אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוף להפסקת האש באיי.די.או; סיידוף ודיין מחליפים מהלומות צילום: אוראל כהן

סוף להפסקת האש באיי.די.או; סיידוף ודיין מחליפים מהלומות

במסגרת מאבק השליטה המחודש דורשת משפחת דיין למנות ארבעה דירקטורים מטעמה במקומם של נציגי שיכון ובינוי. לכלכליסט נודע שארבעת המועמדים הם האחים משה ויעקב דיין, רונית כהן וערן מיטל, מי שהיה מנכ"ל דלק נדל"ן

29.08.2018, 07:55 | גולן חזני

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

מאבק השליטה בחברת איי.די.או מתחדש בעוצמה רבה לאחר שמשפחת דיין וחברת דיון של משה דיין הודיעו לשיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף, כי בניגוד לעמדת שיכון ובינוי, הסכם בעלי המניות ביניהם איננו מבוטל. משפחת דיין וחברת דיון הודיעה לאיי.די.או כי היא מעמידה להצבעה מועמדותם של ארבעה דירקטורים מטעמה לאיי.די.או. לכלכליסט נודע כי המועמדים הם משה (מיקי) ויעקב דיין, שניים מ־11 האחים במשפחת דיין, רונית כהן, ושם נוסף, מפתיע הוא ערן מיטל שהיה מנכ"ל דלק נדל"ן ולאחר מכן בעל שליטה בכמה חברות בורסאיות קטנות. 

קראו עוד בכלכליסט

הקרב על הדירקטוריון

דירקטוריון איי.די.או גרופ, זרוע הנדל"ן הגרמנית של שיכון ובינוי, מונה שישה חברים, ארבעה רגילים ושני דח"צים. בעוד חודש תתקיים אסיפה כללית של איי.די.או שבה אמורים להיבחר מחדש ארבעת הדירקטורים מטעם שיכון ובינוי, משה לחמני, עמית שגב, דוד ברוך ונחמה רונן. עתה מעמידה, כאמור, משפחת דיין ארבעה דירקטורים מטעמה שיתמודדו מול הדירקטורים של שיכון ובינוי, ובעלי המניות הם שיכריעו ידו של מי תהיה על העליונה. מניית איי.די.או עלתה אתמול ב־5% במחזור גבוה, לשווי של 2.3 מיליארד שקל, ובשוק ההון קיימות הערכות כי משפחת דיין וקרן אפולו מגדילות את אחזקותיהן לקראת האסיפה כדי שייקל עליהן לבצע מהפך בהרכב הדירקטוריון ולהשתלט על איי.די.או. שיכון ובינוי מצויה כיום בעיצומה של חקירה שפגעה ביכולותיה הפיננסיות, ובשל חובות למחזיקי האג"ח היא די מוגבלת ביכולתה לרכוש מניות נוספות של איי.די.או. בנוסף, כל גוף שיגיע ל־45% יוכל להמשיך לרכוש מניות רק באמצעות הצעת רכש.

שיכון ובינוי מחזיקה ב־37.5% ממניות איי. די. או גרופ שהנכס היחיד שלה הוא 38.2% ממניותיה של איי.די.או פרופרטיס, שנסחרת בפרנקפורט בשווי של 2.4 מיליארד יורו. לפני שנה החלו משפחת דיין וקרן אפולו לרכוש ממניות איי.די.או גרופ בשוק ולאיים על השליטה של שיכון ובינוי בחברה. משה דיין, שמחזיק (19.7%) באיי.די.או גרופ באמצעות חברת דיון וקרן אפולו (14.7%) פועלים בשיתוף פעולה ויצרו גוש של 34.4% מאיי.די.או שמאיים על שיכון ובינוי.

האיום על שרי אריסון

אפולו ודיין איימו על שרי אריסון בעלת השליטה הקודמת בשיכון ובינוי בהשתלטות על איי.די.או ואילצו אותה להגיע להסכם בעלי מניות. אחד התנאים לכניסת ההסכם בעלי לתוקף היה שרשות ני"ע של לוקסמבורג, שם רשומה איי.די.או פרופרטיס, תקבע שכניסת ההסכם לתוקף אינה מחייבת פרסום הצעת רכש לכל מניותיה של איי.די.או פרופרטיס.

מדובר בהשקעה של 2.4 מיליארד יורו שכן שיכון ובינוי, משפחת דיין וקרן אפולו מחוייבות במקרה כזה לרכוש 100% ממניות החברה הגרמנית, ואיש מבין המעורבים לא מעוניין בביצוע הצעת רכש כזו.

בסוף יולי, לפני מעבר השליטה בשיכון ובינוי לידיו של סיידוף, הודיעה שיכון ובינוי שהרשות בלוקסמבורג רשמה לפניה את עמדתה, שלפיה אין צורך בביצוע הצעת רכש למניות איי.די.או פרופרטיס, אולם לא הביעה את עמדתה לגבי קיומה או היעדרה של חובה כזו, גם במקרה של שינוי שליטה בשיכון ובינוי, ולכן ההסכם מבוטל.

יממה לפני ההודעה הגיע נציג של שיכון ובינוי לגרמניה ודיווח לקרן אפולו על הכוונה לבטל את ההסכם. הקרן ומשפחת דיין, מנגד, טענו כי ההסכם לא יכול להתבטל באופן חד־צדדי, וכי מבחינתן הוא תקף עד דצמבר, כפי שהצדדים הסכימו לפני חודש. קרן אפולו ומשפחת דיין אף העבירו לאחרונה התנגדות כתובה למהלך אבל שיכון ובינוי לא דיווחה על כך.

הייאוש של שיכון ובינוי

רק שלשום בערב, לאחר שהדרישה של משפחת דיין וקרן אפולו למינוי דירקטורים הועברה אליה, דיווחה שיכון ובינוי על הדבר. שיכון ובינוי ציינה כי ניסתה לשכנע את הצד השני למאבק השליטה שההסכם בטל, אך נואשה מכך (ולכן לכאורה האיחור בדיווח — ג.ח.). עוד הדגישה שיכון ובינוי כי היא עדיין מחזיקה בדעה – שמגובה בחוות דעת משפטית – שהסכם השליטה בטל, ובכוונתה להגיש את ההודעה בתיקי התביעות המתנהלות נגדה בקשר להסכם בעלי המניות באיי.די.או גרופ.

כבר ביולי פורסם ב"כלכליסט" כי קיים קרע בין סיידוף לבין משה דיין, זאת בעקבות פגישה שנערכה ביניהם במשרדי שיכון ובינוי באיירפורט סיטי, ובה הציע דיין לרכוש את חלקה של שיכון ובינוי באיי.די.או. סיידוף סירב והציע לרכוש את חלקיהן של משפחת דיין וקרן אפולו והפגישה הסתיימה בטונים צורמים. מי שעוד מחזיקים (7%) באיי.די.או גרופ הם חברת לפידות ובעל השליטה בה יעקב לוקסנבורג, שאמור להיות לשון מאזניים במאבק השליטה. לוקסנבורג אמר אתמול ל"כלכליסט": "המטרה שלנו באחזקת המניות היא כלכלית ותו לא. איי.די.או גרופ נסחרת בחסר מול השווי של החברה־הבת. מדובר בחברה מיותרת שאין סיבה לקיומה. נמשיך להחזיק במניה".

מיקי דיין ונתי סיידוף , צילום: אוראל כהן מיקי דיין ונתי סיידוף | צילום: אוראל כהן מיקי דיין ונתי סיידוף , צילום: אוראל כהן

תגיות