אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיבוש זה הגאלקטיקוס החדש צילום: איי אף פי

גיבוש זה הגאלקטיקוס החדש

מאז 2014 שינתה ריאל מדריד לחלוטין את אסטרטגיית הרכישות שלה ובנתה קבוצה ספרדית יותר ומגובשת יותר. ייתכן שזה קשור למה שאמור להיות המורשת הגדולה ביותר של פלורנטינו פרס: סנטיאגו ברנבאו מחודש

12.08.2018, 08:18 | אוריאל דסקל

מאז 2014, שנה בה רכשה את חאמס רודריגס ממונאקו בסכום של כ-75 מיליון יורו, ריאל מדריד לא רכשה שחקן ביותר מ-50 מיליון יורו. ומעונת 2015/16, ריאל מדריד גם רושמת רווחים נאים בשוק העברות השחקנים, כולל רווח של 48 מיליון יורו בעונת 2017/18 וכולל מכירת שיא של שחקן - כריסטיאנו רונלדו ב-105 מיליון יורו ליובנטוס העונה (זה עשוי לטפס ל-117 מיליון יורו). זה קורה בזמן שמ-2013 קבוצות שונות רוכשות שחקן בסכום הגבוה יותר מהשיא האחרון שריאל מדריד קבעה בשוק העברות השחקנים כאשר רכשה את גארת' בייל מטוטנהאם ב-100 מיליון יורו. רכישות שיא היו חלק מהאסטרטגיה של פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, שבנה על כך שהעניין הרב שהרכישות יוצרות יוביל לעלייה בהכנסות. הוא צדק: משנת 2000 עד 2013, ריאל מדריד שברה את שיא העברות 5 פעמים - יותר מכל קבוצה אחרת בהיסטוריה - ובאותן שנים גם הפכה לקבוצה המכניסה ביותר בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

כריסטיאנו רונלדו ביובנטוס. שילם קנס ולא קיבל סיוע מהמועדון, צילום: אתר יובנטוס כריסטיאנו רונלדו ביובנטוס. שילם קנס ולא קיבל סיוע מהמועדון | צילום: אתר יובנטוס כריסטיאנו רונלדו ביובנטוס. שילם קנס ולא קיבל סיוע מהמועדון, צילום: אתר יובנטוס

במקביל להתרחקות שלה מהאסטרטגיה הקודמת, ריאל מדריד שינתה לחלוטין את הפרופיל של השחקן שהיא רוכשת. אם פעם ריאל מדריד רכשה את מי שנתפסו כטובים בתפקידם בעולם - היא גם שילמה סכומי עתק כדי לשחררם מקבוצתם, מאז 2015 ריאל מדריד מתמקדת ברכישת שחקנים צעירים בסכומים גבוהים יחסית לגילם. ויניסיוס ג'וניור, למשל, נרכש בשנה שעברה כשהיה בן 17 עבור סכום של 45 מיליון יורו. הוא מצטרף לקבוצה השנה. רודריגו, ילד בן 17 מסנטוס, נרכש השנה גם כן ב-45 מיליון יורו (סכום שככל הנראה יעלה) ויצטרף בעונה הבאה. כמו כן, מאז 2015 ריאל מדריד רכשה את מרקו אסנסיו (כיום בן 22 ב-3.5 מיליון יורו), תיאו הרננדז (בן 20, עלה 24 מיליון יורו), דני סבאיוס (בן 21 עבור 16.5 מיליון יורו), אלבארו אודריוסולה (בן 22 עלה 30 מיליון יורו) ואחרים.

אז מה קורה כאן בעצם?

