפידות, שהציג את נקודת המבט של דסק"ש. לפידות טען כי מאז הפסיקה דסק"ש להיות בעלת השליטה בשופרסל, ברמן לא כינס ישיבת דירקטוריון אחת כדי לדון במצב החדש, אף שדסק"ש ביקשה זאת ממנו. לדבריו, במצב החדש שנוצר מוטב שימונה לשופרסל יו"ר אחר. ככל הנראה, בדסק"ש סבורים כי אף שברמן נחשב אדם נעים הליכות ובעל ידע מעמיק, הוא אינו דומיננטי מספיק כדי לעמוד מול אברכהן, שלגישת דסק"ש זקוק לגורם מאזן. לטענת דסק"ש, כל זמן שהיא שלטה בחברה היא סיפקה לברמן חיזוק מול אברכהן, אך כעת, ללא דסק"ש כבעלת שליטה, הוא אינו מסוגל לאזן את אברכהן. לדברי גורם בדירקטוריון החברה, "יש שני סוגים של יו"רים — אחד ביצועיסט ודומיננטי, ואחד דפנסיבי שמרכז את מאמציו בשמירה על ממשל תאגידי. ברמן שייך לסוג השני". גורם אחר אמר כי "אי אפשר להשאיר את אברכהן, שהוא בולדוזר, עם יו"ר רך מדי כמו ברמן, שהוא בכלל יועץ ארגוני. כל עוד היה בעל שליטה, היה מי שיאזן את אברכהן".

לאחר שלפידות דיבר, נערכה הצבעה. ברמן יצא אל מחוץ לחדר, משום שהוא אינו יכול להשתתף בהצבעה שבה הוא עצמו הנושא. הדירקטורים מטעם אלשטיין — לפידות, ביאור ודיאנה אינגריד־אלשטיין, אחותו של אדוארדו אלשטיין — הצביעו בעד הדחתו של ברמן. אליהם הצטרף הדירקטור החיצוני אלדד אברהם והדירקטורית הבלתי־תלויה איילת בן־עזר, אחותה של מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח, שעמה אלשטיין מצוי בעימות.

בשלב הזה יצאו מהחדר הדירקטור הבלתי־תלוי איציק עידן והדירקטורים החיצוניים מיכאל בר־חיים וגדעון שור כדי לדבר עם ברמן. השלושה אמרו ליו"ר ש"יש רוב נגדך. אנחנו נצביע גם כן בעד ההדחה. בלי קשר למה שאנחנו חושבים, במצב הזה אתה לא יכול להמשיך לכהן. לא טוב לפלג את הדירקטוריון. אנחנו מציעים שתתפטר מיוזמתך". ברמן ביקש שהות לחשוב על הדברים ולאחר זמן מה נכנס בחזרה לחדר הישיבות והודיע על התפטרותו. לדברי גורם בדירקטוריון החברה, "מרגע שהשד יצא מהבקבוק לא היתה דרך חזרה. החלטנו לעבוד מהראש ולא מהבטן. ניסינו לומר לברמן עוד לפני הישיבה שמוטב שיתפוטר, אבל הוא סירב והתרצה רק בישיבה".

ברמן אמנם הולך הביתה, אך הוא לא הולך בידיים ריקות. ביום חמישי אישר הדירקטוריון לברמן מענק של שלוש משכורות בשל התפטרותו וההודעה המוקדמת שנתן. השכר החודשי של ברמן, שכיהן שנתיים בתפקיד ושהיקף משרתו עומד על 40%, הוא 87 אלף שקל, בתוספת מע"מ והוצאות.

עם הפנים לקרב הבא

לדברי גורם בחברה, "המהלך להחלפת ברמן נועד להכין את הקרקע להארכת החוזה של אברכהן". ואכן, הניצחון של אלשטיין זמני.

השאלה הגדולה היא מה יקרה בנובמבר, כשהחוזה של אברכהן יסתיים. בחודש זה מבשילה גם מנת האופציות האחרונה של אברכהן — 600 אלף מניות במחיר מימוש של 10.23 שקל למניה. המשא ומתן צפוי להיות מרתק. אברכהן עצמו, שמונה לתפקיד בעת שנוחי דנקנר היה בעל השליטה בשופרסל, אמר לאחרונה כי הוא עצמו טרם החליט אם ברצונו להמשיך בו. בתקופתו טיפס שווי החברה ליותר מ־5 מיליארד שקל, אולם בשוק לא שוכחים לזקוף חלק מהקרדיט לקריסת המתחרה מגה. מאז קריסת מגה זינקה מניית שופרסל בכ־240%.

את המגעים ינהל אברכהן לא רק מול יו"ר חדש, אלא מול דירקטוריון חדש. בספטמבר תיערך אסיפת בעלי מניות. בישיבה הזו יועמדו לבחירה ארבעת הדירקטורים של אלשטיין וכן שני הדירקטורים הבלתי־תלויים. ההצבעה הזו תהיה מעניינת במיוחד משום שכעת, כשדסק"ש אינה בעלת השליטה בשופרסל, הגופים המוסדיים שמחזיקים במניות שופרסל יוכלו להציע דירקטורים מטעמם לבחירה.

זו ככל הנראה הסיבה לכך שבית ההשקעות אלטשולר שחם וקרן ספרה, שתמכו בברמן ושאף שלחו לדירקטוריון החברה מכתבי תמיכה ביו"ר טרם הישיבה שנערכה בחמישי, לא אמרו דבר לטובת היו"ר המודח לאחר הישיבה. הגופים המוסדיים יודעים שאם ברצונם להביא למינוי דירקטורים מטעמם בענקית הקמעונאות, לא כדאי להם לפתוח חזית מול דסק"ש כבר עכשיו.

תגיות