אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פז בוחנת הקמת תחנת כוח שלישית בבית הזיקוק באשדוד צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

פז בוחנת הקמת תחנת כוח שלישית בבית הזיקוק באשדוד

חברת האנרגיה שוקלת להקים תחנת ענק בהספק של 500 מגה וואט, שעלות הקמתה עשויה להגיע ל־1.5–2 מיליארד שקל. אם המהלך יתממש היא תוכל למכור יותר מ־50% מתפוקת החשמל ללקוחות חיצוניים ולהפוך לספקית חשמל משמעותית במשק

14.08.2018, 06:52 | ליאור גוטמן

חברת האנרגיה פז בוחנת בשבועות האחרונים הקמת תחנת כוח שלישית בשטח בית הזיקוק שלה באשדוד, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בתחנת ענק בהספק של כ־500 מגה וואט, שהם כ־3.7% מכושר הייצור המקסימלי של חברת החשמל. עלות ההקמה של התחנה החדשה עשויה להגיע לכ-1.5–2 מיליארד שקל.

פז מחזיקה היום שתי תחנות כוח פרטיות בשטח בית הזיקוק בהספק מצרפי קטן משמעותית שמגיע לכ־110 מגה וואט, רובו של החשמל משרת את בית הזיקוק, וחלקו הקטן משרת לקוחות חיצוניים, כשפז נהנית לא רק מתפוקת החשמל שיש בידה אלא גם מייצור קיטור לשימוש תהליכים שונים בבית הזיקוק.

קראו עוד בכלכליסט

התחנה החדשה עשויה לשרת לא רק את בית הזיקוק אלא גם להפוך את פז לספקית חשמל בכירה במשק האנרגיה עם יכולת חיבור ללקוחות חיצוניים מדן ועד אילת, כשהיא תמכור יותר מ־50% מהחשמל ללקוחות חיצוניים.

עד היום הוקמו בישראל מעט תחנות הכוח בגודל הזה כאשר הבכירות שבהן שייכות לדליה אנרגיות (910 מגה ואט בבעלות בין השאר משקי הקיבוצים וחים אפסילון); דוראד (850 מגה וואט בבעלות בין השאר של קצא"א וזורלו); OPC (עם 440 מגה וואט בשליטת קאנון); ותחנה רביעית שבבנייה בבאר טוביה (כ־450 מגה וואט בבעלות בין השאר של גלובל פאוור וקרן נוי).

מנכ"ל פז יונה פוגל בבית הזיקוק באשדוד, צילום: עמית שעל מנכ"ל פז יונה פוגל בבית הזיקוק באשדוד | צילום: עמית שעל מנכ"ל פז יונה פוגל בבית הזיקוק באשדוד, צילום: עמית שעל

פז כבר בחנה בעבר את הרעיון להקים תחנת כוח שלישית או אפילו מתקן התפלת מים בשטח בית הזיקוק שלה באשדוד, ועד לפני כשנתיים היא החזיקה בידה רישיון מותנה להקמת תחנת כוח בהספק קטן יחסית של כ־70 מגה וואט. בזמנו, תחת מציאות של ספק גז בודד וחוסר ודאות במשק האנרגיה, פז החליטה שמדובר בפרויקט שאינו כלכלי ובפברואר 2017 "כלכליסט" חשף שהיא הקפיאה את התוכניות.

מאז משק האנרגיה עבר שינוי ייסודי עם האישור בכנסת של הרפורמה בחברת החשמל. זו קבעה שכלל הייצור יצא מחברת החשמל לטובת יצרנים פרטיים, ולכן אספקת החשמל החופשי למשק נפתח מחדש. כמו כן המציאות שבה המשק התמודד מול ספק גז בודד – מאגר תמר – נעלמה. מ־2020 יספק גז גם מאגר לוויתן ומ־2021 גם מאגרי כריש ותנין, ועד שפז תגיע להחלטה הסופית האם להקים את תחנת הכוח היא תוכל לבחור רכש משניים עד שלושה ספקים שונים תוך הוזלת המחיר.

נוסף על כך, המתחרה היחיד שלה – בית הזיקוק החיפאי – כבר קיבל רישיון להקמת תחנת כוח חדשה כשהתוכנית היא להרחיב את הייצור בבז"ן מ־140 בתכנון הנוכחי עד לכ־370 מגה וואט. אם ידוע שיצור חשמל וקיטור עצמאיים מורידים עלויות ייצור, ייתכן שפז לא תרצה להשתרך מאחורי המתחרה הצפונית שלה.

שיקול אחרון להקמת התחנה הוא התמורות במשק האנרגיה המקומי – על פי ההערכות בעוד עשור ויותר ייצור החשמל יהפך למבוזר, כלומר תחנות כוח מקומיות יספקו למחוז מסוים במקום במכירה ארצית. כך שבידי פז יש הזדמנות כמעט אחרונה להקים תחנת כוח גדולה.

מפז נמסר בתגובה: "החברה היא יצרן חשמל כבר היום ובחנה ובוחנת כל העת אפיקי התרחבות נוספים והשקעות כדאיות".

תגיות