סנטיאגו ברנבאו פלורנטינו

אולי זה קשור למהלך הרכש הגדול ביותר של ריאל מדריד? על פי דיווח ביומון הכלכלי הספרדי El Confidencial, הנשיא של ריאל מדריד פלורנטינו פרס מחפש גופים פיננסיים - בנקים וקרנות הון - כדי לקחת הלוואה של 400 עד 500 מיליון יורו בשביל שיפוץ יומרני של הסנטיאגו ברנבאו, האצטדיון האגדי של המועדון. פרס מעוניין לשפץ אותו ולהפוך אותו לאחד מהאצטדיונים המכניסים והמודרניים באירופה - וזה משהו שהוא עובד עליו כבר כמה שנים. משהו שעשוי להיות המורשת הגדולה שלו בעשורים הבאים. הכסף לשיפוץ היה אמור להגיע מהסכם חסות שם עם חברת International Petroleum Investment Company של אבו דאבי (IPIC). השם של האצטדיון היה אמור להיות הברנבאו IPIC או CESPA (חברת ההשקעות הספרדית שעובדת עם IPIC) עבור סכום של 20 מיליון יורו בשנה. עם זאת, האוהדים - בעצם בעלי המועדון - התנגדו למהלך וכך גם אנשים בהנהלה. כמו כן, במקביל - עיריית מדריד לא אישרה את התוכניות המקוריות לשיפוץ. שני הדברים הללו גרמו ל־IPIC לצאת מההסכם, והצדדים עומדים בפני סכסוך משפטי.

יש לציין שפרס הצליח לצמצם את כל החובות של ריאל מדריד - מה שיהפוך את התנאים לקבלת ההלוואה למצוינים. נכון לתחילת העונה שעברה, עתודות המזומנים של ריאל מדריד עמדה על 178 מיליון יורו כאשר החוב קטן מזה ב־10.3 מיליון יורו. כלומר, לריאל מדריד אין באמת חוב. המצב הכספי הזה הוביל את ריאל מדריד - שכאמור בין בין 2009 ל-2014 בנתה קבוצה על ידי רכישת שחקנים בחצי מיליארד יורו וזכתה ב־4 אליפויות אירופה - לשנות את האסטרטגיה בשוק העברות השחקנים. לרכוש שחקנים צעירים שייכנסו בהדרגתיות להרכב הראשון וגם אם ייכשלו בכל, עדיין יהיו בעל עם ערך מכירה גבוה. כלומר, לא להפסיד כסף גדול בשוק העברות השחקנים.

עזיבתו של זינאדין זידאן בתום העונה שעברה המשיכה עם עזיבתו של כריסטיאנו רונלדו. זידאן הבין שהוא יצטרך לבנות מחדש את הקבוצה וייתכן שהבין גם שאין לו את האנרגיות לכך. עם זאת, כלל לא בטוח שהקבוצה "תיבנה מחדש". ייתכן מאוד שכבר זמן רב מתכננים להכניס אותה לתבנית חדשה.

העזיבה של רונלדו התבשלה מזה הרבה זמן. הוא היה צריך לשלם קנס של 10 מיליון יורו כדי לסדר את ענייניו הכספיים וענייני המס מול הרשויות הספרדיות שהרשיעו אותו בהעלמת מס. לפי אנשי רונלדו, ריאל מדריד לא תמכה בו כפי שברצלונה תמכה בליאו מסי במשפט שלו נגד רשויות המס. ייתכן מאוד שזה מה שפלורנטינו פרס רצה - למכור שחקן בן 33 ביותר מ-100 מיליון יורו - ולכן לא מיהר לסייע לרונלדו - שהעלים 14.7 מיליון יורו מכספי החסויות שלו, לא כסף שהיה קשור למשכורת שלו מריאל מדריד.

ניימאר. לא יגיע לריאל מדריד. בינתיים, צילום: גטי אימג ניימאר. לא יגיע לריאל מדריד. בינתיים | צילום: גטי אימג'ס ניימאר. לא יגיע לריאל מדריד. בינתיים, צילום: גטי אימג

לא מבאפה ולא ניימאר. עדיין

בניגוד לציפיות, ריאל מדריד לא החליפה את כריסטיאנו רונלדו עם החתמה ענקית. דובר על קיליאן מבאפה מפריז סן ז'רמן או ניימאר, גם רוברט לבנדובסקי מבאיירן מינכן ואדינסון קאבאני מפריז סן ז'רמן הוזכרו. אבל נראה שריאל מדריד אמרה להתראות לעידן הגאלקטיקוס עם הבאתו של ז'ולן לופטגי לתפקיד המאמן.

