אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת IBM בנתה וירוס גאון מבוסס AI; מה כבר יכול להשתבש? צילום: Melinda Sue Gordon

דו"ח טכנולוגי

חברת IBM בנתה וירוס גאון מבוסס AI; מה כבר יכול להשתבש?

חוקרי סייבר בנו כלי תקיפה שמסוגל לזהות את פני המשתמש וכולנו מתפללים שהוא לא יברח לה לאינטרנט, אפל הופכת את פורטנייט לנשק בתחרות עם גוגל, מה קורה כשהמיזוגניה בתעשיית הגיימינג הופכת לתרבות ארגונית והאם האייפון באמת שומר על פרטיותכם

09.08.2018, 12:51 | ניצן סדן
ד"ש חמה מסקיינט

מומחי סייבר מפחדים מהיום בו האקרים יתחילו לבנות ולשגר נוזקות מבוססות בינה מלאכותית; כלים כאלה יוכלו ללמוד את רשת המטרה וההגנות שלה - ולבצע פריצות חשאיות ומוצלחות בהרבה. אבל אף אחד לא יודע איך תיראה בפועל נוזקת AI, אז חוקרי IBM החליטו לבנות אחת ולבדוק. מה כבר יכול להשתבש?

ישנן שתי אפשרויות: הראשונה היא שלא יקרה כלום; הנוזקה תקבל גבולות גזרה אדירים כחומות יריחו, תלמד את עצמה שיטות פריצה מעניינות, החוקרים יבחנו אותה ויכתבו הערות. כמובן שכל הניסוי ייערך על רשת וירטואלית מבודדת, שאין סיכוי שמשהו יצא ממנה לרשת של IBM וממנה לאינטרנט. ההסתברות לכך די גבוהה; רשתות ומחשבים וירטואליים הם פרקטיקה מקובלת בבחינת נוזקות, ואפשר להשבית את פעילותן בקליק אחד.

הנוזקה המושלמת? , צילום: שאטרסטוק הנוזקה המושלמת? | צילום: שאטרסטוק הנוזקה המושלמת? , צילום: שאטרסטוק

אבל האפשרות השנייה עדיין קיימת - גם אם הסיכוי שתתרחש הוא זעום. במסגרתה, הנוזקה תלמד כמה טריקים שהחוקרים לא לקחו בחשבון, או להטעות אותם בעצמה. למשל, תגרום להם להבין שהיא קלטה שהיא ברשת וירטואלית, ולא תוכל לממש את הפוטנציאל שלה בלי חיבור - גם אם מוגבל - לרשת פעילה אמיתית. עכשיו, הראו לי חוקר שיצליח לרסן את הסקרנות שלו. ישנו תרחיש דליפה הרבה יותר ריאלי: גם האקר מוכשר, עובד ממורמר, או תקלה יוכלו לגרום לנוזקה להגיע לידיים הלא נכונות. ואז פחות או יותר הכל אפשרי; אני לא אומר שסייבורגים בדמות ארנולד שוורצנגר ישעבדו את האנושות כי אני לא פרנואיד או אלון מאסק - אבל קפיצת מדרגה באיומי הסייבר היא בהחלט אופציה.

סקיינט, השנים המוקדמות? סקיינט, השנים המוקדמות? סקיינט, השנים המוקדמות?

אנשי IBM קראו לנוזקה שלהם DeepLocker וכנראה שבקרוב נדע איזו אפשרות תתממש: הם כבר התחילו להפעיל אותה. לדבריהם, היא חמקמקה במיוחד ומצטיינת בתקיפה ממוקדת של מטרות, ממש כמו APT אמיתי. היא נשענת על תוכנות הפצת וידאו כדי לנוע ממטרה למטרה ונשארת רדומה עד שתגיע ליעד שלה. היא תזהה אותו לפי מיקום, יישומי זיהוי פנים, ותאמת את זהותו עם פעילויות מדיה חברתית ואפילו חתימת קול; כלי מושלם לפריצה לרשת מבוצרת דרך אדם ספציפי.

ואם לא די בכך, DeepLocker תפעל רק כשיתקיימו תנאים מאוד ספציפיים שחוקרי אבטחה לא יוכלו לחזות - כך שכמעט בלתי אפשרי לנתח אותה, להנדס אותה לאחור ולבנות לה חסימות. ב-IBM מרגיעים ואומרים שהיא שמורה היטב, כך שאין מצב שתצא לחופשי. קצת כמו התרביות האחרונות של המגפה השחורה. בשורה התחתונה, חשוב לערוך ניסויים כאלה, אך תחת בקרה קפדנית - למשל, של גורם ביטחוני חיצוני. כי אם דבר כזה בורח החוצה, האפקט שלו יהיה הרסני לא פחות משל מחלה.

