אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשת הממשלה של איסלנד לא רוצה שזרים ישתלטו על האי צילום: אי פי איי

ראשת הממשלה של איסלנד לא רוצה שזרים ישתלטו על האי

ארבעה משרדים ממשלתיים שוקדים על הכנת דו"ח שמסקנותיו יקבעו את המהלכים שתנקוט מדינת האי כדי להקשות על זרים לרכוש אדמות. קתרין יאקובסדוטיר: "הדבר החשוב ביותר הוא להגן על הריבונות שלנו. אנחנו נקבע את ייעוד הקרקעות"

02.08.2018, 18:46 | בלומברג

לפני קצת יותר מ־100 שנה, צעירה בשם סיגרידור תומאסדוטיר איימה להשליך את עצמה למים הקפואים של מפל גולפוס האיקוני בניסיון למנוע מאיש עסקים בריטי להפוך אותו לסכר הידרואלקטרי.

קראו עוד בכלכליסט

בסופו של דבר, לוחמת איכות הסביבה לא היתה צריכה לממש את האיום, כי חוזה החכירה בוטל, משום שהכסף לא הגיע בזמן. כיום, המפלים הללו הם אחת מאטרקציות התיירות הגדולות באיסלנד.

מפלי גולפוס, איסלנד, צילום: שאטרסטוק מפלי גולפוס, איסלנד | צילום: שאטרסטוק מפלי גולפוס, איסלנד, צילום: שאטרסטוק

ראשת הממשלה הראשונה של איסלנד שחובשת גם כובע של לוחמת איכות סביבה, קתרין יאקובסדוטיר (42), ממשיכה בימים אלה את היוזמה של טומאסדוטיר ויוצאת נגד משקיעים זרים שרוכשים נתחי ענק מנופיו הבתוליים של האי. יאקובסדוטיר, מנהיגת התנועה הירוקה, רוצה שייקבעו "מגבלות נוספות" לגבי הבעלות על שטחים, אבל אומרת כי היא תמתין בינתיים לתוצאות מחקר שמבצעים ארבעה משרדים שונים בממשלתה. המסקנות צפויות להתפרסם בסוף הקיץ.

החקלאים מרגישים מאוימים

"הדבר החשוב ביותר הוא להגן על הריבונות של המדינה", אמרה יאקובסדוטיר בראיון טלפוני מריקיאוויק. "מאוד חשובה לנו זכות ההחלטה לגבי קביעת הייעוד של קרקעות", היא אומרת.

כחברה באזור הכלכלי האירופי - אזור סחר חופשי שמקושר לאיחוד האירופי - לממשלה האיסלנדית אין הרבה מרחב תמרון. יאקובסדוטיר אומרת שהיא מחפשת "מגבלות שמתבססות על גודל ומספר" החלקות. איסלנד יכולה כבר עתה למנוע את רכישת אדמותיה בידי גורמים שאינם אירופים, והיא עשתה זאת ב־2012, כאשר מנעה מהמיליארדר הסיני הואנג נובו לרכוש פיסת קרקע בשטח 300 קמ"ר בצפון המדינה.

הממשלה שלה פועלת בתגובה לתלונות גוברות והולכות מצד חקלאים, שרבים מהם חשים מאוימים על ידי הרוכשים הזרים. איסלנד קיבלה עצמאות מלאה מדנמרק רק ב־1944, והתחושות הפטריוטיות עדיין חזקות. הקואליציה השלטת של יאקובסדוטיר נשענת על תמיכת מפלגת העצמאות השמרנית והמפלגה הפרוגרסיבית, שהיא המפלגה הזוכה לתמיכת החקלאים.

ראשת הממשלה יאקובסדוטיר, צילום: בלומברג ראשת הממשלה יאקובסדוטיר | צילום: בלומברג ראשת הממשלה יאקובסדוטיר, צילום: בלומברג

המיליארדר הבריטי סר ג'ים רטקליף ושותפיו מחזיקים בבעלותם 39 חלקות ובהן נהרות עשירים בדגה, כך לפי היומון האיסלנדי "מורגונבלדיד". שני מיליארדרים זרים נוספים, השבדי ג'ון הראלד אורנברג והשוויצי רודולף למפרכט, מחזיקים גם הם בשטחי אדמה באי, כך לפי דיווחים בעיתונות המקומית.

רטקליף טוען כי העניין המרכזי שלו הוא שימור דגי הסלמון המקומיים וכי אם החוקים יוחמרו, הוא ישקול שוב את המשך צעדיו. "איש לא רוצה לפעול נגד רצונן של הרשויות במדינה", ציין דוברו באיסלנד.

אחד השכנים שלו באיסלנד, חקלאי בשם אוואר ראפן מרינוסון, לא קונה את הטיעונים האלה. "הם אומרים שהם רוצים להגן על הסלמון אבל זה לא באמת הסבר משכנע", הוא אומר. "אתה לא צריך להחזיק בבעלות על השטחים כדי להגן על הסלמון".

