אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כוכבת 2016 אילים איבדה 80% מהכספים המנוהלים צילום: אריאל שרוסטר

כוכבת 2016 אילים איבדה 80% מהכספים המנוהלים

משיא נכסים של 11 מיליארד שקל, שאליו הגיעה בזכות רוח גבית מהייעוץ בבנקים שתומך בקרנות הכוכבות, התמונה התהפכה. אבל דווקא כשהאסטרטגיה הזהירה של אילים החלה להניב תוצאות, הציבור כבר לא היה שם ליהנות מהעליות - והנכסים התכווצו

31.07.2018, 07:19 | רחלי בינדמן

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

מה גרם לחברת קרנות הנאמנות אילים, שצמחה בקצב מסחרר, להתכווץ חזרה כמעט באותו קצב? ב־2015 ניהלה אילים נכסים בהיקף של 3.5 מיליארד שקל, ובתוך קצת יותר משנתיים שילשה את נכסיה וגרמה לכל מערכי הייעוץ בבנקים להעביר אליה לקוחות בהמוניהם. אך באותה מהירות כמעט, בתוך שנה ו־5 חודשים, היא איבדה כ־80% מנכסיה המנוהלים ונותרה עם 2.5 מיליארד שקל בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

אילים, בניהולו של קובי שגב ובבעלות קבוצת אינפיניטי של אמיר איל, שהיתה כוכבת הגיוסים של 2016, הולכת ומתפרקת מנכסיה מאז פברואר 2017.

שנה קשה עוברת על קרנות הנאמנות. מתחילת השנה פדתה התעשייה כ־2 מיליארד שקל. הציבור הסולידי בורח בעיקר מקרנות האג"ח הכללי, המשלבות חשיפה למניות ולאג"ח, בשל החולשה בשוק האג"ח הקונצרניות — אך גם הממשלתיות — בעקבות הצפי לעליית הריבית. כל מנהלי קרנות הנאמנות חוטפים פדיונות, אבל במקרה של אילים מדובר בתופעה חריגה. מדובר בחברה קטנה ואלמונית למדי, שמתנהלת שנים מתחת לרדאר, אך לפתע צומחת והופכת לכוכבת. אבל כאשר שוקי ההון מתהפכים היא לא רק סופגת פדיונות, אלא נעלמת כמעט.

מותג עצמאי של קרנות נאמנות בלבד

אילים נוסדה ב־1982 והיתה חברת הקרנות של יובנק, עד שנמכרה לבית ההשקעות אינפיניטי ב־2012. מדובר במותג עצמאי, המנהל אך ורק קרנות נאמנות, אף שהוא נמצא תחת קבוצת אינפיניטי. זאת בניגוד לחברות הקרנות הגדולות, המהוות חלק מבתי השקעות, המחזיקים גם ברגל משמעותית של חיסכון ארוך טווח, דוגמת פסגות ומיטב דש, או בתי השקעות שהם חברות־בנות של חברות ביטוח עם גב חזק, כמו מגדל שוקי הון או הראל פיננסים.

כשאינפיניטי רכשה את אילים מיובנק בסוף 2012, היא ניהלה נכסים בהיקף של 450 מיליון שקל בלבד. ב־2014 הקימה חברת הקרנות מערך שיווק חדש, הגיעה לנכסים מנוהלים בהיקף של מיליארד שקל — ומאז החלה לצמוח בקצב מסחרר. בתחילת 2015 היא כבר ניהלה 3.5 מיליארד שקל, וסיימה את השנה כמעט ללא שינוי. 2016 היא שנת הפריצה הגדולה של חברת הקרנות, ובסוף פברואר 2017 היא מגיעה לשיא של נכסים מנוהלים — כמעט 11 מיליארד שקל.

אך משם מתחילה הדרך מטה. אילים מפספסת לחלוטין את 2017, שהיתה אחת השנים החזקות בשוק, ומסיימת אותה עם נכסים בהיקף של 4.3 מיליארד שקל, לאחר שחטפה פדיונות של יותר מ־5 מיליארד שקל. נכון לסוף יוני השנה, כאמור, כבר עמד היקף נכסיה על 2.5 מיליארד שקל בלבד.