הנשק הסודי של אפל: פורטנייט

משחק היריות רב המשתתפים פורטנייט הוא להיט: שנה מהשקתו כבר הגיע ל-125 מיליון משתמשים, כשרבים מהם ילדים. הגיימרים נוטים לקנות תוספות וחפצים וירטואליים לדמויות שלהם במשחק, כך שהמפתחת, Epic Games, פשוט יושבת וסופרת את הכסף. אבל חוץ ממנה, יש עוד גורמים שרווים נחת מפורטנייט - ובראשם אפל. גרסת המובייל של המשחק תהיה זמינה בחנות שלה, אך לא ב-Play של גוגל. כשמשחק כל כך פופולרי, הוא עשוי להפוך לשיקול ברכישת מכשיר.

דמויות פורטנייט, צילום: יחצ דמויות פורטנייט | צילום: יחצ דמויות פורטנייט, צילום: יחצ

זה לא שבעלי אנדרואיד לא יוכלו לשחק בפורטנייט מובייל - הם פשוט יוכלו להוריד אותו רק מחנות ייעודית שתקים Epic, בה לא תשלם לגוגל ולא תהיה כפופה למגבלות שלה. אני לא יודע זאת כעובדה, אך לא אתפלא אם אפל השלישה ל-Epic כמה גרושים כדי ליצור את המצב הזה.

מה יכולה גוגל לעשות? כלום; אם תחסום את חנות Epic, תפגע במשתמשים ותעצבן גיימרים - קהל ביקורתי וקולני מאוד. העניין הוא שהחנות הזו יכולה להתפתח ליותר מסתם כאב ראש מקומי: Epic היא שותפב של טנסנט, שבבעלותה הרבה משחקים. מה יקרה אם יחליטו השתיים להציג אותם בחנות החדשה, ולייצר מתחרה ל-Play בתחום המשחקים? במצב כזה, תיאלץ גוגל לפעול; חברות משחקים אחרות יכולות בקלות לחקות את המהלך - וקטגוריית הגיימינג היא מהמכניסות והצומחות ביותר ב-Play. אם גוגל תנסה לחסום מפיצי משחקים גדולים, תהיה חשופה לתביעות בגין פגיעה בחופש התחרות. אם תתעלם, ייפגעו הכנסותיה. עדיין לא ברור איך תצא גוגל מהבוץ הזה, אם אכן תיכנס אליו. בכל מקרה, זה כנראה יעלה לה הרבה כסף. הפיתרון הטוב ביותר יהיה לרכוש את PUBG, המשחק המתחרה העיקרי של פורטנייט, ולייצר דיל דומה.

גיימרית? לכי למטבח

חברת המשחקים Riot נוסדה ב-2006 ויש לה רק מוצר אחד: League of Legends, כותר פופולרי להדהים שמזרים לה הון; את 2015 למשל, סיימה עם רווח של 1.6 מיליארד דולר ולפי הערכות, מצבה רק משתפר. איך זה לעבוד עבור חברה עשירה, מבוססת ומהוללת? גיהנום בריבוע, אם את במקרה אישה: תחקיר של Kotaku גילה שהתרבות הארגונית של Riot רעילה לנשים ברמה שדומה לשל אובר בתקופת קלאניק.

המשחק League of Legends המשחק League of Legends המשחק League of Legends

ראשית, לנשים לא קל להתקבל לעבוד בחברה; המראיינים סבורים שאינן גיימריות אמיתיות ומקשים עליהן יותר מאשר על גברים. שנית, פשוט לא מוכנים לקדם שם נשים לתפקידי הנהלה; זו לא גיימרית מספיק, זו לא אסרטיבית מספיק, לבכירי Riot יש נימוקים קבועים. מצד שני, מנהלים מרגישים בנוח לגשת לעובדת ולפלוט "תגידי, לא קשה לך לעבוד פה כשאת כל כך חמודה?" או להעיר על כך שעדיף להן להיות בבית "עם הבעל והילדים".

ושלישית, נשים מוקטנות שם מקצועית: אחת העובדות שהתראיינה ל-Kotaku סיפרה שפרויקט שהציעה בישיבה נדחה בפיהוק. היא ביקשה מעובד אחר להציג את אותו המיזם בדיוק כמה ימים לאחר מכן - והמנהלים התלהבו ושפכו תשבוחות. מה השתנה? הוא פשוט היה גבר. שלוש נשים היו במסלול קידום בחברה, ועבדו הרבה יותר קשה משהצדיקו תפקידן ומשכורתן; שלושתן הופתעו כשבמקומן קודמו גברים.

