אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לטראמפ לא אכפת מהבורסה כשיש לו בחירות על הראש צילום: בלומברג

השורה התחתונה

לטראמפ לא אכפת מהבורסה כשיש לו בחירות על הראש

נשיא ארה"ב מעיר את השד של מלחמת סחר בין היתר כדי לזכות בבחירות אמצע הכהונה בנובמבר הקרוב, אבל תוצר הלוואי הוא ירידות בשווקים

21.08.2018, 16:59 | אורי גרינפלד

מלחמת הסחר הגלובלית האחרונה התרחשה בשנות השלושים של המאה הקודמת. המיתון העולמי ששרר אז דחף כל מדינה לדאוג לעצמה - ולהעלות מכסים כדי לתמוך בתעשייה של עצמה. היום, בעידן הגלובלי, התחרות היא שם המשחק וחברות מבקשות לייצר בזול ולמכור במחיר יקר יותר.

קראו עוד בכלכליסט

הגלובליזציה היא שם המשחק כשלושה עשורים. אם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אכן יביא להידרדרות עד כדי מלחמת סחר חדשה - הוא יחזיר את העולם שנות דור אחורה.

ארה"ב, והצרכן האמריקאי בפרט, נהנו מאוד משגשוג הכלכלה הגלובלית. לכן סביר שטראמפ מבין היטב את המסרים שהוא משדר לכלכלה העולמית. הוא מבין שמלחמת סחר תפגע גם בארה"ב, אך הוא מעורר ומקדם את הנושא כדי לזכות בקולות הבוחרים לקראת בחירות אמצע הכהונה בנובמבר הקרוב.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: בלומברג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג

טראמפ חייב להציג ניצחון לבוחריו לפני כן, כי כרגע יש סיכוי שהרפובליקנים יאבדו את בית הנבחרים - וטראמפ יזכה בגיבנת של קונגרס מפולג, שתקשה עליו להפוך את אמריקה ל־Great again. גם טראמפ קורא את הנתונים שלפיהם האיומים במלחמת סחר והעמדה החזקה נגד סין, אירופה ואפילו איראן מחזקים את שיעור התמיכה בו. לכן, מבחינתו, הוא רק צריך להמשיך בתצוגת היד החזקה, כדי להתחזק לקראת הבחירות.

עם זאת, אנחנו עוד רחוקים ממלחמת סחר אמיתית. ניתן להתייחס לתקופה הנוכחית כאל מבצע סחר מצומצם ותו לא. הסיבה היא שלעת עתה, לכל הצדדים נוח לאיים, בטח בצל הבחירות הקרבות. אך המשא ומתן בין ארה"ב לסין נמשך, ואם יצליח - בסבירות גבוהה רק אחרי הבחירות לקונגרס - טראמפ ירכך את עמדתו מול סין.

טראמפ מפעיל לחץ גם על מדינות אירופה

במקביל לאיומים על סין, טראמפ מפעיל לחץ גם על אירופה. הוא מקווה שאיום על אירופה במלחמת סחר יסייע לו לשכנע את המדינות ביבשת לתמוך בו בסוגיה האיראנית. הרי טראמפ יצא מהסכם הגרעין עם איראן, והאירופים לא הצטרפו אליו. כדי לשכנעם, טראמפ משתמש בקלף של מלחמת סחר כאיום שבאמת יכול לפגוע בכלכלה האירופית, בעיקר במגזרי הרכב והתעשייה הכבדה, שבהם יש לאירופים יתרון יחסי.

בטווח הקצר והבינוני נראה תנודתיות חדה

אף שההסתברות למלחמת סחר גלובלית נמוכה, החששות קיימים. הם באו לידי ביטוי בחודשים האחרונים בירידות בשווקים, המגיבים לחוסר הוודאות. בטווח הקצר והבינוני צפויה תנודתיות חדה וגבוהה בצל אי־ה־וודאות. אמנם ההסתברות למלחמת סחר נמוכה, אבל עלותה, אם תרחיש זה יתממש, גבוהה מאוד.

בעוד כמה חודשים טראמפ כנראה יגיע להסכמה עם מדינות אירופה, כך שיצטרפו לחרם כזה או אחר על איראן. לגבי סין המצב מורכב יותר. לסין יש לא מעט כוח מול ארה"ב, בניגוד לאירופים, כך שהידרדרות ביחסים בין ארה"ב לסין אפשרית. השאלה היא האם האמריקאים יצליחו לכופף את הסינים כך שטראמפ ייצא לבוחריו ויכריז ניצחון - או שאנחנו בדרך למלחמת סחר גלובלית. התשובות בקרוב.

השורה התחתונה: אם טראמפ יצליח לכופף את הסינים ולהציג תמונת ניצחון - הסבירות למלחמת סחר גלובלית פוחתת משמעותית

הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות

תגיות