מחירי החלקות באיסלנד נמוכים יחסית ונעים בין כ־500 אלף דולר ל־5 מיליון דולר, תלוי בשטח ובמשאבים. המחירים יאמירו אם קיימת בחלקה אטרקציה תיירותית. אוואר דונגל, סוכן נדל"ן מקומי, אומר כי בעוד 70% מהלקוחות שלו הם איסלנדים, משקיעים זרים חוטפים את החלקות הגדולות והיקרות ביותר. רק 0.1% מהאדמות באיסלנד נמצאים בבעלות זרים. עם זאת, תאגידים מחזיקים ב־27.9% מהשטחים, והמדינה אינה מספקת נתונים לגבי זהותם הלאומית.

יאקובסדוטיר טוענת שהעניין אינו הדרת זרים, כי אם הריכוזיות של הבעלות והדאגה לכך כי השימוש באדמה יהיה מיטבי. "אני חושבת שתקנות שיחולו על זרים ואיסלנדים כאחד צפויות להיות קלות יותר ליישום ומוצלחות יותר", היא אומרת.

חווה ליד מעיינות חמים

בחודש שעבר דיווח העיתון מורגונבלדיד, כי משקיעים זרים מתעניינים באחרונה ברכישת חווה בדרום איסלנד, הסמוכה לאזור מעיינות חמים בעמק הוקדאלור. כך על פי בעל החווה. לדבריו, המחיר המבוקש הוא 11.3 מיליון דולר. בקיץ שעבר, עיתון מקומי דיווח כי משקיעים סינים מתעניינים ברכישת הקרקע במטרה לפתח את האזור לתיירות.

סיגוריון סיגוואטסון, מפיק הוליוודי איסלנדי, שרוכש קרקעות במולדתו מזה 20 שנה, אומר שהוא אינו מעוניין בחוקים שיפלו נגד מי שאינם תושבים. "אני לא חושש מזרים, אני יותר חושש מאיסלנדים", הוא אומר. "הרבה מאוד זרים שהגיעו לכאן הקדימו את זמנם בכל הקשור לשימור הקרקעות", הוא אומר.

חובב נהרות הסלמון באיסלנד התברג לראש רשימת עשירי בריטניה

התעשיין סר ג'ים רטקליף (65), שמרגיז את האיסלנדים עם החולשה שלו לסלמון נורבגי, התברג בחודש מאי האחרון בצמרת רשימת עשירי בריטניה עם הון של 21 מיליארד ליש"ט. זאת לאחר שב־2017 צמח הונו ביותר מ־15 מיליארד ליש"ט.

רטקליף עקף את האחים הינדוז'ה, בעלי תאגיד הינדוז'ה, והתברג בראש רשימת עשירי "הסאנדיי טיימס" בזכות זינוק בשווי חברת הפטרוכימיקלים שלו אינאוס (Ineos), שהיא חברת הפצלים הגדולה בבריטניה.

בסוף החודש שעבר עלה שמו של רטקליף לכותרות כמועמד אפשרי לרכישת מועדון הכדורגל צ'לסי מרומן אברמוביץ' בסכום של 2 מיליארד ליש"ט. בינתיים, הדיווח הוכחש.

רטקליף, בן לבנאי ופקידה, אשר כילד גדל בדיור ציבורי בפרברי מנצ'סטר, הקים את אינאוס ב־1998 לאחר שרכש את פעילותה מענקית האנרגיה BP. בבעלותו עדיין נתח שליטה של 60%. החברה, שמעסיקה 18,500 עובדים, רשמה בשנה שעברה רווח נקי של 2.2 מיליארד ליש"ט. באחרונה דיווחה אינאוס על תוכניתה להקים בבריטניה מפעל כימיקלים ענק בהשקעה של 2.4 מיליארד ליש"ט. תהיה זו ההשקעה הגדולה ביותר שנעשתה בתעשייה באירופה ב־20 השנים האחרונות. המפעל יהפוך גז פצלים המיובא מארה"ב לכימיקלים עבור תעשיית הפלסטיק.

רטקליף, נשוי בשנית ואב לשלושה, מתגורר באחוזה במחוז המפשיר ובבעלותו שתי יאכטות מרוץ מפוארות, "המפשיר" והמפשיר 2". הוא זינק 17 מקומות לראש רשימת המיליארדרים הבריטית, המונה השנה שיא של 145 מיליארדרים — 11 יותר לעומת דירוג השנה שעברה. 1,000 האנשים העשירים ביותר בבריטניה מחזיקים בהון מצרפי של 724 מיליארד ליש"ט, זינוק של 10% לעומת 2017.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
מתה על התגובות פה
א. כל המגיבים או לא קראו את הכתבה או לא הבינו אותה - היא בכלל מדברת על ייעוד קרקעות (היא ממפלגה של איכות הסביבה) ולא על מכירה למהגרים (למרות שגם לזה סביר להניח שהיא מתנגדת). ב. בכל מקרה גם אם איסלנד תחוקק חוקים נגד מכירה לזרים זה לא יהפוך אותה למדינת אפרטהייד כי הם זרים, לא האזרחים שלה, לא באחריותה וכו׳, מדינת אפרטהייד זה אומר שיש אזרחים במדינה שמקבלים זכויות שונים, כמו למשל חרדים שמקבלים פטור מגיוס וחילונים שלא מתגייסים הולכים לכלא... לתשומת לבכם, לכותרות אין שום קשר לכתבות, זה סתם לצומי
עו״ד  |  14.08.18
לכל התגובות