אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בסוף המחשבים כנראה ישתלטו על העולם אבל זה ייקח קצת זמן" צילום: אוראל כהן

הכמוסה

"בסוף המחשבים כנראה ישתלטו על העולם אבל זה ייקח קצת זמן"

ד"ר רועי ששון, מדען דאטה בכיר בגוגל ומרצה לכלכלה, מסביר בפשטות מדוע בינה מלאכותית תלויה בבני אדם, ואיך היא שיבשה את הצעת הנישואין שלו

31.08.2018, 11:03 | קרן צוריאל ואורי פסובסקי

אלון מאסק, היזם האגדי, חושש מהיום שבו הבינה המלאכותית תתמרד ותשתלט על האנושות. "כשיש אדם שהוא רודן רשע, לפחות הוא ימות בסוף", אמר לפני מספר חודשים. "אבל עם בינה מלאכותית לא יהיה מוות כזה. היא תחיה לנצח, ויהיה לנו דיקטטור בן אלמוות שממנו לעולם לא נוכל לברוח". מאסק אינו היחיד שמזהיר מהיום שבו הבינה המלאכותית תצא משליטה, אך מנגד יש הייפ אדיר סביב התחום והרבה דיסאינפורמציה, שמתחילה בשאלה הבסיסית ביותר - מה זה בכלל בינה מלאכותית?

בפרק חדש של "הכמוסה", ד"ר רועי ששון, מרצה לכלכלה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז הבינתחומי ומדען מידע בכיר בגוגל, עושה סדר בבלאגן, בצורה פשוטה וקלה. "בינה מלאכותית זה דימיון", הוא מסביר, "זו היכולת להבין עד כמה סיטואציה חדשה דומה לסיטואציות שראינו בעבר. נניח שמציגים לי הרבה מאוד תמונות של דונלד טראמפ ושל תירס - שניהם צהובים, יש להם עגלגלות מסוימת. ואז מציגים לי תמונה חדשה. אם אני מסוגל לפרק אותה לגורמים, להבין למה היא דומה ולתת תחזית בסיטואציה החדשה, פיצחתי את העולם שנקרא בינה מלאכותית". על רגל אחת, זה הרעיון הבסיסי של בינה מלאכותית.

קראו עוד בכלכליסט

איך משתמשים בזה?

"זה קורה כמעט בכל תחום מחיינו. אם אני מחפש למשל בן או בת זוג, אני מספר ל-eHarmony או ל-OkCupid מה התחביבים שלי, עונה לחמישים שאלות, והאלגוריתם שלהם מנסה למצוא אנשים שדומים לי".

אתה מתאר עבודה סיזיפית של אנשים שמאמנים תוכנה. זה לא שהמחשב משתלט על העולם.

"בסוף הם כנראה ישתלטו על העולם אבל זה ייקח קצת זמן", צוחק ששון. "עד אז יש שלב שבו אנשים צריכים לתייג את התמונות, כלומר לומר 'זו תמונה של תירס, וזו תמונה של טראמפ'. את זה רק אנשים יכולים לעשות".

ובכל זאת, אנשים מאוד פוחדים מבינה מלאכותית.

"יש היסטריה סביב זה. פיטר תיל אמר לא מזמן שאנשים חושבים שהיא קודם כל תיקח את העבודה שלנו ואז תהרוג את כולנו. יכול להיות שזה יקרה – אני אחד האנשים שמאמינים שמתישהו הסיטואציה הזו יכולה לקרות – אבל השאלה היא כמה מהר זה יקרה ואיזה מקומות עבודה היא תחליף. למען האמת, רובוטים מחליפים אנשים בעבודתם לא מעט זמן, מאז המהפכה התעשייתית. ויש מקצועות, כמו מורים או עיתונאים, שאני לא רואה מוחלפים בשנים הקרובות.

"אני חושב שכל אדם צריך לראות בעצמו איש הייטק וככל שתיכנס למקצוע שלו יותר אוטומציה הוא יצטרך להתפתח איתה. תחשבו על כלכלן כמי שמבין את התיאוריה, ועכשיו עם האוטומציה יש לו כוחות-על חישוביים שמאפשרים לו לעשות את העבודה שלו טוב יותר. כנראה שבשלב הזה יצטרכו פחות כלכלנים שיודעים אקסל".

"בסוף המחשבים כנראה ישתלטו על העולם אבל זה ייקח קצת זמן"
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאן"בסוף המחשבים כנראה ישתלטו על העולם אבל זה ייקח קצת זמן"

הכמוסה הוא פודקאסט חדש מבית כלכליסט, שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן, שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת. האזינו מידי יום שישי באתר כלכליסט ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם.

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

40.
תקשורת היא המפתח
בבחירות בארצות הברית מפרידים כל תא הצבעה אלקטרוני ממערכת ראשית וזה אומר שעל מנת לזייף שם בחירות בקנה מידה לאומי אין טעם בהשתלטות על המערכת הראשית אלה חובה להשתלט על כל תא הצבעה באשר הוא, דבר שכמובן הוא בלתי אפשרי. על מנת להילחם בבינה מלכותית זדונית חייבת להיות הפרדה דומה בכל מקום בו יש שימוש בבינה מלכותית עוצמתית. אני סומך על האדם שכמו שלא השתמש באטום ממלחמת העולם ה2
אמת  |  01.09.18
39.
איפה הבעיה?
ניתוק החשמל, יגרום למחשבים להפסיק לפעול, כך "הרגת" את הרובוט הסורר הרוצה להשתלט על העולם. ותפסיקו להפחיד אותנו ברובוטים או מחשבים אשר ישתלטו על העולם. תכנון הבינה המלאכותית חייב להישאר בשליטתו המלאה של האדם, כך שזה לא יהווה סכנת השתלטות בידי גולם אלקטרוני. .
גבי  |  01.09.18
לכל התגובות