אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הבנתי שמהות העבודה שלי היא לעזור לאנשים עשירים להיות יותר עשירים - ועזבתי"  צילום: חורחה נובומינסקי

הכמוסה

"הבנתי שמהות העבודה שלי היא לעזור לאנשים עשירים להיות יותר עשירים - ועזבתי"

עו"ד מורן הררי הפכה מעו"ד שמתמחה במיסוי לפעילה בולטת במאבק נגד מקלטי המס של העולם. בראיון לפודקאסט "הכמוסה" היא מסבירה איך עובד העולם המסתורי של מקלטי המס ולמה הוא משפיע על הכיס של כולנו

24.08.2018, 08:02 | קרן צוריאל ואורי פסובסקי

מה משותף למלכת אנגליה, מדונה, בונו, בכירים בקבינט של דונלד טראמפ, מקורבים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושל נשיא סין, שי ג'ינפינג? לכולם, כך התגלה בשנים האחרונות, יש חשבון בנק במקלט מס. לפי אחת ההערכות העדכניות, יש לא פחות מ-8.6 טריליון דולר שיושבים במקלטי מס. וזה העולם שעו"ד מורן הררי מנסה לחשוף.

"היה רגע שבו הבנתי שהמהות של העבודה שלי היא לעזור לאנשים עשירים להיות יותר עשירים", מספרת עו"ד הררי. התובנה הזאת הובילה אותה לעבור את הקווים. מעורכת דין שמתמחה במיסוי, היא היתה לראש צוות הישראלי של Tax Justice Network, ארגון בינלאומי שמנסה לקרוע את מעטה הסודיות מעל מקלטי המס של העולם.

קראו עוד בכלכליסט

בראיון ל"כמוסה", הפודקאסט מבית כלכליסט, הררי לוקחת את המאזינים למסע בין מקלטי מס בשוויץ, ארה"ב ואיים אקזוטיים באוקינוס האטלנטי. מקלטי המס האלה אולי רחוקים מאיתנו, אבל להעלמת מס יש השפעה על כולנו. "לפי הנתונים שלנו, מדינות העולם מפסידות כ-500 מיליארד דולר בשנה מהימנעות של תאגידים מתשלום מס, ועוד 200 מיליארד דולר מהתחמקות של יחידים", היא מסבירה. "בישראל, לפי הבנק העולמי, יש כלכלה שחורה של 23% - כלומר 40-50 מיליארד דולר בשנה. זה המון כסף שאפשר היה לנצל למטרות חשובות יותר. אנשים שמתחמקים ממס עושים זאת על חשבוננו.

"התחמקות ממס וגם תכנון מס, שהוא היצמדות טכנית למילות החוק, אינם לגיטימים והם אנטי חברתיים. הם מקטינים את הכנסות הממשלות ופוגעות ביכולת שלהן לממן תחבורה, בריאות, רווחה וחינוך. זה גם מנציח את אי השוויון, כי מי שמרשה לעצמו תכנונים מורכבים הם אנשים שיש להם פריבילגיה לגשת לעורכי דין שמתמחים בכך".

עו"ד מורן הררי. גם ישראל עונה להגדרה של מקלט מס, צילום: חורחה נובומינסקי עו"ד מורן הררי. גם ישראל עונה להגדרה של מקלט מס | צילום: חורחה נובומינסקי עו"ד מורן הררי. גם ישראל עונה להגדרה של מקלט מס, צילום: חורחה נובומינסקי

במדד הסודיות הפיננסית של TJN, מספרת הררי, ישראל מדורגת במקום לא מחמיא במיוחד: 34 מתוך 112 מדינות. ככל שמדינה מדורגת גבוה יותר כך היא קרובה יותר להגדרה של מקלט מס, ולכן ישראל היא בהחלט מקלט מס. הסיבה העיקרית לכך היא תיקון 168, שקיבל את הכינוי חוק מילצ'ן. מה דעתה של הררי? "זה חוק רע שמזמין הלבנת הון". אבל יש מה לעשות.

"הבנתי שמהות העבודה שלי היא לעזור לאנשים עשירים להיות יותר עשירים - ועזבתי"
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאן"הבנתי שמהות העבודה שלי היא לעזור לאנשים עשירים להיות יותר עשירים - ועזבתי"

הכמוסה הוא פודקאסט חדש מבית כלכליסט, שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן, שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת. האזינו מידי יום שישי באתר כלכליסט ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם.

תגיות

76 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

72.
ראשית הכותרת מטעה המצב בעצם הפוך היא נילחמת נגד וע
מעלימים הכנסות ומישתמטים ממס וזה פלילי. חלק מההון השחור. הוא גנבות ושוחד כמו ההון של נתניהו המוחבא היטב ושל פוטין ושל נשיא סין. ואישיי מימשל רבים. שנית: יש כאן מגיבים הטוענים שמס הוא דבר רע. כמובן שאלו דיברי הבל מרושעים. 1) וכי כיצד תממן המדינה תשתית. ביטחון. שרותים שונים. וכן שרותים סוצילים? 2) לא מדובר חלילה בגביית מס מחוסר ברירה. המס מוצדק ובעיקר כנגד בעלי הון. מהסיבה הפשוטה שהם עושים את הונם על חשבון האזרחים. ואסביר. לכאורה כל המשאבים השוק והמרחב הציבורי שייכים לכלל אזרחי המדינה.
המסביר לצרחן  |  26.08.18
לכל התגובות