אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיפור תנאי המטפלים הסיעודים - אינטרס לאומי

שיפור תנאי המטפלים הסיעודים - אינטרס לאומי

רבים מדור ההורים והסבים של כולנו נזקקים לעזרה סיעודית מהמדינה, אלא ששכרם ותנאיהם של המטפלים הישראלים נמוכים ויש לשפרם לאלתר

03.08.2018, 08:02 | דורון רז

ענף הסיעוד בישראל נמצא על סיפו של משבר. בעולם הולך ומתבגר, בו עולה בהתמדה הצורך בכוח אדם מוכשר ומנוסה בתחום הסיעוד, תנאיהם של המטפלים והמטפלות הסיעודים, שנקבעים ע"י המדינה, נמוכים מאוד. הטיפול בהורים ובסבים של כולנו חשוב מאין כמותו, אך בה בעת הוא כולל אחריות גדולה והתמודדות יומיומית עם אתגרים פיזיים ונפשיים.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, למרות חשיבות המקצוע, ולמרות שהנושא עלה בוועדה לבניית תוכנית אב לאומית בנושא הזקנה בראשות ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו) תוך ייעוץ מקצועי מגורמים בכירים בתחום כמו פרופ' יצחק בריק, עדיין נדמה כי הנושא עובר "מתחת לרדאר" ואינו נוכח בשיח הציבורי.

רבים מדור ההורים והסבים של כולנו נזקקים לעזרה סיעודית מהמדינה. לפי נתוני הלמ"ס, בסוף 2016 אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל מנתה כ-978 אלף איש, כ-11.3% מהאוכלוסייה הכללית. בעולם הולך ומזדקן, עם מדע ורפואה מתקדמים, מספר הקשישים בישראל רק יילך ויגדל. אך בעוד תוחלת החיים עולה, איכות חייהם של הקשישים נמצאת בנסיגה מתמדת וחלקם מתמודדים באופן יומיומי עם מוגבלות תפקודית.

ארכיון, צילום: עמית שאבי ארכיון | צילום: עמית שאבי ארכיון, צילום: עמית שאבי

חברות ועמותות הסיעוד מעניקות זה למעלה מ-30 שנים טיפול סיעודי על ידי כ-100,000 מטפלים ומטפלות. מטפלים אלה, שרובם ישראלים, מטפלים בכ-170,000 קשישים זכאי חוק הסיעוד.

עבודתם קשה ומאומצת, פיזית ונפשית, אבל השכר שהם מקבלים הוא רק מעט יותר משכר מינימום. זה השכר שנקבע על ידי הביטוח הלאומי ועל פיו מתוקצב חוק הסיעוד. כבר כיום יש מחסור במטפלים ומטפלות, שמתקשים לפרנס משק בית ומשפחה עם השכר הקיים, ומספר הפונים למקצוע הולך וקטן. בקרוב, על רקע מגמת התבגרות האוכלוסייה, המצב יחריף עד כדי משבר של ממש.

שיפור בשכר ובתנאים

הפתרונות להגדלת מספר המטפלות והמטפלים הישראלים ולשיפור תנאיהם נמצאים בידי המדינה. הדרך הראשונה היא שיפור בשכר ובתנאים שהמדינה מקצה למטפלים. מעבר לכך, דרוש ביטול הקטנת קצבת השלמת הכנסה למטפלות שמגדילות את היקף הכנסתן. מצב כזה יגדיל מיידית בכ-20% את היקף השעות שיכולות להינתן על ידי המטפלות הקיימות.

דרך אחרת יכולה להיות התאמת התקנות לחוק שנחקק ביוזמת איגוד נותני שירותי הסיעוד, בהכרת הסיעוד כמקצוע מועדף לחיילים משוחררים ובנות שירות לאומי שסיימו את השירות. מהלך זה יפנה לתחום אלפי מטפלים ומטפלות מדי שנה. כמובן שלמהלך כזה יש ערכים נוספים.

