אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוקרים מהרווארד חשפו רובוט-עכביש שינתח פציינטים מתוך הגוף צילום: Harvard University

פורצי הדרך

חוקרים מהרווארד חשפו רובוט-עכביש שינתח פציינטים מתוך הגוף

למה ללכת לבית החולים כשאפשר להסתובב עם כירורג בתוך הגוף? חוקרים חשפו רובוט רך שיכול לשהות בתוך הגוף ולבצע ניתוחים וטיפולים שונים מבפנים. כיצד ישפיע על הרפואה, ומתי יגיע לחדרי הניתוח?

15.08.2018, 22:56 | ניצן סדן
איך תיראה הרפואה הכירורגית בעידן הרובוטיקה והאוטומציה? לחוקרים מאוני' הרווארד יש חזון יצירתי ביותר, שמתחיל לקרום עור וגידים: רובוט זעיר שיוחדר לגוף ויבצע ניתוחים וטיפולים מתוכו.

קראו עוד בכלכליסט

החוקרים חשפו אתמול (ג') אב טיפוס של המנתח הרובוטי, שלו שמונה רגליים וגוף שטוח באורך של ס"מ בודד. הם סיפרו למגזין Dezeen שעיצובו שאב השראה מעכביש הטווס האוסטרלי, ואכן דומה לו מאוד.

רגלי הרובוט עשויות סיליקון, וינועו כשיוחדרו אליהן נוזלים, כמן משאבות הידראוליות זעירות. גופו הרך יקל על החדרתו בין רקמות הגוף והצמדתו לאיברים פנימיים, בהם יוכל לבצע פתיחת חסימות, ניקוז ופעולות כירורגיות נוספות. בנוסף, ניתן לשלוט בו באמצעות אור אולטרה-סגול, שגורם לשחרור מבוקר של הנוזלים. החוקרים סבורים שטכנולוגיה זו תוכל לשמש גם בתחומים מעבר לרפואה, כגון מחשוב לביש, תחזוקת מנועים ועוד.

רובוט עכביש, מנתח מוסמך, צילום: Harvard University רובוט עכביש, מנתח מוסמך | צילום: Harvard University רובוט עכביש, מנתח מוסמך, צילום: Harvard University

כיצד ייראה ניתוח באמצעות רובוט שכזה?

ד"ר מריאנה סימונוביץ', מומחית ישראלית לפיתוח עסקי בטכנולוגיה רפואית, סיפרה ל"כלכליסט" שרובוטים זעירים צפויים לשנות את עולם הכירורגיה כפי שהוא מוכר כיום: "הליכים רפואיים מתקדמים במהירות אל עבר רובוטיקה מתקדמת, שכבר נמצאת בשימוש. הם מחליפים את הניתוח המסורתי, מאפשרים פחות תופעות לוואי ודיוק גבוה יותר", הסבירה.

אב הטיפוס של הרובוט המנתח, צילום: Harvard University אב הטיפוס של הרובוט המנתח | צילום: Harvard University אב הטיפוס של הרובוט המנתח, צילום: Harvard University

"החיסרון שלהם הוא עלויות הציוד וזמן הדרכת הרופאים לשימוש בהם. הטרנד הבא יהיה הליכים מיקרו-פולשניים, שיישענו על מיקרו-רובוטים. מכונות אלה יוכלו לשחרר תרופות בתוך הגוף, לשחרר חסימות, לבצע ביופסיות, לתקן נזק לרקמות ולעשות את הכל בשליטה מרחוק".

לדבריה, חוקרים מנסים לפתח מיקרו-רובוט רפואי מזה שנים, ופריצת הדרך בהמצאה של אנשי הרווארד היא משמעותית: "גוף הרובוט עשוי סיליקון עם 18 דרגות תנועה, מה שמאפשר לו לבצע יותר תנועות ברמת דיוק גבוהה משל כל קודמיו. גוף הסיליקון שלו יוכל להכיל תרופות, ולהביא אותן לנקודות הנכונות בגוף באופן נקודתי ביותר, או לשחרור ממושך לאורך זמן".

הגוף השטוח יאפשר תנועה נוחה בתוך הגוף, וביצוע הליכים כירורגיים שונים, צילום: Harvard University הגוף השטוח יאפשר תנועה נוחה בתוך הגוף, וביצוע הליכים כירורגיים שונים | צילום: Harvard University הגוף השטוח יאפשר תנועה נוחה בתוך הגוף, וביצוע הליכים כירורגיים שונים, צילום: Harvard University

לערכתה, רובוטים כאלה יוכלו להועיל במיוחד בניתוחי לב-ריאה, ניתוחי מוח, ניתוחי עיניים, מעיים ובמערכת השתן. בניגוד למכשור הרפואי הקיים, שמתופעל מכנית מחוץ לגוף, הרובוט של הרווארד יוכל להישלט אלחוטית ובכך לצמצם את השפעת ההליך הכירורגי על הגוף ולהקל על ההחלמה ממנו.

ואולם, פריצת הדרך של הרווארד לא תגיע במהרה לחדרי הניתוח; על אף הפתיחות הרבה של הסקטור הרפואי לכלים רובוטיים, לפי הערכות, הרובוטים הללו יגיעו לשוק תוך חמש עד עשר שנים. לחוקרים יש עוד אתגרים טכנולוגיים רבים בפיתוח זה, ביניהם אספקת האנרגיה, שליטה מרוחקת ועוד.

תגיות