אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל מפתחת מנוע חיפוש מצונזר, כדי לחזור לפעולה בסין

גוגל מפתחת מנוע חיפוש מצונזר, כדי לחזור לפעולה בסין

החברה בונה גרסה מיוחדת של המוצר, שמכונה גוגל Dragonfly ותחסום תכני זכויות אדם, דמוקרטיה וחופש דת; הפיתוח עורר זעם בקרב עובדי החברה, שכן ההנהלה הבטיחה בעבר שלא תפתח מוצרים שכאלה. לפי הערכות, יושק Dragonfly תוך פחות משנה

02.08.2018, 11:57 | עומר כביר
גוגל מתכננת להשיק בסין גרסה מצונזרת של מנוע החיפוש שלה, שתחסום תוצאות בהתאם להוראות השלטונות במדינה, ובהן אתרים ומושגי חיפוש שעוסקים בזכויות אדם, דמוקרטיה, חופש הדת והתנגדות לא-אלימה - כך לפי דיווחים של בלומברג ו-The Intercept.

קראו עוד בכלכליסט

אם ייצא המהלך לפועל, הוא יביא לסיומו של חרם בן שמונה שנים מצד גוגל, שהחל על רקע דיווחים שלפיהם שלטונות סין פרצו לחשבונות ג'ימייל של מתנגדי שלטון ובעקבות סירובו של מייסד החברה, סרגיי ברין, לצנזר את מנוע החיפוש של החברה. כתוצאה, מרבית השירותים של גוגל, ובראשם מנוע החיפוש, ג'ימייל וחנות האפליקציות פליי, חסומים במדינה.

גוגל מנסה לחזור לסין גוגל מנסה לחזור לסין גוגל מנסה לחזור לסין

לדברי מקורות, מנוע החיפוש המצונזר, שמכונה Dragonfly, הוא אחת מכמה אפשרויות שבודקת החברה כדי לחזור לסין – שוק רווחי במיוחד שלגוגל אין בו כיום כל נוכחות רשמית. גוגל עובדת על דרגונפליי מאז אביב 2017, וכבר הציגה גרסה של מנוע החיפוש המצונזר לגורמים רשמיים בסין. גרסה סופית יכולה להגיע בתוך שישה עד תשעה חודשים.

המהלך, שיצא לפועל אחרי שברין, כיום נשיא אלפבית, משך ידיו מהפעילות היומיומית בגוגל ומושכות הניהול השוטף הועברו למנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי. עם זאת, היוזמה נתקלת בהתנגדות נחושה בתוך החברה, ועובדים רבים מסרבים לתמוך בממשל בשלטון הטוטליטרי, אפילו בעקיפין על ידי השקת שירותים מצונזרים במדינה.

"WTF", כתבה בטוויטר מייסדת ומנהלת קבוצת Open Research בגוגל, מרידית' וויטאקר. "מדובר בסיוע לצנזורה פוליטית המונית מבוססת בינה מלאכותית". בציוץ, שנמחק בינתיים, טענה וויטאקר שמדובר בהפרה של הבטחת גוגל שלא לפתח טכנולוגיה שפוגעת בעקרונות מקובלים של זכויות אדם. עובדים אחרים, שביקשו להישאר בעילום שם, מתחו ביקורת דומה על המהלך.

מנגד, ניצבת העובדה שסין היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ועם גידול מהיר במספר המשתמשים באינטרנט מייצג מקור לרווחי עתק שארגונים מתקשים לעמוד בו. "גוגל מתעוררת ומתחילה להבין מה המצב", אמר לבלומברג נשיא חברת הייעוץ מבייג'ינג Pagoda Resources, אנדי מוק. "היעדרות מסין היא טעות אסטרטגית ענקית. הליברלים בעולם ירתעו מהרעיון".

מאמצים את הרשימה השחורה

לא מדובר במאמצים הראשונים של גוגל להחזיר או להרחיב את נוכחותה בסין. החברה השקיעה בעבר בסטארט-אפים סינים כמו JD.com וגם סיפקה מוצרים כלים למפתחים כמו TensorFlow. ב-2014 ו-2015 פיתחה גוגל גרסה מצונזרת של חנות פליי, שכללה רק אפליקציות ושירותים שאושרו על ידי ממשלת סין, ואולם זו לא הושקה בסופו של דבר.

בדצמבר האחרון, אחרי שנפגש פיצ'אי עם בכיר בממשל הסיני, החליט מנכ"ל גוגל להאיץ את פיתוח מנוע החיפוש המצונזר. לפי דיווח של The Intercept, מנוע החיפוש יזהה ויחסום אוטומטית אתרים שמופיעים ברשימה השחורה של הממשל, ויציג במקומם הודעה על צנזור התוכן. במקרים מסוימים, כמו הקלדת שאילתות מצונזרות, לא יוצגו תוצאות כלל.

מגוגל נמסר בתגובה: "אנחנו מספקים כמה אפליקציות מובייל בסין, כמו גוגל טרנסלייט ו-Files Go, מסייעים למפתחים סיניים וביצענו השקעות משמעותיות בחברות כמו JD.com. עם זאת, אנחנו לא מגיבים לספקולציות על תוכניות עתידיות".

תגיות