הוועדה לבניית תוכנית אב לאומית בנושא הזקנה סבורה שחובה לשפר באופן מיידי את תנאי המטפלים והמטפלות, שנקבעים באופן בלעדי על ידי הביטוח הלאומי. אני מקווה כי המלצה זו תאומץ על ידי המדינה. במקביל, גם אנחנו באיגוד יזמנו ומנהלים מו"מ מתקדם מול ההסתדרות, במטרה להגיע להסכם קיבוצי שישפר את תנאיהם של המטפלות והמטפלים הסיעודיים.

אם לא נתעורר, נמצא עצמנו במצב בו תחום הטיפול הסיעודי יהיה בידי מטפלים זרים בלבד, בניגוד למדיניות המוצהרת הממשלה  שלא להגדיל את מספר העובדים הזרים בישראל.

 

הכותב הוא יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
שכר, ותנאים סוציאלים
אני מטפלת בקשישים עושה עבודה קשה גם מבחינה, פיזית, וגם מבחינה נפשית, אני לא מתוגמלת כראוי על העבודה שאני עושה עם כל הלב. צריך לעלות את המחיר לשעה, ולתת קרן השתלמות וביגוד, אם יראו בעבודה זו עבודה חשובה, וניצרכת ומוערכת ומכובדת ולא יזלזלו בזקנים, או במטפלות, ולא יחשבו שזאת עבודה לא יוקרתית, כמו למשל מהנדסת, אז הרבה יראו את חשיבותה של עבודה זו, וירצו לעבוד בה.
כהן נירה  |  04.08.18
8.
האמת של חוק הסיעוד
העבודה שלנו המטפלים קשה מאוד , לי יש 3 מטופלים , ללכת ולעבור מטופלת למטופלת 3 פעמים ביום ונסוע בניהם באוטובוסים מבלי שמשלמים לי שכר על זמן ה בעבר , נראה אתכם חכמים ועובדים בשכר מינימום , ביטוח לאומי המציא שיטת דיווח טלפוני , הם חושבים שיפתרו את הבעיות , כמו כל דבר במדינה מסתכלים עלינו דרך החור שבגרוש , העובדים בחברות עובדים קשה מאוד , כולם מסתכלים בכיס של החברות אבל אנחנו והחברות היחידים שמטפלים בקשישים ונותנים פיתרון אמיתי, כל הייתר בכאילו ..ביטוח לאומי רק חושב איך לתת כמה שפחות.
מטפלת  |  04.08.18
7.
דיווח טלפוני
דיווח טלפוני זה דבר גרוע ויותר. קודם כל לא יכול להיות שחיבור כל המטופלים לבזק עלה לציבור 20000000 שח,גניבה וזה ברור. דבר שני עם דיווח טלפוני דורשים ממטפלת שהיא תהיה צמודה לסדר מש כתוב ביומן. זות אומרת שאני לא יכולה ללכת לבית מרקחת,לרופא,לכל מני מקומות. ואין עבודה בערץ איפה מדפיסים כרטיס עבודה שמונה פעמים ביום!לא קיים!ומי שרוצה לגנוב שעות יעשה את זה גם עם דיווח גם כם כל דבר,אבל לבזבז על זה סכומים לא נורמלים,משהו מביטוח לאומי צריך לשלם על זה בכיסא שלו,כאן בעיה,לא המטפלות,
נטלי רס מטפלת  |  04.08.18
5.
לא תמיד צריך להיות צינים
שכר המטפלות ורווח החברות והעמותות נקבע ע"י המוסד לבטוח לאומי בהסכם חתום.תעריף הסיעוד אינו סוד הוא מפורסם באתר בטוח לאומי. ושם גם מופיע שכר המטפלות ורווח החברות שעומד על 4%. כך שאם אנו רוצים לשפר את שכר עובדי הסיעוד הדרך היחידה היא שהמדינה וגם הקוראים יתייחסו עניניית לתוכן המאמר.
דורון רז  |  03.08.18
לכל התגובות