אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחירות בדרך : מדוע אנחנו חייבים לדרוש עיר חכמה? צילום: שאטרסטוק

בחירות בדרך : מדוע אנחנו חייבים לדרוש עיר חכמה?

ברשויות שונות מתחילים לאמץ טכנולוגיות חכמות בשירות האזרח – אבל לא תמיד מבינים עד הסוף את המונח "עיר חכמה". לקראת הבחירות המקומיות, הנה כמה אפשרויות שייטיבו עם התושבים

05.08.2018, 14:28 | אפרת אלוני, בשיתוף "בזק"
2.5 מיליון שקל תשקיע בקרוב המדינה בתוכנית לאומית לקידום טכנולוגיות בתחום ערים חכמות. המיזם, שיצא השבוע לדרך בהובלת משרד הכלכלה, משרד הפנים וישראל דיגיטלית תחת השם "Cityzoom", ינסה להפוך את מה שהחלו רשויות בודדות בארץ ליישם בצעדים מהוססים, למגמה רחבה ומתגברת לניצול טכנולוגיות חכמות במרחב העירוני. הבחירות המתקרבות ברשויות המקומיות הן בהחלט הזדמנות להעלות על הפרק את הנושא, שמשמעויותיו השונות עבור האזרח עשויות להיות מרחיקות לכת.

מחקרים מראים כי 80% מהעיריות רוצות להיות 'עיר חכמה', אבל הן לא בהכרח יודעות מה זה אומר. מה באמת מסתתר מאחורי ההגדרה ומיהם המרוויחים הגדולים מקיומה? הנה כמה תחומים שעשויים להיראות אחרת לגמרי בקרוב – רובם כבר מיושמים, במידה כזו או אחרת, בערים שונות בארץ:

• ניטור תאורה: ניהול חכם של מערך התאורה מרחוק עשוי לחסוך משמעותית בתצרוכת החשמל, ובשילוב המעבר לנורות לד – המשמעות לקופה הציבורית גדולה במיוחד. אבל לא רק בחיסכון כלכלי מדובר, אלא גם במשמעות אקולוגית ובהפחתת הפליטה של גזי חממה כתוצאה מהשילוב בין השניים. תאורה חכמה המבוקרת מרחוק גם מייתרת פניות של האזרחים לדיווח על תקלות כמו תאורה תקולה, ומקדמת את הטיפול בהן.

• מערכת אשפה חכמה: שתי דרכים חכמות לניהול מערך האשפה קיימות כיום בשוק. הראשונה היא התקנת חיישנים המדווחים על תפוסה של 70% ממכלי האשפה, ובונה לרכבי הפינוי בהתאם מסלול אופטימלי לריקון הפחים המלאים. מערכת אחרת מאפשרת שקילה אוטומטית של תכולת פחי הזבל המרוקנים בשגרה למשאיות, ומתוך כך גוזרת סטטיסטית את תדירות הפינוי הנדרשת בכל אזור.

כך או כך, מרוויחים האזרחים פינוי תדיר של האשפה בהתאם לצורך, ללא הצטברות בעייתית, ואילו העירייה מצליחה להעניק שירות טוב יותר לאזרח – אך תוך חיסכון כתוצאה מניהול חכם של צי הרכבים לפינוי.

עיר חכמה – להזניק את העיר קדימה

• מים וצנרת: קריאת מוני מים מרחוק היא כבר מזמן אפשרות ישימה, ולא רק היא: חיישני הצפה יכולים להתריע בפני תקלות במערכת הביוב, תוך שהם מדווחים על מיקום מדויק שבו אותר לחץ מים חריג.

• איכות סביבה: חיישנים חכמים יודעים לאמוד מרחוק מדדים שונים של זיהום אוויר, של קרינה ושל רעש חריג – מה שעשוי להיות יעיל במיוחד באזורים תעשייתיים, בפארקים ובמקומות ציבוריים בהם קיים חשש להפרעה לציבור. התראה על רעש חריג תקל, למשל, על שליחת פקח לאתר עוד בטרם הגיעו למוקד העירוני תלונות רשמיות.

• מצלמות: מערך אכיפת החוק פונה יותר ויותר לעזרתן של מצלמות מעקב, באמצעותן ניתן לתעד בזמן אמת עבירות גדולות כקטנות: מחניה במקומות אסורים, כמו חניות נכים או אזורים מסכני תנועה, ועד מקרי ונדליזם, פריצות וגניבות או תקריות אלימות. הצילומים מאפשרים לא רק להזניק בזמן אמת סיוע למקום במידת הצורך, אלא גם לקנוס עבריינים המפרים את החוק ואת שלוות הציבור.

• עיר בחירום: פתרונות IOT מאפשרים כיום למפות מקלטים במרחב העירוני, לדעת אם הם סגורים כנדרש בשעת הצורך וגם לעשות שימוש במערכת GIS – מפה גיאוגרפית שעליה שכבות עירוניות סוציו-דמוגרפיות שונות (כמו קשישים, נתמכי רווחה ועוד), המאפשרת להגיש עזרה מהירה במקרה חירום המותאמת הן למקומות הפגועים והן ספציפית לתושבים המתגוררים בהם.

• מרכז שליטה: כל אחד מהמרכיבים המפורטים מעלה קיים היום בשוק בפני עצמו, אבל מערכת ניהול אחת מרכזית שיודעת לאסוף את כל המערכות העירוניות ולסנכרן בתבונה בין כל החיישנים – זו כבר חכמה מסוג אחר. מערכת כזו מאפשרת קלות בתפעול השוטף, יצירת תרחישים שונים והתנהלות בהתאם, אינטגרציה בין החיישנים והמערכות, וכתוצאה מכל אלה, חיסכון משמעותי וארוך טווח בכסף של כולנו. מערכת אחת שתיקח הכל ותגרום למערכות לדבר ביניהן – זו, כנראה, החכמה האמתית.

העיר החכמה של בזק: פתרונות IOT מתקדמים בשירות התושב

תגיות