אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החזון הסעודי להרס הכדורגל צילום: אי פי איי

החזון הסעודי להרס הכדורגל

סעודיה רוצה להשתלט על הכדורגל כמו השכנה השנואה קטאר. המונדיאל ברוסיה היה רק ההתחלה בהשתלטות העוינת

20.08.2018, 08:02 | אוריאל דסקל

"החזון הסעודי 2030" הוא התוכנית הסעודית הממשלתית להוריד את התלות של המדינה בנפט על ידי גיוון הכלכלה וההשקעות הסעודיות לצד פיתוח מסיבי של השירותים הציבוריים כגון בריאות, חינוך, תשתיות, תיירות ותרבות. המטרה של התוכנית היא לחזק השקעות בתעשיות שאינן קשורת לנפט, להגדיל את המסחר עם מדינות אחרות, לפתוח את השוק הסעודי ולהגדיל את ההשקעה הממשלתית בצבא. הפרטים לתוכנית יצאו לאור ב־25 באפריל 2016 על ידי יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן אאל סעוד. כחלק מהתוכנית עד 2030 יושלמו 30 פרויקטים, שרובם ממומנים על ידי קרן ההשקעות הפומביות של סעודיה. בין השאר תורכב תוכנית כוללת לתחבורה ציבורית במדינה, ייבנה פרויקט נופש על חופי הים האדום, ויושקעו כספים גם בתעשיית הבידור המקומית, כולל בניית היכל לקונצרטים. כחלק מהתוכנית יש גם רצון ממשלתי לקדם זכויות נשים לכיוון המאה ה־20 (כן, המאה ה־20, לא ה־21).

קראו עוד בכלכליסט

מימין: נשיא פיפ"א ג מימין: נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ויורש העצר הסעודי מוחמד בן־סלמאן, בפתיחת המונדיאל. קטאר ואיראן לא אהבו את זה | צילום: אי פי איי מימין: נשיא פיפ"א ג

בכל מקרה מה הקשר לכדורגל? הקשר הוא קטארי. משנות ה־2000 המוקדמות קטאר משקיעה בכדורגל בנסיכות עצמה וחשוב יותר, מבחינת תדמית ואסטרטגיית הישרדות, בכדורגל העולמי. הושקעו סכומים רבים בהקמת BeIN, רשת הספורט הגלובלית של קטאר השייכת לאל־ג'זירה. החברה השקיעה מיליונים רבים בזכויות שידור ברחבי העולם. כמו כן קטאר הקימה את אקדמיית Aspire, שאליה היא מביאה מאות ילדים מוכשרים מאפריקה (האקדמיה שלחה סקאוטים כדי “לבחון” 3.5 מיליון ילדים אפריקאים, שיגיעו לקטאר בגיל צעיר ואולי יקבלו אזרחות קטארית וייצגו אותה בנבחרת). כמו כן הקטארים השקיעו ברכישת AS Eupen, קבוצת כדורגל מהליגות הנמוכות בבלגיה, שכל מטרתה להיות המשך החינוך של ילדי Aspire ומכירתם לקבוצות אירופיות בכירות. במונדיאל 2018 שיחקו שני שחקנים שגדלו ב־Aspire (בסנגל וניגריה). לאקדמיה יש מנהלים בכירים ומאמנים בכירים מרחבי העולם.

בתחילת העשור הנוכחי הקטארים העלו הילוך בהשקעות הכדורגל/ תדמית שלהם, כאשר החליטו להשקיע מאות מיליוני יורו כדי לרכוש את פריז סן ז'רמן ולהפוך אותה לענקית אירופית. כמו כן הקטארים השקיעו עשרות מיליונים בחסות ראשית ושותפות אסטרטגית עם ברצלונה ועכשיו עם רומא. הקטארים גם קנו את אירוח המונדיאל ב־2022, במכרז שללא ספק היה מושחת מתחילתו עד סופו.

