אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה לפרוש בגיל 67? צילום: אסנת קרסננסקי

למה לפרוש בגיל 67?

המשק הישראלי, ששיעור האבטלה בו הוא למעשה אפס, ימשיך ליהנות מדי שנה מהידע והניסיון של עשרות אלפי עובדים מנוסים ובעלי פריון גבוה שיאיצו את צמיחת המשק

03.08.2018, 08:01 | ארז בוגנים

'אל תשליכני לעת זקנה', מהפסוקים העוצמתיים בספר תהילים, ממחיש את חוסר האונים של מבוגרים לאחר שעברו את שיאם והפכו לתלותיים. אך מי הוא זקן כיום ?

בני ה-67 ומעלה שרבים מהם מטפסים על הרים, גולשים באומגה, שטים בנהרות ומשתתפים בטיולי ג'יפים אתגריים הם בוודאות לא 'זקנים' אלא גברים במלוא אונם הפיסי, המנטלי והנפשי שמסוגלים להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה הקבוע בחוק – ורבים מהם אף מעוניינים בכך.

פרישה בגיל 67 היא שריד אנאכרוניסטי לתפישת הזקנה במאה הקודמת, בעת שתוחלת החיים הייתה לא רחוקה מגיל זה. כיום, כשתוחלת החיים הממוצעת של גברים מגיעה כבר ל-80.1 שנים, נדרשת התאמה של המציאות התעסוקתית והכלכלית למציאות הביולוגית של בני ה -67 שהם למעשה קטגוריה חדשה באוכלוסייה של 'מבוגרים-כשירים'.

הוועדה הפרלמנטרית של הכנסת, בראשות ח"כ טלי פלוסקוב, עשתה כבר את הצעד הראשון הנכון בכיוון זה והמליצה לאחרונה בדו"ח ביניים לבטל את חובת הפרישה לגברים בגיל 67 ולאפשר לאלה המעוניינים בכך להמשיך לעבוד במקום עבודתם. אימוץ ויישום ההמלצות הסופיות בתחום זה יחוללו את אחת המהפכות הגדולות במשק הישראלי מאז קום המדינה ויצעידו את הכלכלה הישראלית לצמיחה מהירה יותר. הן יניבו תועלת רבה גם למעסיקים וגם לעובדים שימשיכו לעבוד במשרותיהם.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

המוטיבציה של בני ה-67 היא גבוהה ביותר ועל פי ההערכות כ-66% מהם מעוניינים להמשיך לעבוד. הסיבות לכך רבות ומגוונות: לכ-40% מהם אין כלל פנסיה והכנסה מעבודה היא הדרך היחידה הפתוחה בפניהם להתקיים בכבוד. לעומת זאת, בעלי הפנסיה צפויים לחוות צניחה בהכנסות וירידה חדה ברמת החיים שמהן הם רוצים להימנע.

ראייה לכך היא מחקר חדש של המרכז לפנסיה, ביטוח ואוריינות פיננסית של אוניברסיטת בן גוריון שקבע כי גבר ששכרו 10,000 שקל צפוי לקבל פנסיה בגובה של 42.6% בלבד, דהיינו, 4,260 שקל בחודש. מציאות זו תניע גברים רבים להמשיך לעבוד, אם רק יתאפשר להם. לשיקולים הכלכליים מתווספים מניעים נפשיים, חברתיים ותדמיתיים: עובדים רבים מעוניינים להמשיך ליהנות מסיפוק מקצועי מעבודתם, מיוקרה ומעמד חברתי הנובעים מהצלחות, הנאה מהחיים החברתיים במקום העבודה, חשש מבדידות בבית ורצון כללי לדחות את תחילת השקיעה האישית הבלתי נמנעת בעקבות הפרישה מעבודה.

מסתבר שהמוטיבציה של המעסיקים אף היא גבוהה ביותר ושיעורה דומה למוטיבציה של העובדים. על פי סקר Syndex תקופתי שערכה חברת סינאל, הבוחן מגמות תעסוקה בקרב מעסיקים, 67% מהם כבר מאפשרים כבר היום לעובדים שהגיעו לגיל פרישה להמשיך בעבודתם. ולא בכדי – המעסיקים מבינים כי יש להם אפשרות להמשיך ליהנות מעובדים מנוסים, בוגרים ברוחם, יציבים, ובעלי מוטיבציה, שמספקים השראה והכוונה לצעירים ומעשירים את מקום העבודה בערך המוסף הגבוה של עבודתם. בני ה-67 מספקים רובד נוסף לגיוון התעסוקתי שנתפש כיום כמנוף חשוב ליצירתיות וליזמות בסביבה העסקית.

