אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספורט VS אלקטרוני: למה עדיף שגיימינג לא יגיע לאולימפיאדה? צילום: PlayStation

דו"ח טכנולוגי

ספורט VS אלקטרוני: למה עדיף שגיימינג לא יגיע לאולימפיאדה?

גיימרים מקצוענים אמנם משקיעים לא פחות מאתלטים בפעילותם ומנסים לשכנע את הוועד האולימפי לתת להם חסות - אך יהיו לכך השלכות קשות על שוק המשחקים והקהל הרחב, מנכ"ל טוויטר מסביר מדוע לא יצנזר את הטרול הימני הבולט אלכס ג'ונס והודו בונה תוכנית חירום לחסימת ווטסאפ

08.08.2018, 13:53 | ניצן סדן

משחקים של גדולים

מה משותף לריקודים סלוניים, ירי ביונים חיות, הליכה ודו קרב באקדחים? כולם היו פעם ספורט אולימפי לכל דבר ועניין. הליכה היא עדיין ענף באולימפיאדה. בימים אלה מתקרב לאולימפיאדה עוד ענף אחד, שמשלב ירי, הליכה ודו קרב: ספורט אלקטרוני, כלומר משחקי מחשב ברובד מקצועני. בחודש האחרון נפגשו נציגי תעשיית המשחקים וליגות הגיימינג עם בכירי הוועד האולימפי, כדי לקדם את ההצטרפות - ואמש טען בראקן דארל, מנכ"ל ענקית אביזרי המחשוב לוג'יטק שמדובר במהלך בלתי נמנע.

על פניו, מר דארל צודק: יש קהל עצום, גדול ורב שצופה במשחקי וידאו כפי שצופים במשחקי כדורגל או תחרות שחייה צורנית; יש המון כסף בתעשייה הזו וליגת פורטנייט לבדה צפויה לחלק פרסים במאה מיליון דולר; וכבר לא מדובר בנישה של גיימרים וילדים - לאחרונה נודע שהורים שוכרים עבור ילדיהם מורים פרטיים למשחקי וידאו.

גיימרים בתחרות גיימרים בתחרות גיימרים בתחרות

אבל כשמסתכלים על שוק הספורט האלקטרוני ברמת המאקרו, רואים שיהיה כמעט בלתי אפשרי להביאו לאולימפיאדה בלי לדרוך על כמה עקרונות אתיים חשובים.

רואים זאת כשמשווים את הגיימינג לענפים אחרים - למשל ריצת 400 מ'; יש פרקטיקות לריצה ויש פרקטיקות למשחק, יש ספורטאים שמקדישים את חייהם לענף ויש מדדים ברורים לניצחון. אבל אף אחד לא המציא את הריצה, ואף אחד לא גורף הון מעצם השימוש בריצה באולימפיאדה. משחקי וידאו אינם משחק אחד: יש ליגות למשחקי יריות כפורטנייט, PUBG, Overwatch והמונים אחרים; יש ליגות למשחקי תפקידים כ-LOL, משחקי אסטרטגיה כסטארקראפט (שכונה פעם הספורט הלאומי של קוריאה) ועוד המון ז'אנרים וכותרים. ברגע שמשחק ספציפי ייבחר להגיע לאולימפיאדה, החברה שפיתחה אותו תפתח ערימה של בקבוקי שמפניה: הכותר שלה הרגע נבחר בידי גוף רשמי למאתגר והמושך ביותר בעולם. להחלטה יהיה ערך שיווקי נדיר, שאפשר יהיה לתרגם למיליארדים בבנק.

