אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי עשן, אבל ממכר: הרגולטור מצביע נגד הסיגריה האלקטרונית צילום: איי פי

בלי עשן, אבל ממכר: הרגולטור מצביע נגד הסיגריה האלקטרונית

ועדה בראשות מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב קבעה שיש לאסור את שיווקה של הסיגריה ג’ול בישראל. רמת הניקוטין שבה גבוהה ביחס למתחרות

06.08.2018, 20:57 | אדריאן פילוט

סופה של הסיגריה האלקטרונית? משרד הבריאות החליט לאסור את השיווק בישראל של ג'ול, הסיגריה האלקטרונית, זאת לאחר שנעשה דיון מקצועי בנושא בראשות מנכ''ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. במהלך הדיונים הוגשו נתונים רבים, כמו כן בוצע הליך השלמת נתונים והבהרות נוספות שחייבו למידה לפני גיבוש המלצה.

קראו עוד בכלכליסט

אחרי בחינה קפדנית של הנתונים, גובשה עמדה מקצועית של משרד הבריאות לפיה יש לאסור את שיווק המוצר. ממשרד הבריאות נמסר כי הנושא יידון עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. מי שמטפל בנושא מטעמו של מנדלבליט הוא המשנה לעניינים חוקתיים, רז נזרי. נזרי טען בעבר בחוות דעת שגיבש כי קיימת תשתית משפטית להפעלת סמכותו של שר הבריאות לאסור על שיווק הסיגריה, בכפוף לשימוע שנערך לפני כחודש ימים.

הסיגריה האלקטרונית ג’ול היא בעלת רמת ניקוטין גבוהה - 59 מ''ל למ''ג נוזל - יותר מברוב הסיגריות האלקטרוניות בשוק ובכמות דומה לחפיסת סיגריות.

הסיגריה האלקטרונית ג’ול. בחברה הופתעו מההחלטה, צילום: איי פי הסיגריה האלקטרונית ג’ול. בחברה הופתעו מההחלטה | צילום: איי פי הסיגריה האלקטרונית ג’ול. בחברה הופתעו מההחלטה, צילום: איי פי

ג'ול, חברה אמריקאית, החלה לשווק את מוצריה בשנת 2015. לפי נתונים שונים שהתפרסמו בתקשורת האמריקאית, המכירות של JUUL עלו ב־700% במהלך 2016. נכון לחודש אפריל 2018, JUUL שולטת בכ־60% מנתח השוק של שוק הסיגריות האלקטרוני בארה"ב, מיד אחרי נילסון. במאי 2018 החלה JUUL לראשונה לשווק את מוצריה מחוץ לארה”ב, כשהחלה למכור אותם בישראל ולאחר מכן גם בבריטניה.

בחודש שעבר סגרה החברה את הגיוס הראשון בהיקף של 650 מיליון דולר, מתוך 1.25 מיליארד דולר שהיא מתכוונת לגייס כאשר שווי החברה כבר נאמד בכ־15 מיליארד דולר. לפי ”פייננשל טיימס” הגיוס מיועד לשיווק המוצר במדינות השונות בעולם אך גם למחקר ופיתוח. לטענת החברה, משימתה היא "לחסל סיגריות דליקות מפני כדור הארץ".

מג'ול נמסר בתגובה: “הליך השימוע עדיין בעיצומו וטרם הושלמה הגשת המסמכים על פי לוחות הזמנים שקבע משרד הבריאות. אנו עומדים משתאים נוכח התנהלות המשרד, אשר עושה שימוש ציני בתקשורת בניסיון לא חוקי לעצור את פעילות הסטארט־אפ JUUL, נושא הבשורה לציבור המעשנים המעוניינים להפחית את הנזק הנגרם להם על ידי הסיגריות באמצעות מעבר מעישון לאיוד, פתרון שזוכה לתמיכה מארגוני בריאות מובילים ברחבי העולם".

גורמים במשרד הבריאות מסרו כי עדיין ממתינים לתשובתו הסופי של נזרי וכעת אין החלטה סופית. אותם גורמים העריכו כי לא מן הנמנע, שמשרד המשפטים יבקש לעשות שינויים בהחלטה של משרד הבריאות.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ג'ול זה פשוט מוצר מרושע.
היתרון שלו בהפסקת עישון סיגריות הוא נושא שאפשר להתווכח עליו. מה שאי אפשר להתווכח עליו הוא שג'ול הוא מוצר שגורם לצעירים ובני נוער בכלל להתחיל לעשן, בגלל האטרקטיביות שלה לצעירים. עישון - בין אם טבק לגלגול, סיגריות רגילות, סיגרים או סיגריות אלקטרוניות - הוא הרגל ללא צורך אמיתי, ממכר, יקר ומזיק אבסולוטית, והדרך הכי יעילה להיגמל ממנו הוא לא להתחיל לעשן בכלל. מה שג'ול עושה זה להכניס אנשים לחיים שלמים של התמכרות, באריזה קולית עם טעמים. ובגלל זה ג'ול היא מוצר מרושע שטוב מאד שלא יהפוך לחוקי בארץ - הוא לא ממלא צורך קיים בעישון, כמו שיש למעשנים קיימים, הוא יוצר אותו.
אהרל'ה  |  08.08.18
1.
מישהו שילם טוב טוב טוב.......
כנראה שמישהו שילם היטב לחברים ממשרד "הבריאות" על מנת שיתירו שווק סיגריות רגילות לכל החפץ בכך, כשאין מחלוקת סביב הנזק הבריאותי שהן גורמות (ולא רק למעשן), אך יאסרו שיווק איוד ניקוטין שאין מחלוקת שהסכנות ממנו פחותות משמעותית. פשוט בדיחה רעה. ומי הנהנים? חברות הטבק עתירות המשאבים שאגב, מתחרות ב- JUUL באמצעות מכשירי איוד שלהם. ועוד יש לזכור- בעוד שמחיר קופסת סיגריות רגילות או למכשיר איוד של יצרניות הטבק שווה, המחיר של יחידת ניקוטין לג'ול נמוך בכמחצית דבר שבצירוף העובדה שהג'ול השתלטה על 54% משוק הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב יוצר לחץ אצל יצרניות הטבק ומוטיבציה לשמן את מי שנחוץ על מנת לדחוק אותה החוצה... ונתון נוסף, ככל הידוע לי הJUULמשווק בארה"ב ובישראל.... עכשיו שכל אחד יסיק את מסקנותיו
הפסקתי לעשן עם juul  |  07.08.18