אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קבוצת רכישה הסתבכה ומכרה את המגרש בשכונת הר חומה ברווח צילום: זיו ולכינסקי, שמאי מקרקעין

בלעדי לכלכליסט

קבוצת רכישה הסתבכה ומכרה את המגרש בשכונת הר חומה ברווח

115 משפחות חרדיות שילמו מאות אלפי שקלים להקמת פרויקט בירושלים, אך הקבלן פשט רגל. כעת המגרש נמכר ב־58 מיליון שקל, 40% יותר ממחיר הרכישה

02.08.2018, 21:15 | ענת דניאלי

מגרש בן 7.4 דונם בשכונת הר חומה בירושלים נמכר בהליך התמחרות לחברת הבנייה עופר אהרון תמורת 58 מיליון שקל, כך נודע ל”כלכליסט”. הכנסות המכירה בניכוי מס והוצאות יועברו לקבוצת רכישה חרדית בת 115 משפחות, שרכשה את המגרש ב־14 מיליון שקל בלבד לפני חמש שנים. בתוספת עלויות פיתוח ומע"מ ששילמה הקבוצה, משקף מחיר המכירה עלייה של 40% ביחס למחיר שבו רכשה הקבוצה את המגרש.

קראו עוד בכלכליסט

את ההליך ניהל עו"ד נדב לב, שמונה לנאמן של חברת נ.שקד המצויה בהסדר נושים לאחר תהליך הקפאת הליכים. העסקה הוגשה לאישור בית המשפט המחוזי מחוז מרכז.

עם השלמה העסקה צפויה קבוצת הרכישה להיחלץ מתסבוכת כלכלית ומשפטית שאליה נקלעה, שהיתה עלולה לעלות לה באובדן של מאות אלפי שקלים לכל משפחה. לפני חמש שנים התאגדה הקבוצה באמצעות מארגנת קבוצות הרכישה חברת רוני הנדסה, בבעלות רוני אלישע, ורכשה את המגרש בהליך מכרזי של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). בשטח זכויות בנייה ל־96 דירות, לפני הליך הקלת שבס המאפשר הגדלת מספר הדירות בשיעור של עד 20%.

המגרש שנמכר. החרדים מאבדים אמון בקבוצות הרכישה, צילום: זיו ולכינסקי, שמאי מקרקעין המגרש שנמכר. החרדים מאבדים אמון בקבוצות הרכישה | צילום: זיו ולכינסקי, שמאי מקרקעין המגרש שנמכר. החרדים מאבדים אמון בקבוצות הרכישה, צילום: זיו ולכינסקי, שמאי מקרקעין

אולם מאחר שרוני הנדסה לא החזיקה בסיווג הקבלני המתאים כדי לגשת למכרז, התקשרה הקבוצה עם חברת הבנייה נ. שקד, שהחזיקה בסיווג מתאים. זו רכשה את המגרש ושילמה הוצאות פיתוח, בכספי החברי הקבוצה. עוד הוסכם כי נ. שקד תבצע את הפרויקט. אלא שבתוך זמן לא רב נקלעה נ. שקד לקשיים, ובאפריל 2015 נכנסה להקפאת הליכים. בעקבות קריסת החברה נותרו משפחות הרוכשים, שכבר השקיעו בפרויקט כ־350 אלף שקל בממוצע כל אחת, ללא דירות ואף ללא הקרקע, שהיתה רשומה על נ. שקד.

נגד החברה תביעות חוב של כ־105 מיליון שקל, מהן 33 מיליון שקל לרשות המסים. החוב לרוכשים בהר חומה עמד על כ־41 מיליון שקל. ב־22 בפברואר 2018, לאחר שנה וחצי של דיונים על מעמד הקרקע, הורה בית המשפט על מכירת הקרקע והעברת כלל התמורה, לאחר מיסוי והוצאות, לידי קבוצת הרוכשים.

מקרה נוסף, גם הוא בניהול רוני הנדסה, אירע במעלות־תרשיחא, שם פרויקט בן 44 דירות נמכר לקבוצה בת 55 רוכשים. "אותם גורמים אשר היו אמונים על ניהול וקידום הפרויקט למעשה הגדילו לעשות וצירפו כעשרה רוכשים מעבר למספר הדירות שניתן לבנות על פי התב"ע", נכתב בכתב טענות לבית המשפט ע"י נציגי הרוכשים, בבקשה למנות את עו"ד נדב כמנהל מיוחד גם בקרקע זו. לדברי עו"ד לב, במקרה של מעלות טרם גובש פתרון, וגם שם מצויה כיום הקרקע בהליך מכירה בהתמחרות.

 

 

רכישת דירות באמצעות קבוצות רכישה נפוצה במיוחד בציבור החרדי. בשיחה עם איש נדל"ן חרדי הוא הסביר כי עד לפני כמה שנים נחשבו קבוצות הרכישה לדרך רכישה רצויה ומוצלחת בקרב הציבור החרדי, שעשויה להוזיל בכ־15% את הדירה. אך לאחרונה, עם התרבות המקרים בהם קבוצות נפגעו, הגישה השתנתה: "היו קבוצות שנתקעו במשך שנים ללא בנייה, לאחר שכספי הרוכשים כבר נלקחו לטובת הפרויקט. לכן היום גם במגזר שלנו לקבוצות יש תדמית רעה".

עו"ד לב מסר: "למעלה ממאה משפחות, שרק לפני שנתיים היו בטוחות שכספן ירד לטמיון, תקבלנה את מלוא השקעתן בחזרה. במקביל לכך אנו פועלים ללא לאות להביא להסדרה דומה גם בפרויקט במעלות עבור עשרות המשפחות הצעירות הנוספות שנפגעו”.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות