אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

גביית המסים לא תושפע: עובדי סודהסטרים ישלמו למדינה מעל 100 מיליון שקל מס

להנהלה ולעובדים ניתנו 835 אלף אופציות בסוף 2017 וכל עובד ירוויח בממוצע כ-120 דולר על כל מניה. המנכ"ל דניאל בירנבאום ירוויח מהעסקה 19.5 מיליון דולר מהם ישלם כ-5.4 מיליון דולר מס

20.08.2018, 14:37 | עמרי מילמן

עסקת הענק של רכישת סודהסטרים על ידי פפסיקו ב-3.2 מיליארד דולר, לא הולכת לשנות את תמונת גביית המסים האפורה שמצטיירת בחודשים האחרונים. ההערכות הן כי העסקה תניב לכל היותר מאות מיליונים בודדים, זאת מאחר ומדובר בחברה נסחרת ללא בעלי מניות מהותיים. המס הגדול בעסקאות, מגיע בדרך כלל מבעלי השליטה, כמו במקרה של מובילאיי עם אמנון שעשוע ושמואל חרל"פ, שהחזיקו במניות לפני ההנפקה, כך שהרווח היה כמעט כל סכום המכירה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי דוחות החברה, נכון לסוף 2017 ניתנו 835 אלף אופציות להנהלה ולעובדים, במחיר מימוש של 24.5 דולר למניה בממוצע. מאחר והמחיר בו נמכרת החברה הוא 144 דולר למניה, מדובר ברווח של כ-120 דולר על כל מניה בממוצע. משמעות הדבר היא כי סך הרווח יעמוד על כ-100 מיליון דולר, ממנו ייגזר מס של 28-25 מיליון דולר (שיעור מס רווחי הון עומד על 25% כאשר על הכנסות גבוהות ישנו מס ייסף של 3%), כלומר 100-90 מיליון שקל. עבור 200 אלף מניות חסומות שניתנו להנהלה הרווח צפוי לעמוד כ-120 דולר למניה, ככל הנראה, מה שיביא למס של עוד כ-6 מיליון דולר (כ-21.5 מיליון שקל).

מלבד האופציות והמניות החסומות שהוקצו להנהלה ולעובדים, ישנן כמובן האחזקות של מנכ"ל החברה דניאל בירנבאום שעומדות על 0.61% ממניות החברה. הוא ירוויח מהעסקה, בהנחה שמחיר רכישת המניות שלו היה נמוך יחסית - כ-19.5 מיליון דולר, מהם ייגזר מס של כ-5.4 מיליון דולר (כ-20 מיליון שקל). למעשה החברה רשמה עוד כ-865 אלף אופציות ביולי השנה, אולם כלל לא בטוח שהיא הספיקה להקצות חלק משמעותי מהן.

מימין: רמון לגוארטה המנכ"ל הבא של פפסיקו ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום, צילום: Eran Lamm מימין: רמון לגוארטה המנכ"ל הבא של פפסיקו ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום | צילום: Eran Lamm מימין: רמון לגוארטה המנכ"ל הבא של פפסיקו ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום, צילום: Eran Lamm

מנורה מבטחים מחזיק במניות

בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות התמונה עמומה יותר. לדברי עו"ד יניב שקל, ממשרד שקל ושות' "על פי דיווחים שהוגשו לרשות ניירות ערך בארה"ב, כ-30% ממניות החברה מוחזקות על ידי גופים מוסדיים, כאשר הזרים פטורים ממס בארץ, והגוף המוסדי הישראלי היחיד המחזיק במניות החברה בשיעור משמעותי הוא מנורה מבטחים (עם 4.5% בתחילת 2018), שלמעשה מחזיק במניות באמצעות כספי הפנסיה שלנו ולכן פטור ממס".

לדברי שקל, "יתר המניות אמנם מוחזקות על ידי הציבור, אך חלק הגדול אינו בידי ישראלים משום שמדובר בחברה הנסחרת בארה"ב. גם עבור אלו הישראלים, המס ישולם מן הסתם רק עבור הרווח, שהוא לא המחיר בו נרכשת מהם המניה, אלא הרווח שעשו בהתאם למחיר בה רכשו אותה".

ההערכות הן כי עשרות אחוזים בודדים מוחזקים על ידי הציבור הרחב, שהרווח שלו יכול לנוע בין 130 דולר למניה אם נרכשו לפני שנתיים למשל כאשר שווייה של המניה הגיע ל-15 מיליון דולר, לבין 70 דולר אם נרכשו כשהמנייה עמדה על 75 דולר לפני 4 שנים. לפי גורמים שהיו מעורבים בעסקה ההערכות הן כי מדובר על כ-30%-20% ממניות החברה מוחזקים על ידי ישראלים כך שסביר להניח שהרווח יעמוד על מאות שקלים בודדים לכל היותר.

משמעות הדבר היא שהעסקה אולי תניב הכנסות חריגות יחסית בחודש בו ייגבו המסים, עם השלמת העסקה, אולם היא לא תשפיע על התמונה הגדולה, כפי שעסקת מובילאי-אינטל השפיעה, ולא תביא לכך שההכנסות בסוף השנה יהיו גבוהות מהתחזיות.

תגיות