אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורטיסימו מתגאה במיליונים מסודהסטרים אבל לא משלמת חובות

בלעדי לכלכליסט

פורטיסימו מתגאה במיליונים מסודהסטרים אבל לא משלמת חובות

קרן ההשקעות שהייתה בעבר בעלת השליטה בסודהסטרים ובין המרוויחים הגדולים מהנפקת החברה שנמכרה ב-3.2 מיליארד דולר, לא ממהרת להכניס את היד לכיס כדי לשלם חוב של 28 מיליון שקל בסינרג'י כבלים, חברה אחרת בפורטפוליו. הקרן, בניהולו של יובל כהן, מנהלת בצעד חריג לתעשיית קרנות ההשקעה מגעים עם מחזיקי האג"ח על תספורת של 15 מיליון שקל

26.08.2018, 07:00 | גולן חזני

קרן השקעות שמגיעה להסדר חוב עם מחזיקי אג"ח ובנקים היא תופעה נדירה, שמעטות כמוה זכורות - דוגמה אחת מהשנה שעברה היא הסדר החוב אליו הגיעה קרן פימי בתדירגן. כעת הגיעה תורה של קרן פורטיסימו, בניהולו של יובל כהן. ל"כלכליסט" נודע כי סינרג'י כבלים, שמוחזקת במלואה על ידי פורטיסימו, מצויה על סף סיכום לגבי הסדר חוב שלישי. במסגרת ההסדר תבצע החברה תספורת גדולה למחזיקי האג"ח ולבנק הפועלים. 

קראו עוד בכלכליסט

יובל כהן מייסד פורטיסימו, צילום: אוראל כהן יובל כהן מייסד פורטיסימו | צילום: אוראל כהן יובל כהן מייסד פורטיסימו, צילום: אוראל כהן

 

חוב של עשרות מיליוני שקלים לבנק הפועלים

פורטיסימו רשמה הצלחות במכירת אחזקות בכמה מהחברות בפורטפוליו שלה, בהן קורנית, נור מיקרופרינטס וסודהסטרים. היא נחשבת אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בישראל, ועד היום גייסה יותר ממיליארד דולר. הקרן היתה גם מהמשקיעים הגדולים בסודהסטרים: בשלהי 2006 היא השקיעה בה 8 מיליון דולר וב־2010 הנפיקה אותה בנאסד"ק לפי שווי של 370 מיליון דולר. בשבוע שעבר רשמה החברה אקזיט של 3.2 מיליארד דולר כשנמכרה לפפסיקו.

אולם בגזרתה של סינרג'י כבלים, שככל הידוע מפסידה 15-10 מיליון שקל בשנה, התגלו קשיים. יצרנית כבלי החשמל משדרות לא עמדה השנה בתשלומי הקרן למחזיקי האג"ח על חוב של 28 מיליון שקל (4-3 מיליון שקל), אף שאת הריבית שילמה בזמן.

במגעים שמקיימת החברה להסדר מול נציגות מחזיקי האג"ח, היא הציעה להנפיק להם סדרת אג"ח חדשה בהיקף של 13 מיליון שקל. כמו כן, 15 מיליון שקל נוספים יהיו מותנים בתוצאותיה לפרק זמן ארוך של 50-40 שנה - וייפרעו אם החברה תעבור לרווחיות בתקופה זו. על פניו, מדובר בתספורת של 15 מיליון שקל. במסגרת ההסדר, תפרע החברה באופן מיידי 3 מיליון שקל למחזיקים, וייתכן כי הסכום הזה יועבר להם על ידי פורטיסימו עצמה.

במקביל, כך נודע, עומד לחברה חוב גדול של עשרות מיליוני שקלים לבנק הפועלים. הבנק העמיד ערבויות של עשרות מיליוני שקלים לחברה וגם מולו הגיעה סינרג'י להסדר, שיכלול תספורת גבוהה יותר.

מאז נכנסה לחברת הכבלים השקיעה בה פורטיסימו עשרות מיליוני שקלים נוספים. בשיחות מול מחזיקי האג"ח טענה הקרן כי השקעותיה בה הגיעו לכ־100 מיליון שקל.

מהלך השתלטות והסדר חוב שלישי

החברה משדרות העסיקה בשיאה 250 עובדים, כשמתוכם נותרו כיום רק 60. סינרג'י מתקשה להתמודד עם היבוא הזול המתחרה.

פורטיסימו רכשה את השליטה (60%) בחברה ב־2015, באמצעות הזרמה של 15 מיליון שקל יחד עם בעל השליטה הקודם סטיבן אלבאום. ההון הוזרם כדי לעמוד בהתחייבויות המיידיות של החברה, בהן תשלום שכר לעובדים שלה.

מפעל סינרג מפעל סינרג'י | צילום: ישראל יוסף מפעל סינרג

מאז 2015 רכשה פורטיסימו את חלקו של אלבאום, וביצעה מהלך התייעלות נרחב בחברה, שכלל פיטורי עובדים והוצאה לפרישה מוקדמת של כ־150 מהם, וכן מכירת פעילויות שלא היו בעסקי הליבה של החברה.

במהלך השתלטות של פורטיסימו על החברה קוצץ החוב למחזיקי האג"ח, בהסדר החוב השני, מ־86 מיליון ל־28 מיליון שקל. כעת הוא ייחתך ל־13 מיליון שקל.

הסדר החוב הראשון של סינרג'י היה בשנת 2010, והוא כלל המרת אג"ח בהיקף של 160 מיליון שקל לתשלום מזומן של 24 מיליון שקל, וכן הארכת המח"מ של האג"ח - ארבע שנים במקום שנה וחצי, בתמורה להעלאת ריבית.

הלקוח העיקרי של סינרג'י: חברת החשמל

סינרג'י כבלים, שפועלת מאז 1963, זכתה במכרז לחמש שנים של חברת החשמל, שמהווה את הלקוח העיקרי של החברה. יש לה לקוחות נוספים בצפון אמריקה, בעיקר בתחום של חוות לייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. החברה היא יצרנית כבלי הכוח היחידה בישראל, והמפעל שלה מוכר כמפעל מועדף וכבסיס לתשתית לאומית.

היבוא המתחרה מטורקיה, שהשתלט על נתח של 80% מהשוק - שהיקפו מיליארד שקל - פגע אנושות בתוצאות החברה. ההכנסות של סינרג'י ירדו מ־350-300 מיליון שקל בשנה לכ־200 מיליון שקל בשנה, ונכון לנקודה זו היא מפסידה.

הכבלים מטורקיה נמכרים בישראל במחירי היצף, כלומר במחיר נמוך מזה שבו הם נמכרים בטורקיה. סינרג'י פנתה כמה פעמים לגורמים ממשלתיים כדי לקבל סיוע בתחרות מול טורקיה. בפברואר האחרון הוחלט במשרד הכלכלה להגביל את יבוא כבלי הנחושת מהמדינה כדי לנסות להציל את סינרג'י מאיום הסגירה.

בחודש שעבר האריך משרד הכלכלה בשלושה חודשים את משך הערובה הזמנית שקבע - היטל בגובה של 14.5% - שנועדה להגביל יבוא של כבלי נחושת למתח נמוך מטורקיה. לצד הערובה הזמנית, פתח המשרד בחקירה מקיפה על חשד ליבוא בהיצף, שנעשה בניגוד לכללי הסחר הבינלאומיים.

מקרן פורטיסימו לא התקבלה התייחסות לדברים.

תגיות