אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על המפקח: בעלי מניות מיעוט ברציו רוצים להדיח את המפקח המכהן צילום: אוראל כהן

הקרב על המפקח: בעלי מניות מיעוט ברציו רוצים להדיח את המפקח המכהן

בעלי יחידות ההשתתפות מציעים מטעמם כמועמד את חיים זקס. לטענתם, הכהונה של המפקח על השותפות שמעון אבנעים ארוכה מדי, והוא לא מנע תשלום דמי מפעיל של כ־10 מיליון דולר ב־2017. בשבוע הבא תדון בכך האסיפה כללית

23.08.2018, 08:01 | חזי שטרנליכט

בעלי יחידות השתתפות בשותפות רציו חיפושי נפט, המחזיקה נתח ממאגר הגז לוויתן ועוסקת בפיתוחו, מריצים מועמד מטעמם לתפקיד המפקח על השותפות, כחלק ממאבק שבו נטלו גם חלק גופים מוסדיים. האחרונים מתנגדים בתוקף לבקשת השותפות מהאסיפה הכללית להאריך את כהונתו של רו"ח שמעון אבנעים. ההצבעה על זהות המפקח נהפכה להתמודדות בין אבנעים למועמד חדש - עו"ד חיים זקס.

ביום שלישי הבא תתקיים האסיפה הכללית ברציו, ונושא הארכת כהונתו של אבנעים נמצא על סדר יומה. הגופים המוסדיים טוענים כי אם תוארך כהונתו בעוד שלוש שנים, הרי שהיא תגיע לעשר שנים - מצב שאינו תקין לדעתם.

מימין: יאיר רוטלוי, ליגד רוטלוי וישעיהו לנדאו, צילום: אוראל כהן מימין: יאיר רוטלוי, ליגד רוטלוי וישעיהו לנדאו | צילום: אוראל כהן מימין: יאיר רוטלוי, ליגד רוטלוי וישעיהו לנדאו, צילום: אוראל כהן

   

בחודשים האחרונים נמתחה ביקורת ציבורית על אבנעים, שכמפקח על רציו, לא מנע תשלום דמי מפעיל בהיקף של 10.2 מיליון דולר עבור 2017. התשלום הזה אפשרי לפי הוראות הדין, אך הוא אחד הנושאים שגורמים לתרעומת בקרב המחזיקים ביחידות ההשתתפות, שחלקם רואים בו צעד שיכול היה להימנע.

הציבור מחזיק ב־57.6% מרציו, בעלי השליטה המחזיקים בשותף הכללי המנהל את השותפות מחזיקים ב־21.86% מהשותפות. בעלי השליטה האלה הם ישעיהו לנדאו, ליגד רוטלוי, יאיר רוטלוי, יונה צפרירי, הגיאולוג איתן אייזנברג ושלמה שוקרון. מעבר לציבור ולשותף הכללי, למוסדיים יש אחזקות בהיקף של כ־20.5%.

עו"ד חיים זקס עבד בעבר במחלקת המשפט הכלכלי במשרד המשפטים, והוא בעל ניסיון עשיר לדבריהם בדיני תאגידים, ניירות ערך ושוק ההון. בעלי יחידות ההשתתפות שהציעו אותו טוענים שהוא יוכל לתת תרומה משמעותית לשותפות.

המפקח הוא שומר הסף של האינטרס הציבורי

המפקח בשותפות הכללית קיבל מעמד של מעין שומר סף על האינטרס של הציבור, כלומר מחזיקי יחידות ההשתתפות שאינם חלק בשותף הכללי המנהל את השותפות. ב־2015 הוחלו כללי הממשל התאגידי והורחבו גם על השותפויות לחיפושי אנרגיה שנסחרות בבורסה.

בעבר חלק גדול מהמפקחים מונו על ידי השותף הכללי, כפי שמונה בזמנו אבנעים. לאחר עיגון החובות והליך המינוי של המפקח בצורה ברורה יותר, כיום הוא ממונה לשלוש שנים על ידי בעלי יחידות ההשתתפות שאינם מתוך השותף הכללי, כלומר ללא מעורבות של בעלי השליטה.

לאחר הערות המוסדיים, הציעו ברציו לקצר את כהונת אבנעים עד למועד הפקת הגז משדה לווייתן, בנימוק שחשוב שהכהונה תוארך בינתיים בשל "העובדה שהשותפות מצויה בעיצומו של פיתוח המאגר – פרויקט הנדסי מורכב ומשמעותי מהיבטים שונים, שהשותפות משקיעה בו הון ומשאבים רבים, והייחודיות של הפרויקט לצד ייחודיות תחום הנפט והגז והמומחיות שרכש המפקח הנוכחי בתקופת כהונתו במסגרתה הוא מלווה את כל שלבי פיתוח מאגר לווייתן".

השותפות מזכירה בהודעתה את התנגדות המוסדיים להארכת כהונת אבנעים. בזימון לא צוינו שמות המוסדיים שהתנגדו, אך לשותפות, ששווי השוק שלה הגיע אתמול בתום יום המסחר לכ־2.48 מיליארד שקל, יש כמה מחזיקים מוסדיים בולטים ובהם חברות הביטוח מגדל והפניקס ובית ההשקעות אקסלנס.

המחזיקים מגיבים לטיעון של שותפות רציו בעניין המשכיות כהונתו, נוכח מורכבותו ההנדסית של הפרויקט, ומציינים כי "המפקח אינו מעורב בהיבטים הנדסיים, תפעוליים או ניהוליים של השותפות, וכל תפקידו הוא להגן על זכויות המחזיקים לפי הסכם השותפות והסכם הנאמנות. למרות האמור לעיל, ברורה לכולם החשיבות של פיתוח מאגר לווייתן היקפו ומורכבותו, ועל כן הבהיר עו"ד זקס שהוא מתכוון להתנהל בנושא במלוא האחריות והזהירות תוך שמירת זכויות הציבור".

המחזיקים הפרטיים: "טענת השותף הכללי לא רלבנטית"

לדברי המחזיקים הפרטיים, טענת השותף הכללי, "המנסה לכרוך את זהות המפקח עם הצורך לבצע את פרויקט לווייתן, אינה רלבנטית. זאת, אם מסתכלים על שותפות גדולה בהרבה - דלק קידוחים, שבה המפקח הוצע ונבחר על ידי הציבור. במקביל לפיתוח תמר ולוויתן, ובלי להפריע להתנהלות הפרויקט, הוא פועל כדי להגן על מחזיקי היחידות בדרישה מהשותף הכללי לבחון את מועד החזר ההשקעה - עניין שיש לו משמעות כספית גדולה למחזיקי היחידות (עשרות מיליוני דולרים בשנה)".

תגיות