אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"תנאי רוח ושמש בעייתיים גרמו לירידה במכירות החשמל" צילום: עמית שעל

"תנאי רוח ושמש בעייתיים גרמו לירידה במכירות החשמל"

ההכנסות של יצרנית האנרגיה המתחדשת ממכירות של חשמל בפולין ירדו ברבעון השני בשיעור של 2.6%. הרווח הנקי אמנם זינק ב־290%, אבל זאת הודות לרווח מימון חד־פעמי של 6.9 מיליון שקל, עקב רכישת הלוואה

20.08.2018, 07:54 | יניב רחימי

הדו"חות הכספיים של אנרג'יקסלרבעון השני של 2018 עלולים להטעות. החברה, העוסקת בתחום האנרגיה המתחדשת, הציגה צמיחה רבעונית מרשימה של 9.8% בהכנסות, שהסתכמו ב־37.5 מיליון שקל, וזינוק של 290% ברווח הנקי, שעמד על 9.9 מיליון שקל.  

קראו עוד בכלכליסט

אבל ניתוח הנתונים מגלה שהשיפור ברווח נובע מסעיף המימון, שבו נרשם רווח של 6.9 מיליון שקל מרכישת הלוואות. במאי האחרון השלימה אנרג'יקס את העסקה לרכישת אחזקות שותפיה (25%) בפרויקט בפולין. היא שילמה להם 3.6 מיליון זלוטי, וקיבלה במסגרת הרכישה גם את זכויותיהם בהלוואות בעלים נחותות שהעמידו לפרויקט, בהיקף של 10.4 מיליון זלוטי. כתוצאה מהעסקה רשמה החברה הכנסת מימון חד־פעמית של 6.8 מיליון זלוטי (כ־6.9 מיליון שקל).

אנרג'יקס, בשליטת קבוצת אלוני חץ (66%), הציגה ברבעון ירידה של 2.6% בהכנסותיה ממכירת חשמל, שהסתכמו ב־30.9 מיליון שקל. "אנחנו תלויים ברוח ובשמש, וברבעון השני התנאים לא היו מיטביים", הסביר ל"כלכליסט" המנכ"ל אסי לוינגר את הסיבות לשחיקה זו, "כי תנאי האקלים היו נמוכים לעומת הממוצע השנתי". ברבעון השני תפוקת השמש היתה נמוכה בכ־5% ביחס לממוצע, ותפוקת הרוח היתה נמוכה בכ־10% מהממוצע.

פולין קיבעה תעריפי אנרגיה מתחדשת ל־15 שנה

תופעה שהשפיעה לטובה על התוצאות העסקיות של אנרג'יקס ברבעון, נוגעת לפעילות בפולין, מדינה שהחברה חווה בה שינוי חיובי בתנאי השוק. ביוני האחרון פורסם תיקון לחוק האנרגיה המתחדשת בפולין, ובמסגרתו הוסדרו הוראות שיבטיחו לזוכים בפרויקטים חדשים לאנרגיה מתחדשת תעריף מובטח למשך 15 שנה. באנרג'יקס מעריכים כי המכרז להקמת חוות רוח חדשות בהספק כולל של כ־1,000 מגה־ואט יפורסם ברבעון הרביעי השנה.

אנרג'יקס נהנתה מעלייה חדה במחירי התעודות הירוקות, שאותן מקבלות חברות המייצרות אנרגיה ירוקה. לפני שנה הגיעו מחירי התעודות הירוקות לשפל של 24 זלוטי, ואילו בסוף הרבעון השני מחירן כבר האמיר לרמה של 89 זלוטי. נכון להיום מחירן גבוה אף יותר — 118 זלוטי.

לפני שנה נרשם גם שפל במחירי החשמל בפולין, שהגיע ל־149 זלוטי למגה־ואט/שעה, ואילו היום מחיר החשמל כבר עומד על 216 זלוטי למגה־ואט/שעה. הנהלת אנרג'יקס ניצלה את העלייה במחירי החשמל, כדי לקבע את מחירו לגבי כ־80% מהיקף ייצור החשמל הצפוי בחודשים מאי־דצמבר השנה. בהתאם, מחיר המכירה ברוטו יהיה בטווח של 220–215 זלוטי למגה־ואט/שעה.

"כשניתחנו את משק החשמל בפולין, הגענו לשתי מסקנות מרכזיות", אמר לוינגר. "ראשית, מבחינת מאקרו, הכלכלה בפולין ממשיכה לצמוח, וכשהכלכלה צומחת עולה גם הדרישה לחשמל. שנית, הגיל הממוצע של תחנות הכוח בפולין, שמרביתן פחמיות, הוא כ־40 שנה. המשמעות היא, שכדי לשמר את כושר הייצור הקיים, נדרשות השקעות אדירות לשיפוץ התחנות הקיימות או לבניית חדשות". כך הסביר מנכ"ל אנרג'יקס את הנסיבות לעלייה במחירי החשמל, והוסיף כי "זה מתחבר להתחממות הגלובלית. רבות מהתחנות בפולין יושבות ליד נהרות, ועקב הבצורת וההתחממות הגלובלית בצפון אירופה, מפלס המים בנהרות יורד, ולכן אי אפשר לקרר את התחנות הפחמיות".

פרויקט אר"ן ברמת הגולן צפוי להכפיל את הפעילות

אחד הפרויקטים המשמעותיים של אנרג'יקס — אולי החשוב שבהם — הוא פרויקט אר"ן להקמת תחנות רוח בהספק של 152 מגה־ואט ברמת הגולן. הפרויקט צפוי להכפיל את פעילות אנרג'יקס במונחי הכנסות, הספק ורווח. בחברה מעריכים כי בחודשים הקרובים תאשר הוועדה לתשתיות לאומיות את העברת התוכנית להערות והשגות, במסגרת הליך הפקדת התוכנית. "אנחנו זוכים לתמיכה רחבה מהקהילה הדרוזית ומראשיה, שמאוד מעוניינים בקידום הפרויקט", אמר אתמול לוינגר, "הפרויקט הזה הוא דוגמה לשיתוף הפעולה בין היהודים לדרוזים — נושא שנמצא בלב הדיון הציבורי באחרונה".

לפי התחזיות שסיפקה הנהלת אנרג'יקס ברבעון הקודם, הכנסות החברה ממכירת חשמל ב־2018 צפויות לנוע בטווח של 168–160 מיליון שקל, וה־FFO מהפרויקט צפוי להיות 108–100 מיליון שקל.

בשיחת הוועידה למשקיעים אמר אתמול סמנכ"ל הכספים של אנרג'יקס אלעד כהן, שהחברה נמצאת ברף העליון של התחזיות שלה, וכי היא תשקול לעדכן אותן ברבעון הקרוב. זאת בכפוף למחירי החשמל והתעודות הירוקות, וכן כתלות בתפוקה בפועל, שתיגזר מתנאי הרוח והשמש.

 לוינגר מנכל אנרג לוינגר מנכל אנרג'יקס | צילום: עמית שעל  לוינגר מנכל אנרג

תגיות