הסעודים הסתכלו על הקטארים השנואים. סעודיה היא מדינת כדורגל הרבה יותר בכירה מקטאר, מגיעה למונדיאלים וקבוצותיה מככבות בליגת האלופות האסייתית. אולם בכדורגל הגלובלי סעודיה היא דג רקק, בטח ביחס לקטאר. מערכת היחסים העכורה של סעודיה עם קטאר עשויה להוביל לשינויים גדולים גם בעולם הכדורגל, ובמובנים מסוימים מונדיאל 2018 הוא אחד מאותם רגעי מפתח במסע של סעודיה להשתלט על עולם הכדורגל.

נבחרת סעודיה חוגגת. לא הותירה חותם על המונדיאל, אבל נלחמת עם קטאר על דומיננטיות בענף, צילום: רויטרס נבחרת סעודיה חוגגת. לא הותירה חותם על המונדיאל, אבל נלחמת עם קטאר על דומיננטיות בענף | צילום: רויטרס נבחרת סעודיה חוגגת. לא הותירה חותם על המונדיאל, אבל נלחמת עם קטאר על דומיננטיות בענף, צילום: רויטרס

מפרקים את הקיים

רגע לפני שריקת הפתיחה למשחק הראשון באליפות העולם - וההשתתפות הראשונה של סעודיה במונדיאל ב־12 שנה - הסעודים יצרו "פדרציית כדורגל" חדשה. ההתאחדות החדשה, התאחדות הכדורגל של דרום־מערב אסיה (SWAFF), נוצרה על ידי הסעודים וכוללת את איחוד האמירויות, פקיסטן, בחריין, המלדיבים, עומאן וכוויית. הסעודים הסבירו שמדובר במהלך שקשור "לצמיחה כלכלית וחברתית" ול"חזון שלפיו מדינה אסייתית תזכה במונדיאל יום אחד". אבל הסיפור הוא הרבה יותר מורכב. מדובר בגוף חדש שבעצם בא להחליף את פדרציית הכדורגל המערב־אסייתית, שהיא חלק מפדרציית הכדורגל האסייתית (AFC). הפדרציה המערב־אסייתית מנוהלת על ידי אחיו של מלך ירדן, הנסיך עלי בן אל־חוסיין, שהדף ניסיונות של הסעודים להשתלט על השטח שלו בכדורגל האסייתי. יו"ר ההתאחדות הכדורגל הסעודית, עדל אזאט, אמר לסוכנות AP ש"המהלך נועד לסייע לפיפ"א. לא לפגוע בהתאחדות הכדורגל המערב־האסייתית, אלא לחבר טוב יותר בין מערב למזרח". זה הכל בבל"ת.

ה־SWAFF לא כוללת את איראן, קטאר ותימן. והסעודים מסבירים ש"האיחוד אינו קשור למפה הגיאוגרפית אלא ל”אזורים”. המטרה, כך נראה, היא להחליש את המעמד של קטאר ואיראן בהתאחדות הכדורגל האסייתית, כשברקע קטאר מביעה תמיכה באיראן ובפעולות שלה, וסעודיה נלחמת מלחמת פרוקסי נגד איראן בתימן. בגלל הקשר עם איראן, האיום הקיומי הגדול ביותר על סעודיה, הממשלה הסעודית - ביחד עם ממשלת איחוד האמירויות, בחריין ומצרים - עובדת בשנה האחרונה לבודד את קטאר ברמה הכלכלית והדיפלומטית, וגם בכדורגל יש דרישה סעודית לקחת מקטאר את המונדיאל, אם יתגלה שהיתה מעורבת בו שחיתות.

פיראטים ושחיתות

 

העימות נשפך לתוך הכדורגל בכמה צורות. תחילה, הסעודים "נלחמים" נגד ההשתלטות של BeIN על זכויות השידור בעולם הערבי - במזרח התיכון וצפון אפריקה. מאחר ש־BeIN חסומה בסעודיה אבל בעלת זכויות השידור בסעודיה, חברה בבעלות הממשלה הסעודית שידרה את המשחקים בצורה פיראטית. הקטארים התלוננו לפיפ"א, אבל ארגון הכדורגל העולמי לא מיהר לפעול נגד סעודיה, מדינה שלאט־לאט הופכת לכוח פוליטי וכספי משמעותי בכדורגל העולמי.