בתחילת 2018 התייחס אמיר איל באחד מראיונותיו למכה שחטפה אילים ב־2017 ונימק אותה ביתר סולידיות מצד חברת קרנות הנאמנות, ובכך שהם הקטינו את החשיפה לאיגרות החוב הקונצרניות. אלה נהנו ב־2017 מתשואות נאות, בעיקר בהובלת האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות. באותו ראיון אמר המנכ"ל שגב כי החולשה ב־2017 נבעה "מאחזקה סולידית מאוד שלנו באג"ח, בניגוד למתחרים, לטובת הגדלת אג"ח ממשלתיות. לא לקחנו פינות בהשקעות. ההשקעות שלנו סולידיות ובטוחות יותר מהממוצע", אמר.

אבל בדיקת "כלכליסט" מעלה כי גם בשנה כמו 2018, שבה האג"ח הקונצרניות מאבדות גובה, בהובלת האג"ח של החברות האמריקאיות — שנה שבה דווקא הגישה שהציג שגב אמורה להוכיח את עצמה — לא ממש עובדת. הקרן הכי גדולה של אילים, תיק אג"ח + 20, ירדה ב־3.64% מתחילת השנה, בעוד ממוצע התשואות בקטגוריה עומד על 0.5%–. הקרן מדורגת במקום 108 מתוך 112 בקטגוריה ברמת התשואה. קרן נוספת של אילים, עם היקף נכסים דומה, שקלית מנוהלת, ירדה ב־2% כמעט.

השקיעו באורתם סהר ובטבע בתוך גל הירידות

אילים עלו לכותרות לא פעם בגלל השקעות שנויות במחלוקת. כך, למשל, הם השקיעו באורתם סהר, שנקלעה לקשיים ב־2016. באוגוסט 2017 הם הכריזו על השקעה במניית טבע, שהיתה אז בתוך גל הירידות, שהמשיכו עוד ובשיעור ניכר לאחר הרכישה, אם כי בסופו של דבר אילים מכרה את ההשקעה ברווח. לאילים היתה גם השקעה גדולה באג"ח של חברת הנדל"ן האמריקאית אקסטל, שידעה עליות ומורדות, אך כיום דווקא נסחרת במחירי שיא.

הבעיה היא שלא תמיד בוצעו הרכישות של אילים בתזמון הטוב ביותר, ואילו לציבור הישראלי — המתקשה לשבת לאורך זמן על השקעה — בשילוב עם יועצי ההשקעות בבנקים, שמחפשים תמיד את הקרן הכוכבת, לא היתה שהות לקטוף את פירות השמירה ארוכה על הפוזיציה.

מי שכמובן שילמו את מחיר עלייתה ונפילתה של אילים הם אותם לקוחות, שמיהרו להסתער על הקרנות של אילים, בעצת היועצים בבנקים. זאת, לרוב, לאחר שכבר הציגו תשואות מעולות, ולכן הם ספגו בעיקר את הירידות.

אך גם עבור החברה ועובדיה מדובר במצב לא קל. הגיוסים המהירים הצריכו גיוס של עובדים, ואילו הפדיונות הכבדים עלולים לגרום לכך שתקופה קצרה לאחר מכן הם ימצאו את עצמם בחוץ. וזה כבר מתחיל לקרות. בשנה וחצי האחרונות עזבו את אילים כמה עובדים, ובהם טמיר שפירא, בעבר סמנכ"ל השיווק של אילים וכיום מנכ"ל־משותף בחברת קרנות הנאמנות של תמיר פישמן.

מאילים נמסר בתגובה כי "אילים קרנות נאמנות היא מהחברות הוותיקות בשוק ההון, והיא מעסיקה צוות מקצועי בכיר ומנוסה. החברה מציגה תוצאות מצוינות בטווח הארוך, ומכוונת לעשות כן גם בעתיד".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
אילים חבר'ה סופר איכותיים וחברה מצוינת.
יועצים רבים בבנק שלי מאוד אוהבים את אילים ואת הניהול הייחודי שלהם. בגלל המערכות ותרבות ההשקעה של הלקוחות וגם העבודה בבנק בייעוץ יש כל הזמן לחץ להחליף ויש כמויות יומיות של שיחות לבצע וכדי שיהיה להם תוכן אז מזיזים הקרנות. לא מציע לאף אחד להתרגש אלא אם כן הבונוס שלו תלוי בהיקף הנכסים. אני בטוח שאילים יתחילו לגייס והרבה מחדש לפי השיטה הבנקאית כשיהיו להם כמה קרנות שיובילו עוד פעם בדירוגים. ממש לא דואג עבורם כי הם באמת מקצוענים ברמה אחרת. ואגב, כל השולחים הכפשות הם עלובים ושווה שיתייחסו מקצועית בלבד.
יועצים  |  01.08.18
לכל התגובות