אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט הענק מסתבך: האיחור של חברת החשמל עלול להשבית הטורבינה באשקלון צילום: cc by עמוס מרון

בלעדי לכלכליסט

פרויקט הענק מסתבך: האיחור של חברת החשמל עלול להשבית הטורבינה באשקלון

החברה פנתה למשרד להגנת הסביבה כדי שיאפשר לטורבינה להמשיך לפעול, אף שהתקנת הפילטרים מפחיתי הזיהום טרם הושלמה. אם המשרד ידחה את המועד, תושבי אשקלון יסבלו מזיהום אוויר. אם הוא יחליט להשבית את הטורבינה, כושר הייצור של התחנה ייפגע

04.09.2018, 08:13 | ליאור גוטמן

חברת החשמל פנתה בימים האחרונים למשרד להגנת הסביבה בבקשה להאריך שוב את היתר פליטת המזהמים בתחנת הכוח הפחמית באשקלון - תחנת רוטנברג. חברת החשמל מבקשת אישור מיוחד לדחייה נוספת של התקנת פילטרים (סולקנים) ב־2 מ־4 יחידות הייצור שם שפועלת על פחם.

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שהדחייה המבוקשת - ביחס להיתר לתאריך ההפעלה המקורי - היא ל־17 חודשים ליחידת ייצור (טורבינה) מספר 3 ועוד כ־10 חודשים ליחידה מספר 4.

קראו עוד בכלכליסט

מה שיכול לזרז את חברת החשמל זו העובדה שהמשרד להגנת הסביבה לא מתכוון לוותר. ממידע שהגיע ל"כלכליסט" היתר פליטת המזהמים לא יחודש בטרם חברת החשמל תגיש תוכנית לצמצום השימוש בפחם גם ביחידות הכוח בהן כבר הותקנו פילטרים, וזאת רק בכפוף לשימוע ציבורי. לחץ של תושבי הסביבה, כך מאמינים בחלק ממשרדי הממשלה, יכול לזרז את החברה לפעול בקצב מהיר יותר.

מבדיקת "כלכליסט" עולה שמדובר בהבדל דרמטי בין הפעלת יחידת ייצור עם פילטר או בלעדיו. מתברר שהפילטרים מפחיתים את רמת תחמוצות החנקן מ־650 ל־150 מיליגרם למטר קוב, כלומר צניחה בזיהום של יותר מ75%. הפועל היוצא של הדחייה המבוקשת היא שתושבי אשקלון והסביבה ימשיכו לנשום אוויר פחות נקי גם לאורך 2019.

הבקשה לדחיית מועדי ההפעלה של הפילטרים התקבלה במשרדי הממשלה בתדהמה. מדובר בבקשה חוזרת של חברת החשמל. זו כבר דיווחה לפני 4 חודשים לבורסה על הבקשה לקבל הארכה עד ל־1 באוקטובר. עיון בדו"חות החברה מעלה שלא מדובר בבעיה נקודתית אלא בבעיה מתמשכת.

ומה יקרה אם לא תאושר הדחייה? חברת החשמל מציבה שתי אפשרויות. הראשונה לפי הדו"חות לבורסה היא ש"ככל שבקשות אלה לא תיעננה, הפעלת יחידות הייצור הפחמיות ללא אמצעים להפחתת פליטות לאחר המועדים הקבועים, תהווה הפרה של חלק מהחוקים הסביבתיים החלים על החברה". מדובר בהחלטה ובפעולה שאיש מעובדי החברה אינו רוצה לקחת על עצמו.

האפשרות השנייה כוללת בתוכה סוג של איום: "ככל שהחברה תבחר להפסיק את פעילות יחידות הייצור על מנת להימנע מהפרה זו, הדבר עלול להשפיע מהותית על יציבות מערכת ההולכה, תמהיל ועלויות הדלקים של החברה ואף על אמינות אספקת החשמל". במילים אחרות - תחנת הכוח באשקלון מפיקה כ־2,250 מגה וואט שהם כ־16.5% מהיקף כושר הייצור האופטימלי של החברה. השבתה של שתי יחידות שתיכפה על החברה עלולה להשאיר את משק החשמל עם חוסר של כ־8.3% מכוח הייצור שלו.

בחלק מהדיונים שהיו בין משרדי הממשלה לחברה עלתה השאלה האם יש טעם להמשיך עם הפרויקט או שאולי עדיף לעצור אותו ולחסוך את הכסף. פרויקט התקנת הפילטרים (סולקנים) הוא אחד היקרים שחברת החשמל ניהלה בשנים האחרונות. לפי דו"ח החברה לסוף 2017 מדובר בהשקעות של כ־7.1 מיליארד שקל, כאשר הפרויקט שנתקע ברוטנברג מחושב בדו"חות בסכום של כ־1.11 מיליארד שקל, אבל עם שיעור ביצוע של 38% בלבד. כלומר רחוק מהשלמה מלאה שלו.

עד היום הותקנו במסגרת הפרויקט כולו כבר 2 פילטרים מתוך 6 יחידות הייצור בתחנה הפחמית בחדרה, ועוד 2 מתוך 4 יחידות הייצור באשקלון. עתה כאמור התעוררה בעיה עם יחידות הייצור 3 ו־4.

השר להגנת הסביבה זאב אלקין. בוחן אם לחדש את ההיתר
השר להגנת הסביבה זאב אלקין. בוחן אם לחדש את ההיתר צילום: עמית שעל

בתגובה טוענים בחברת החשמל ש"מדובר בדחייה של לוחות הזמנים בשלב מסוים בפרוייקט, כשבמועד הסיום הכולל הדחייה הינה מינורית. חברת החשמל דיווחה למשרד להגנת הסביבה על צפי לעיכוב בשלב הנוכחי באבני הדרך".

חברת החשמל לא השיבה לשאלה מה תאריך היעד החדש המתוכנן להפעלה.

תגיות