המשק הישראלי, ששיעור האבטלה בו הוא למעשה אפס, ימשיך ליהנות מדי שנה מהידע והניסיון של עשרות אלפי עובדים מנוסים ובעלי פריון גבוה שיאיצו את צמיחת המשק. למעשה, מדובר בתוספת של עובדים שלא נגרעו מהמשק ואין צורך להשקיע ולו שקל בהכשרתם. לאור מצב התעסוקה, אין ספק שהמשך עבודתם גם לא יפגע בסיכויי התעסוקה של צעירים, כפי שחוששים לעתים.

ביטול חובת הפרישה מעבודה בגיל 67 הוא צו השעה, הוא מתאים לרוח התקופה, לעידן הגמישות התעסוקתית, לצרכי המשק, העובדים והמעסיקים. מגוון התועלות מחייב סיום מהיר של עבודת הועדה ויישום יעיל של מסקנותיה. זו עשויה להיות נקודת מפנה היסטורית במשק הישראלי - שאסור להחמיצה.

כותב הוא המשנה למנכ"ל של חברת סינאל מלל פייוויי, המספקת פתרונות תוכנה משולבי חומרה לניהול העובד בארגון

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
העסקת עובדים לאחר גיל 67
נכון הוא שהמוטיבציה של בני ה-67 להמשך עבודתם גבוהה אך המשך העסקת עובד לאחר גיל 67 מעמיסה על המעביד תקורות גבוהות יותר (משכורת גבוהה, הפרשות סוציאליות , קרן השתלמות וכו') מאשר העסקת עובד צעיר/חדש. בנוסף , עובד לאחר גיל 67 , גמישות מחשבתית ושינויים בחברה קשים יותר ל"עיכול" ע"י בני ה-67 ואילך.
שלמה  |  05.08.18
10.
גיל 67 נבחר במאה הקודמת על מנת לוודא שמעט עובדים יהנו מהפנסיה והביטוח הלאומי
, היום מנסים להעלות את גיל הפרישה על מנת לשמר את אי הצדק של תשלומים לאורך שנים ותגמולים מועטים, אני זוכר כשעבדתי באפריקה והנשיא ישם את הביטוח הלאומי וזכאות לפנסיה מגיל 65, כולם התפקעו מצחוק כי ממוצע תוחלת החיים הייתה גיל 50
א  |  04.08.18
9.
כתבה מנותקת מהמציאות הישראלית (גם החוקית)
אין שום בעיה לעבוד אחרי גיל 67 אם גם העובד וגם המעסיק מסכימים לכך. הבעיה היא במקומות עם קביעות בסקטור הציבורי - אנשים יפסיקו לעבוד אבל ימשיכו "לעבוד". עוד בעיה, יכול להיות שהרבה אנשים (במיוחד בסקטור הציבורי) בהחלט ירצו לפרוש בגיל 67 אבל לא ירגישו נעים לעשות זאת כי "הרבה בגילך עובדים".
יונה  |  04.08.18
8.
זכות הבחירה
כן צריך לבטל את חובת הפרישה בגיל 67 ולאפשר לעובד/ת להחליט באם לצאת לגמלאות. לא השארת המבוגרים היא שתגרום לאבטלה בקרב צעירים. רבים ממשתתפי סדנאות ההכנה לפרישה שאני מנחה מעונינים להמשיך לעבוד. הם פורשים כשיש בשנים שיתרונותיהם עולים על חסרונותיהם. אין הכרה ביכולותיהם של אלה הנמצאים בפרק החיים שנוצר עם התארכות תוחלת החיים. זה בהחלט יסיע לקרנות הפנסיה שלא תוכלנה לשלם לאורך כל כך הרבה שנים. צריך לדאוג להסבה מקצועית מסודרת לאלה שעובדים במקצועות שוחקים או במקצועות שנדרש בהם כוח פיזי
תמי רז  |  03.08.18
לכל התגובות