אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התקדמות במגעים: הסכם ראשוני בין ארה"ב ומקסיקו בסוגיות הסחר צילום: רויטרס

התקדמות במגעים: הסכם ראשוני בין ארה"ב ומקסיקו בסוגיות הסחר

לפי הדיווחים, ההסכמות כוללות הגברת הרכב במפעלים המשלמים שכר גבוה; מדובר בצעד המשמעותי ביותר עד כה לקראת השגת נוסח מחודש של הסכם NAFTA; טרם הושגו הסכמות עם השותפה השלישית, קנדה

27.08.2018, 17:25 | שירות כלכליסט

ממשלות ארה"ב ומקסיקו הגיעו להסכם ראשוני ביניהן בסוגיות המסחר, זאת לקראת חתימה על הנוסח המחודש של הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA). בין ההסכמות שהושגו: תנאי לפיו תידרש הגברת ייצור הרכב במפעלים המשלמים שכר גבוה, דבר המשחק לטובתה של ארה"ב. טרם הושגו הסכמות עם קנדה, השותפה השלישית ל-NAFTA, אך ההסכם הראשוני בין ארה"ב ומקסיקו עשוי להתניע מחדש את השיחות המשולשות.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שאיים בעבר לסגת מ-NAFTA בטענה שהוא פוגע בתעשייה האמריקאית, פרסם על כך הודעה מהחדר הסגלגל בבית הלבן. הנשיא אמר כי ההסכם החדש ייקרא "הסכם הסחר ארה"ב-מקסיקו", וכי הוא רוצה להיפטר מהשם NAFTA, שיש לו "קונוטציות שליליות ביחס לארה"ב". לדבריו, מדובר ב"יום גדול למסחר ולמדינה שלנו", כשההסכם שהושג הוא "אלגנטי" ו"מיוחד מאוד" עבור כלכלת ארה"ב. שרי החוץ והכלכלה של מקסיקו נכחו בטקס, והנשיא המקסיקני אנריקה פנייה נייטו ליווה אותו טלפונית. טראמפ צייץ מוקדם יותר היום בטוויטר כי נראה שהסיכויים להסכם סחר גדול עם מקסיקו טובים.

ביחס לקנדה אמר טראמפ כי "אנחנו נראה אם היא תצטרף" להסכם. לדבריו, המו"מ עם קנדה יתחדש בקרוב, והסכם נפרד איתה הוא אפשרי.

ההסכם שהושג היום נחשב לצעד המשמעותי ביותר לקראת השגת נוסח מחודש של NAFTA, וזאת במסגרת המו"מ שהחל לפני שנה.

דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג דונלד טראמפ | צילום: גטי אימג'ס דונלד טראמפ, צילום: גטי אימג

צוותי המו"מ של ארה"ב ומקסיקו שאפו לסיים את העבודה על הסכם חדש עד סוף השבוע הנוכחי בתקווה להבטיח את אישור הפרלמנט המקסיקני ואת חתימת הנשיא פנייה נייטו, וזאת לפני כניסתו לתפקיד של הנשיא המיועד אנדרס מנואל לופז אוברדור, ב-1 בדצמבר. לופז אוברדור מעוניין להגיע להסכם חדש, אך ישאף לשנותו אם לא יתקבלו הסכמות לפני כניסתו לתפקיד. אחת מהנקודות החשובות לו בהסכם החדש נוגעת להבטחת הפרטת מגזר האנרגיה המקסיקני.  

קנדה מברכת על ההסכם

פרט להגברת הייצור במפעלי רכב המשלמים שכר גבוה, הושגה הסכמה לגבי מכוניות ומשאיות שייוצרו במפעלים מקסיקניים שלא יצייתו לכללי ההסכם החדש, והוחלט כי חברות אמריקאיות שייבאו אותם ישלמו מכס בסך 2.5%. כן הוסכם ששיעור הייצור בצפון אמריקה של כל המכוניות עליהן יחול ההסכם יועלה מ-62.5% ל-75% - כדי שיזכו בפטור ממכסים.

מפעל קרייזלר בארה"ב, צילום: בלומברג מפעל קרייזלר בארה"ב | צילום: בלומברג מפעל קרייזלר בארה"ב, צילום: בלומברג

טרם ברור עם זאת האם כל הנושאים הבלתי פתורים זכו להתייחסות. פקידים מהבית הלבן התעקשו שעל ההסכם החדש לפוג לאחר חמש שנים, רעיון שקנדה ומקסיקו דחו בשבועות האחרונים, ולא ידוע האם האמריקאים נסוגו מהדרישה הזו או האם היא תידון במסגרת הדיונים הסופיים.

טראמפ הניח את פתיחת הסכם NAFTA וניסוחו מחדש במרכז האג'נדה הכלכלית והמדינית שלו, וטען שההסכם המתיישן שם בעמדת נחיתות את העובד האמריקאי כיוון שהוא גורם למעבר של משרות למדינות אחרות. בין צעדי הלחץ שהפעיל ניתן לציין את הטלת המכסים על יבוא פלדה ואלומיניום, הפוגעים בין היתר בשתי שכנותיה של ארה"ב. גישתו של טראמפ הדאיגה רפובליקנים רבים שתומכים בהסכם הקיים, ובעיקר מהאופן בו ישפיעו מהלכי הנשיא על המגזר החקלאי בארה"ב. גם הדמוקרטים חלוקים בעניין, כאשר חלקם תומכים בגישתו של טראמפ בנוגע לשמירה על מקומות עבודה, בעוד אחרים מודאגים מסגנון המו"מ האגרסיבי שלו.

יש לציין שגם אם טראמפ יגיע להסכם כולל עם מקסיקו וקנדה, על הקונגרס לאשר כל שינוי בו לפני שהוא ייכנס לתוקף.

"קנדה מעודדת מהאופטימיות שהופגנה על ידי שותפינו למו"מ", כך נמסר מטעם שרת החוץ הקנדית כריסטיה פרילנד, "התקדמות בין מקסיקו וארה"ב היא דרישה חיונית לכל הסכם מחודש".

הנשיא המקסיקני מסר כי שוחח עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו וכי הוא פועל להשגת הסכם משולש עד סוף השבוע.

תגיות