בתמונה: ציוד ספורט, צילום: xbox wire בתמונה: ציוד ספורט | צילום: xbox wire בתמונה: ציוד ספורט, צילום: xbox wire

מצד שני, תידרש החברה לשחרר כל גרסה באופן שישלב את כל החידושים הגרפיים האפשריים עם כל הדרישות וההגדרות של הוועד האולימפי. שינויי ממשק? תשכחו מזה, לא פייר עבור הספורטאים שהקדישו עצמם לממשק הקודם; תוספות כוח ובונוסים? מה פתאום, זה כמו להכניס שוקר לתחרות ג'ודו אבל רק לחמש שניות בכל פעם; דמויות חדשות? מפות חדשות? אין מצב. ספורט אולימפי צריך להיות בעל קווים קבועים שיאפשרו למידה ואימון של שנים.

ולכן, אני לא יודע איך יגיעו הליגות הללו לאולימפיאדה. כן, יכול להיות שספורט אלקטרוני יקבל חסות אולימפית, בחלוקה לליגות וענפים. אבל לא, כנראה שלא תראו גיימרים עומדים על הפודיום הכי נחשק ומקבלים מדליות באולימפיאדה. והאמת, עדיף כך: שוק הגיימינג צריך להישאר תחרותי וקשוח, וגם כך יש בו אולפנים גדולים ומפיצים גדולים שנותנים את הטון - ומשיקים בעיקר כותרים שמזכירים זה את זה. אם גורם בודד בו יקבל יתרון כפירגון אולימפי, המתחרים פשוט יעתיקו ממנו ואנחנו, הגיימרים, נקבל משחקים משעממים יותר.

מיסטר ג'ונס ואני

אתמול סיפרתי לכם איך עמדה אפל בראש המחנה והעיפה מאייטיונס את תוכנית הרדיו של ממטרת הפייק ניוז אלכס ג'ונס - איש ימין קיצוני פופולרי, שמפרגן לניאו נאצים וטוען שממשל אובמה שלט במזג האוויר. פייסבוק, יוטיוב ואחרות היססו לחסום אותו, אך הלכו בעקבות אפל וסתמו לטרול את הפה. אבל טוויטר לא צנזרה את החשבונות שלו ושל Infowars, אתר הפייק ניוז שלו. הערכתי שזה בגלל שהיא מנסה להימנע מביקורת ימנית בארה"ב, ולמצב עצמה כזירה פתוחה ומקבלת - מה שימשוך אליה את הטרולים שסולקו מפייסבוק.

אמש נתן ג'ק דורסי, מנכ"ל טוויטר, את ההסבר שלו: לדבריו, טוויטר לא תצנזר גורמים שמפיצים דעות קיצוניות, בשם חופש הביטוי - כל עוד אינן מתייחסות לאדם ספציפי ומסכנות אותו. הוא אמר שג'ונס ועמודיו ייבחנו לפי אותן אמות מידה שמחייבות את כל שאר הצייצנים, ושעיתונאים הם שצריכים לבדוק, לאמת ולהפריד את הפייק מהניוז.

אלכס ג אלכס ג'ונס | צילום: Infowars אלכס ג

כלומר, כשג'ונס אמר שהילרי קלינטון מפעילה רשת פדופיליה מפיצריה שכונתית (מילים שלו), דורסי חשב שזה בסדר. נו, באמת, טוויטר; קחו אחריות להחלטות שלכם ואל תבלבלו לנו את המוח. כן, עיתונאים הם שאחראים להפרכת השקרים, אבל בחיאת - יהיו לנו קצת יותר קל אם טוויטר לא תיתן במה לברורים שבהם.

ובינתיים, מעריצי ג'ונס ו-Infowars יצאו לקרב בלימה: הם מילאו את הרשת בביקורות משבחות וביקרו יותר באתרי ויישומי Infowars - עד כדי כך שדירוג האתר עלה למקום הרביעי ברשימה של אפל ניוז בארה"ב - גבוה משל גוגל ניוז - כשלפני כן ראה מלמטה את המקום ה-35. אני דווקא שמח לראות את הטרול וחבריו נאבקים; לו שתקו, היה כנראה מצבם טוב יותר. ג'ונס תלוי במדיה החברתית כדי לפזר את השקרים שלו. ובלי תמיכתה, אולי ישובו הטרולים למערות שלהם וייפגעו פחות בציבור הגולשים.