המיזוגניה בתעשיית הגיימינג היא שיקוף של המיזוגניה בקהילות הגיימרים; מזה שנים שנשים סובלות מהטרדות, בריונות והחלשה בתוך הקהילות, ומפתחות משחקים שיצאו נגד התופעה אף ספגו איומי רצח, חרמות, ועוד. וב-Riot יש תרבות אחוקים כזו, שצמחה מתוך תפיסת "גיימר זה גבר". אבל בעוד חברות המשחקים לא מחויבות לטפל בכך בתוך המשחקים - ישנם חוקי זכויות עובדים שאי אפשר להתעלם מהם כשמדובר בהחלשת נשים בארגון.

חבל לי שקהילות הגיימינג עדיין מטפחות מיזוגניה דינוזאורית ומיותרת; אין הבדל בין גיימר וגיימרית, רק בין משתמש שכיף לשחק לצדו וכזה שהופך את אווירת המשחק למגעילה. צריך ללמוד פה מהקטנים: זה נפוץ יותר בקהילות גדולות של משחקים פופולריים - ופחות בקהילות נישה. אני חבר בקהילת סימולטור טיסה קרבי ובו גיימרים, חלקם טייסים מקצועיים. מפקדת הטייסת שלנו היא ילדה בת 15 מיפן.

קצרצרים

1. אתמול הודיעה אפל חגיגית לקונגרס האמריקאי שהאייפון לא מרגל אחר המשתמשים ושהיא לא מוכרת מידע אישי. ואולם, החברה דווקא איפשרה למפתחים לשתות מידע עד ליולי האחרון, ואין לה כל שליטה על מה שנעשה עם המידע הזה. כן, למפתחים יהיה קשה להשיג מידע רגיש בעתיד, אך יש בידיהם כבר הררי פרטים שכרו במשך שנים. לאחר שאפל מאשרת לאפליקציה להופיע בחנות שלה, אין לה שליטה אמיתית על מה שנעשה עם המידע. היא לא אשמה פה, שכן אין ביכולתה לפקח על כל מפתח. מצד שני, עניין חוסר השליטה במידע סותר קצת את ההצהרות שלה - ואת הדימוי שיצרה, של חברה שלא עושה כסף מפרטיות הקהל.  

האייפון לא מרגל; והמפתחים? , צילום: בלומברג האייפון לא מרגל; והמפתחים? | צילום: בלומברג האייפון לא מרגל; והמפתחים? , צילום: בלומברג

2. בימים האחרונים נערך בסעודיה חאג' האקתון - אירוע פיתוח ששבר את שיא גינס והפך לגדול ביותר בהיסטוריה; השתתפו בו כ-3,000 מפתחים, מהנדסים ומייקרים מכל העולם. במקום הראשון זכתה קבוצה של נשים מסעודיה, שבנו אפליקציה שמתרגמת שלטים ופרסומות ללא צורך בחיבור לרשת. רואים? זה לוקח לו זמן, אך העולם משתנה.

3. חברת שיתוף הנסיעות ההודית Ola מתרחבת ומגיעה לאירופה. היא מהראשונות באסיה שפונות מערבה - וזו סיבה לדאגה עבור אובר והשאר. השוק הראשון בו תתחיל לפעול יהיה בריטניה, ככל הנראה בשל פתיחות רגולטורית בממלכה - שגורמים בה כנראה ישמחו לראות מתחרות נוספות לאובר. אולה קמה ב-2010, זתכה להשקעות מסופטבנק, טנסנט, דידי צ'ושינג ו-DST גלובל ושוויה מוערך ב-7 מיליארד דולר. יש לה דרך ארוכה עד שתהפוך לאובר הבאה, אך שווה לשים עליה עין.

4. פאלמר לאקי, מייסד אוקולוס ותומך ימין קיצוני, פרסם בוושינגטון פוסט מאמר פטריוטי חוצב להבות, בו טען שחברות עמק הסיליקון שכחו כמה חשוב לתמוך בכוחות הביטחון ולסייע טכנולוגית לצבא. יישומים עם פוטנציאל צבאי הם הביזנס שלו בימים אלה, כך שברור למה נכתב המאמר. לאקי צודק כשהוא טוען שהצבא זקוק לעזרת ההייטק כדי לשמור על יתרונות טכנולוגיים מול יריבים כסין. ואולם, אם היריבות הזו לא היתה מוחרפת בידי הנשיא שלאקי אוהב, אולי לא היה צריך הצבא כל כך הרבה עזרה.

תגיות