אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על חוק חדלות פירעון: אורנשטיין לא שש לוותר על כוחו צילום: יריב כץ

הקרב על חוק חדלות פירעון: אורנשטיין לא שש לוותר על כוחו

לפי המצב כיום, כל שופט פועל כרצונו ויכול למנות שוב ושוב את אותם עורכי דין למפרקים בלא הסבר. לפי החוק החדש, בכל תיק שבו נדרש מינוי בעל תפקיד, השופט יוכל לבחור בין 5-3 מועמדים שיציע הכנ"ר. נשיא המחוזי ת"א הביע את מורת רוחו מהמהלך

09.08.2018, 11:48 | ענת רואה
סוגיית מינוי בעל התפקיד נהפכה בשנים האחרונות לאחת המלכודות הרגישות בתחום חדלות פירעון, והיתה אחד האתגרים המשמעותיים בחקיקת חוק חדלות פירעון החדש, שייכנס לתוקף בספטמבר 2019. לפי המצב כיום, כל שופט פועל כרצונו ויכול למנות שוב ושוב את אותם עורכי דין למפרקים. הוא אינו מנמק את שיקוליו ולא בוחן בסוף ההליך את ביצועיהם. בשני תיקי ענק שהתבררו אצל נשיא המחוזי ת"א איתן אורנשטיין, למשל, הוא מינה ב־2013 את חגי אולמן כנאמן קונצרן אי.די.בי, כשמעולם לא הוסבר למה נבחר דווקא אולמן, שותף במשרד יהודה רוה שהיה עד אז מוכר בעיקר בירושלים בתיקי נדל"ן. ב־2016 מינה אורנשטיין את יוסי בנקל כמנהל המיוחד של אליעזר פישמן. גם במקרה זה הוא לא הסביר למה דווקא בנקל, שהוצנח לתחום פשיטת הרגל. ואלה החלטות שטומנות בחובן שנים של עבודה, ובצדן שכר טרחה של מיליונים.

לפי החוק החדש, בכל תיק שבו נדרש מינוי בעל תפקיד יציע הכנ"ר שלושה־חמישה מועמדים, ומהם יבחר השופט. מי שאינו מרוצה מהשינוי שמעביר כוח לכנ"ר הוא אורנשטיין, שהביע את דעתו בכמה הזדמנויות בעת האחרונה. בכנס הלשכה במאי אמר אורנשטיין ש"יש לבצע רוויזיה בחוק חדלות פירעון החדש לפני כניסתו לתוקף".

איתן אורנשטיין. לא מרוצה מהשינוי שמעביר כוח לכנ"ר, צילום: אוראל כהן איתן אורנשטיין. לא מרוצה מהשינוי שמעביר כוח לכנ"ר | צילום: אוראל כהן איתן אורנשטיין. לא מרוצה מהשינוי שמעביר כוח לכנ"ר, צילום: אוראל כהן

הוא טען שהוא צופה בעייתיות רבה והסביר שמינוי בעל התפקיד הוא למעשה הדבר החשוב ביותר להצלחת ההליך, ובית המשפט "צריך לסמוך" על בעל התפקיד שהוא מינה. לדבריו, החוק החדש מכתיב לבית המשפט מי ימונה. אמנם החוק מאפשר לשופט לא לבחור באחד ממועמדי הכנ"ר, אבל אז הוא יידרש לנמק. "היעלה על הדעת שבית המשפט יעליב אדם כי הוא לא מתאים לשמש בעל תפקיד בתיק כזה או אחר?", שאל אורנשטיין.

בכנס שהתקיים בשבוע שעבר באילת, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון חנן מלצר מאוד לא אהב את הביקורת שמטיח אורנשטיין בחוק החדש: "על שופטים מכהנים להיזהר במתיחת ביקורת פומבית על המחוקק לאחר שהליך החקיקה הושלם", אמר מלצר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אורנשטיין צודק במשהו - פה זה לא ארה"ב
שם אם יש מכרז ובוחרים 200 בעלי תפקיד - כ"א מהם יכול לנהל תיק כמו מגה. מבחינת כ"א, ידע, ניסיון, יכולת להתמודד עם התקשורת. בישראל לא. הוא חושש ובצדק שיום אחד בתיק גדול יביאו לו חמישה שאף אחד מהם לא מתאים. צריך להרחיב את המעגל בלי להחריב את העשיה. ימנו בזוגות. יעשו רשימות בכיר-צעיר. ספיד-דייטינג להיכרות. מה שצריך.
קרוב לענין  |  10.08.18
לכל התגובות