קצרצרים

1. הודו בונה תוכנית חירום לחסימת ווטסאפ במדינה. לא, השלטון שם לא עבר איזו התעוררות דיקטטורית, אך יש לו סיבה טובה לדאגה: מכת הפייק ניוז במדינה כבר הובילה למותם של יותר מ-30 איש בלינצ'ים המוניים. ווטסאפ אמרה שהיא עובדת על זה, הממשלה השיקה קמפיין הסברה שמזהיר מהסתה עיוורת, אך אין פיתרון מוחלט. ולכן, ביקשה הממשלה מספקיות התקשורת לבנות יכולת חסימה של ווטסאפ ברמה אזורית ואף כלל-ארצית.

תיחסם במקרה חירום. ווטסאפ, צילום: שאטרסטוק תיחסם במקרה חירום. ווטסאפ | צילום: שאטרסטוק תיחסם במקרה חירום. ווטסאפ, צילום: שאטרסטוק

2. יוטיוב ממשיכה להתמודד עם מכת הפייק ניוז והדיסאינפורמציה שבה. הדרך שבחרה היא קצת חיוורת לטעמי - הצגת לינקים למקורות מאומתים לצד סרטוני שקר. בעבר עשתה זאת עם סרטונים שמראים איך פוברקה הנחיתה על הירח ומה היה חלקה של ממשלת ארה"ב בהפלת בנייני התאומים. עתה מוסיפה יוטיוב מקורות אמת לסרטונים שלפיהם ההתחממות הגלובלית היא שקר. זה כנראה הנושא הכי חשוב שאנחנו נוטים להתעלם ממנו: עוד כמה מעלות, והשדות יתייבשו והאנושות תגווע ברעב. פני הים יעלו בצורה שחוף ירושלים יעבור לירושלים ותל אביבים יחלקו דירות עם לוקוסים. מודעות לנושא תוכל להוביל צמצום של פליטת גזי חממה ולהבטיח שעוד יהיו פה אנשים אחרינו.

3. מדינת וירג'יניה המערבית נערכת לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, שצפויות להיות פסטיבל מעורבות רוסית. הרשויות שם רוצות להשיק אפליקציית מובייל, בעזרתה יוכלו אזרחים להצביע גם מחו"ל, בדגש על חיילים שמשרתים בגולה. הרעיון נחמד והוגן, אך סמארטפונים הם מטרת ברירת המחדל עבור האקרים, ולפוטין יש האקרים מאוד מוכשרים. אומרים שפרצה קוראת לגנב; במקרה הזה, ורג'יניה המערבית הוסיפה לה שילוט ושטיח אדום.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
רוב המחלוקת לגבי התחממות גלובלית היא על הגורמים
זה שאתה מאמין שמדובר בגזי חממה זה יפה, אבל המדענים המובילים בתחום לא ממש איתך (יש כאלה שכן, יש כאלךה שלא) זה גם לא נכון שמעולם לא היה חם יותר-ההתחממות הגלובלית היא גל סינוס מתועד הייטב-השינוי הפעם הוא במהירות ההתחממות לא בטמפרטורות האבסולוטיות שכבר היו גבוהות מהן. אם העליה בטמפרטורות תמשיך באותו הקצב-ותתנהג בצורה שונה ממה שהתנהגה משחר ההיסטוריה (כלומר לא תרד חזרה כפי שתמיד קרה) אז יהיה בסיס מסויים לתחזיות הקודרות שלך-אבל מאחר ואין כלל הסכמה בקשר לגורמי ההתחממות אין גם דרך לדעת אם זה באמת יקרה או שההתנהוגות תהיה רגילה.
גליה  |  09.08.18