אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבן קיסר מתחילה לצאת מהמשבר – ומחלקת דיבידנד צילום: נמרוד גליקמן

אבן קיסר מתחילה לצאת מהמשבר – ומחלקת דיבידנד

התחרות מול החברות הסיניות בארה"ב מאלצת את יצרנית משטחי הקוורץ לפנות לשוק הפרימיום, והדבר פוגע ברווח התפעולי שלה. למרות זאת, בעלי המניות ייהנו מדיבידנד של 5 מיליון דולר לאחר שהחברה רשמה רווח נקי

09.08.2018, 07:44 | חזי שטרנליכט

לאחר הרבעון הראשון של 2018, שבו חוותה אבן קיסר משבר קשה, נרשמה התאוששות מסוימת בביצועיה ברבעון השני. אמנם לא מדובר עדיין בשינוי חד במגמה, אך לפי ממלא מקום המנכ"ל יעיר אורבוך, נרשם "שיפור תפעולי משמעותי" ביחס לרבעון הראשון, כשהוא מכוון לעלייה בשולי הרווח הגולמי.

קראו עוד בכלכליסט

מפעל אבן קיסר בקיבוץ שדות ים. "נראה שיפור בהכנסות במחצית השנייה", צילום: אלעד גרשגורן מפעל אבן קיסר בקיבוץ שדות ים. "נראה שיפור בהכנסות במחצית השנייה" | צילום: אלעד גרשגורן מפעל אבן קיסר בקיבוץ שדות ים. "נראה שיפור בהכנסות במחצית השנייה", צילום: אלעד גרשגורן

ביום ראשון ייכנס לתפקיד המנכ"ל יובל דגים, ששימש עד לאחרונה מנכ"ל שיכון ובינוי, שהשליטה בה נמכרה משרי אריסון לנתי סיידוף. אבן קיסר חתמה את הרבעון השני עם ירידה של 31% ברווח התפעולי ו־24% ברווח הנקי, אך למרות זאת תחלק דיבידנד של 5 מיליון דולר, לאחר שרשמה רווח נקי.

אורבוך משמש ממלא מקום המנכ"ל שרענן זילברמן עזב במפתיע את התפקיד, אחרי קצת יותר משנה בתפקיד. דגים מקבל לניהולו חברה במצב משברי, עם אתגרים תפעוליים נרחבים בחלק מהפעילויות בארה"ב ובארץ. אבן קיסר סבלה ברבעון הראשון של השנה מקריסה בשיעור הרווח הגולמי, ואורבוך הצביע על חולשות בתוצאות העסקיות.

החברה, שעוסקת בייצור משטחי קוורץ למטבחים, נשלטת על ידי קיבוץ שדות ים (30.42%) וקרן טנא (6.78%), בניהולו של אריאל הלפרין, שבפועל קובעת את מהלכי הניהול השוטף. לקרן יש אופציות (מחוץ לכסף) לרכוש עוד 2 מיליון מניות במחיר מימוש של 43 דולר למניה. אתמול נסחרה המניה במהלך היום בניו יורק בעלייה של כ־23%, במחיר של 18.5 דולר.

אבן קיסר סיימה את הרבעון השני כמעט ללא שינוי בהכנסות (עלייה של 0.2%) לעומת רבעון מקביל ב־2017, שהסתכמו ב־149.2 מיליון דולר. אלא שאם משקללים את השפעת שערי המטבע, שכן לחברה יש פעילות משמעותית בארה"ב, הן ירדו ב־1.5%.


 

המנכ"ל הנכנס של אבן קיסר יובל דגים, צילום: צביקה טישלר המנכ"ל הנכנס של אבן קיסר יובל דגים | צילום: צביקה טישלר המנכ"ל הנכנס של אבן קיסר יובל דגים, צילום: צביקה טישלר

שולי הרווח הגולמי ברבעון השני היו 32.4% מההכנסות - שיפור ביחס לרבעון הקודם, אז היה שיעור הרווח הגולמי 25.2%, בעיקר הודות לשיפור במכירות ועלייה במחירי מכירה ממוצעים, ושיפור בייצור בישראל ובארה"ב. ביחס לשולי הרווח הגולמי ברבעון המקביל אשתקד - 34.9% - עדיין מדובר בירידה. הרווח התפעולי צנח ב־31% ברמה השנתית, והסתכם בכ־13.3 מיליון דולר. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות היה 11 מיליון דולר - ירידה של כ־24% לעומת הרבעון המקביל.

אורבוך אמר לאחר פרסום התוצאות כי "אנחנו צריכים לשפר את שרשרת האספקה. אנו מאמינים שנראה שיפור בהכנסות במחצית השנייה של 2018.

נדרשנו לחזק את הביצועים העסקיים, והיה שינוי ניהולי. מדובר בשיפורים ארגוניים בעיקר בתחום המכירות".

בחברת משטחי הקוורץ מצביעים על כך שהירידה בשיעור הרווח הגולמי לעומת הרבעון המקביל, נובעת בעיקר ממורכבות גבוהה יותר בהכנת המוצרים של החברה ואתגרי ייצור בישראל, כמו גם אי יעילות הקשורה למלאים ולוגיסטיקה ועלייה במחירי חומרי גלם. הסברים אלה היו הסיבות להצגת התוצאות החלשות ברבעון הראשון, כפי שפירט אותם אורבוך, וחלקם ממשיך להוות אתגר קריטי לטיפולו של המנכ"ל הנכנס דגים.

אחת הבעיות הגדולות שעמה מתמודדת אבן קיסר היא בשוק האמריקאי, שאליו חודרים מתחרים רבים מסין. הדרך שלה היא להמשיך להתחרות בתחום השיש הסטנדרטי, אך במקביל לפתח מוצרים חדשניים המאפשרים למכור במחירי פרימיום. הם אמנם מאפשרים לחברה לגבות מחירים גבוהים יותר, אך יוצרים עלויות ובעיות תפעוליות מורכבות, שגרמו להרעה בתוצאות העסקיות.

תחום אחר שבו נרשם שיפור משמעותי ברבעון השני, קשור למפעל בריצ'מונד היל, ארה"ב. לדברי ההנהלה, נרשמו בו ביצועים משופרים והמפעל מתנהל בצורה משביעת רצון. למנכ"ל החדש נותרו שני נושאים על הפרק: חיזוק ביישום של התוכנית העסקית, בארה"ב בעיקר; והתייעלות בייצור המוצרים המורכבים.

מניית אבן קיסר, שקרסה בימים שלאחר פרסום תוצאות הרבעון הראשון בתחילת מאי, ביותר מ־30%, התאוששה מאז בכ־16%. במסחר המקדים אתמול בניו יורק עלתה המניה ב־1.7% לאחר פרסום התוצאות. לאחר נפילת המניה לשפל במאי, ניצלו קרן טנא וקיבוץ שדות ים את ההזדמנות ורכשו מניות בכ־18 מיליון דולר, והגדילו את האחזקות בחברה מ־33% ל־37.2%.

תגיות