על השולחן של נשיא פיפ"א מונחת הצעה שקשה לסרב לה. זו הצעה בשווי 25 מיליארד דולר ממוסדות פיננסיים מסתוריים, רובם סעודיים (חלקם יפניים וסיניים וכאלו שמסרבים להיחשף), שרוצים לייצר טורניר ליגת אומות גלובלית (טורניר משחקי ידידות חברתיים) וטורניר אליפות העולם למועדונים בן 24 קבוצות שישוחק בקיץ. הטורנירים, במסגרת פיפ"א, יאפשרו לארגון הכדורגל העולמי להגדיל את ההכנסות שלו באופן דרמטי ולממן את הבטחות הבחירות של ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, שבמשחק הפתיחה של המונדיאל ישב בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין למוחמד בן סלמאן אאל סעוד, לבטח תמונה שמדאיגה את קטאר. "המדינה עוברת שינוי חשוב", אמר עדל אזאט. "כדורגל יכול להיות זרז לשינוי. הנשיא של פיפ"א יודע את זה היטב, המדינה שלי יכולה לשחק תפקיד חשוב בכדורגל".

אולי חשוב אבל גם בעייתי. מוסדות הכדורגל נמצאים כיום במאבק על עתיד המשחק. המאבק קשור לרצון של ECA, ארגון המועדונים האירופי, להוריד את מספר המשחקים בענף כדי להקל את העומס שיש על השחקנים. אנדראה אניילי, יו"ר ECA, אף הצהיר: "צריך לדחוף להורדה במספר משחקי הכדורגל בשנה ולקבוע זמני מנוחה לכולם במהלך לוח השנה הבינלאומי". השינוי הבא יכול להיות רק ב־2024, מאחר שלוח השנה של העונות הבאות סגור. "חשוב מאוד לשמר ולכבד את השחקנים המרכזיים בהצגה הזו, שחקני הכדורגל", אניילי הוסיף. "שימור המשחק והשחקנים רק יכול להוביל להגדלת מספר הצופים במשחקים וההטבות שיגיעו לכולם".

לוח השנה של הכדורגל מנוהל על ידי פיפ"א, ומטרתו לתאם משחקים ברחבי העולם כדי למנוע קיום משחקים בינלאומים וטורנירי נבחרות בזמן שבו מתקיימים משחקי ליגות וגביעים מקומיים. המודל הנוכחי קבוע עד 2024, ובמרכזו בין שמונה לעשרה משחקים בינלאומיים בשנה בנוסף לטורנירים כגון אליפויות העולם, אליפויות אירופה וקופה אמריקה.

המשמעות של העניין הזה היא ששחקנים בכירים יכולים לשחק 60־70 משחקים בעונה, ואניילי דרש מפיפ"א לשנות זאת. "מועדונים הם אלו שמשקיעים במשחק, אנחנו אלו שלוקחים סיכונים על בסיס יומי מחוץ ועל המגרש, אז אנחנו רוצים לוודא שהקול שלנו יישמע כשמקבלים החלטות. שחקנים משחקים פעמיים או שלוש פעמים בשבוע במועדון ובנבחרות. אנחנו חייבים לשקול קביעת שבועות שבהם לשחקנים תינתן מנוחה ובהם הם יוכלו להתאמן. חייבים להקטין את מספר המשחקים בשנה".

לסעודים כל זה לא ממש משנה. הם רוצים חלק מעולם הכדורגל, חלק גדול. והם בדרך להשיג את החלק הזה עוד לפני שהם נכנסים לעולם הכדורגל האירופי על ידי רכישה של קבוצה אירופית גדולה. בכל זאת, קטאר כבר הולכת בשביל הזה, צריך לעקוף אותה.

ההצעה "הסעודית"

 

25 מיליארד דולר לשיתוף פעולה של 12 שנים:

13 מיליארד דולר לליגה אומות גלובלית, טורניר משחקי ידידות

12 מיליארד דולר לאליפות העולם למועדונים, כל ארבע שנים

 

תגיות