הבחירה בלופטגי, שמכיר את רוב שחקני הסגל של ריאל מדריד ועבד עם חלקם הגדול בנבחרות ספרד, נראית הגיונית מאוד. לופטגי לא כוכב עבר כמו  זידאן או סמל של המועדון אבל הוא מאמן שבונה תחושה משפחתית חזקה מאוד בסגלים שלו ומבסס את המשחק שלו על עבודה קולקטיבית וקשרים חזקים בכל אחד מהאזורים במגרש. השחקן שהוא טיפח בנבחרות הצעירות הוא איסקו - שחקן שהכישור המרכזי שלו הוא "קישור" בין שחקני ההגנה לשחקני הקישור ובין שחקני הקישור לשחקני ההתקפה.

במסיבת העיתונאים הראשונה שלו אחרי הצגתו כמאמן ריאל מדריד, לופטגי חזר על המילה - reinvención - "המצאה מחדש". "הוא נראה מאוד מוכן לאתגר הזה" אמר עליו סיד לואו, פרשן אנגלי של הליגה הספרדית. "הוא אמר שהעזיבה של רונלדו מחייבת את ריאל מדריד להמציא את עצמה מחדש".

"לופטגי הוא מסוג המאמנים שמוציא את הטוב ביותר מכל שחקן בתוך המערך הקבוצתי", אמר המגן הימני דני קארבחל בראיון ל-El Grafico. במאמרים ב"מארקה" ו"אס" - העיתונים היותר קרובים לריאל מדריד, מביעים אופטימיות שהקבוצה תיראה יותר מגובשת ופחות תלויה ביכולות אינדיבדואליות עם לופטגי, הממציא מחדש, על הקווים. לופטגי, שעבד בנבחרות הצעירות של ספרד ואימן את ספרד עד המונדיאל (ואז פוטר בגלל שקיבל את תפקיד מאמן ריאל מדריד) - אולי אפילו העדיף להתחיל את העונה בלי אף זוכה בכדור זהב בסגל (פעם ראשונה ב-18 שנה שזה קורה בריאל מדריד).

ואולם, למרות שמדברים על "בנייה מחדש" - רוב הסגל בנוי משחקנים שנמצאים לפחות 3 עונות במועדון. המחקרים מראים שסטטיסטית, משתלם יותר (מבחינת איסוף נקודות ליגה וזכייה בתארים) להחזיק בסגל שרץ ביחד כמה שנים מאשר סגל מלא בכוכבים נוצצים, שבתחילת העונה נפגשו בפעם הראשונה.

בקיצור, ייתכן מאוד שהאיפוק בשוק העברות השחקנים - הסתמכות על השחקנים הקיימים ושיתוף הפעולה שיתגבר בזכות השנים שלהם ביחד - יעזרו להמציא מחדש של ריאל מדריד. זה עשוי לסייע גם לריאל מדריד להשלים את "הרכש" הגדול ביותר שלהם: אצטדיון חדש.

ריאל מדריד - רכישות מאז 2015

2015/16

דנילו מפורטו - 31.5 מיליון יורו*

מתאו קובאצ'יץ' מאינטר - 31 מיליון יורו**

קיקה קאסיה מאספניול - 6 מיליון יורו

חזוס ואייחו מריאל סארגוסה - 5 מיליון יורו

מרקו אסנסיו מריאל מאיורקה - 3.5 מיליון יורו

לוקאס ואסקס מאספניול - 1 מיליון יורו

2016/17

אלבראו מוראטה מיובנטוס - 30 מיליון יורו*

2017/18

תיאו הרננדס מאתלטיקו מדריד - 24 מיליון יורו**

דני סבאיוס מריאל בטיס - 16.5 מיליון יורו

2018/19

ויניסיוס ג'וניור מפ;/לאמנגו - 45 מיליון יורו

טיבו קורטואה מצ'לסי ־ 35 מיליון יורו

אלבארו אודריוסולה מריאל סוסידאד - 30 מיליון יורו

אנדריי לונין מזוריה לוהנסק - 8.5 מיליון יורו

עומאר מאסקרל מאיינטרכט פרנפורט - 4 מיליון יורו*

לוקאס טורו מאוסאסונה - 1.75 מיליון יורו*

* נמכר ברווח

 ** הושאל העונה

תגיות